Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministerul Sănătății: Finanţare de 244 milioane lei pentru programele speciale și pentru cele noi, de chirurgie endovasculară şi intervenţii endoscopice digestive

Publicat

laborator spital Ministerul Sănătății a alocat în acest an 244 milioane de lei pentru continuarea celor cinci programe speciale (acțiuni prioritare) demarate în 2014 destinate îngrijirii celor mai grave cazuri internate în spitale și pentru implementarea a două noi programe – de chirurgie endovasculară și intervenții endoscopice digestive.

„După ce anul trecut am alocat 200 milioane de lei pentru implementarea cu succes a cinci programe care asigură achiziția de medicamente, materiale sanitare și reactivi, necesare îngrijirii celor mai grave cazuri internate în secțiile de Anestezie — Terapie Intensivă (…), în 2015 dezvoltăm programe de chirurgie endovasculară și intervenții endoscopice digestive”, a afirmat joi, într-un comunicat, ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu.

Potrivit sursei citate, în cadrul programului de chirurgie endovasculară periferică (AP-EVA), Ministerul Sănătății asigură materiale consumabile necesare tehnicilor moderne de intervenții endovasculare, care asigură rezolvarea unor cazuri severe fără intervenție chirurgicală deschisă, cu rezultate superioare.

În acest program au fost incluse opt spitale care au dotarea și expertiza profesională necesară: Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare „Academician Vasile Cândea”, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, Spitalul Universitar de Urgență București, Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, Spitalul Județean de Urgență Tg. Mureș, Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, Spitalul Județean Timișoara.

De asemenea, alte 18 spitale vor fi finanțate în cadrul programului de intervenție endoscopică digestivă (AP-ENDO) pentru achiziția de materiale consumabile specifice intervențiilor endoscopice digestive necesare pacienților cu hemoragii digestive superioare, ictere mecanice obstuctive, neoplasmele esofagiene sau alte tipuri de neoplasme ale tubului digestiv, anunță Ministerul Sănătății.

Cele două programe au un buget total de aproximativ două milioane de lei.

Ministrul Bănicioiu menționează că, începând din 2015, în aceste programe speciale, numite acțiuni prioritare, au fost incluse și 23 de secții de neonatologie și de Terapie Intensivă Nou-Născuți din maternitățile de grad III.

„Este de remarcat că bugetul secțiilor de Terapie Intensivă Nou-Născuți va fi suplimentat cu 4,2 milioane lei, după rectificarea bugetară. De altfel, datorită rectificării bugetare pozitive aprobate recent, acțiunile prioritare au beneficiat de o suplimentare de buget în valoare de peste 8 milioane de lei”, precizează Bănicioiu.

Ministerul Sănătății consideră că, prin acest pachet de AP-uri, se asigură o creștere semnificativă a calității îngrijirii pacienților gravi, internați în spitalele de urgență, precum și realizarea unui obiectiv strategic pentru orice sistem sanitar: un sistem național integrat, modern, pre și intraspitalicesc, de management al marilor urgențe medico-chirurgicale.

Conform comunicatului de presă, cele cinci programe implementate anul trecut de Ministerul Sănătății au dus la asigurarea asistenței medicale de urgență pentru peste 100.000 de pacienți critici și scăderea de la 13% la 5% a mortalității prin infarct miocardic acut.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement