Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ministerul Sănătății reintroduce specialitățile „farmacie generală” și „industrie farmaceutică și cosmetică”, din 2020

protest-medici

Publicat

Ministerul Sănătății propune reintroducerea specialităților „farmacie generală” și „industrie farmaceutică și cosmetică” în nomneclatorul de specialități pentru rezidenți începând din 2020. Potrivit unui proiect de ordin publicat în dezbatere pe site-ul ministerului, durata rezidențiatului la cele două specializări va fi de 3 ani.

Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătăţii publice nr.1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico – dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, elaborat de minister prevede că “începând cu rezidențiatul din anul 2020 se reia formarea în specialitățile <farmacie generală> și <industrie farmaceutică și cosmetică>”.

Proiectul a fost elaborat la solicitarea Colegiului Farmaciștilor din România, transmisă printr-o adresă din iulie 2019.

„Specialitățile mai sus menționate au mai figurat în Nomenclator, formarea lor fiind sistată cu seria de rezidenți 2001 pentru specialitatea <farmacie generală> și respectiv cu seria de rezidenți 2006 pentru specialitatea <industrie farmaceutică și cosmetică>.

Solicitarea este motivată de numărul mare de pacienți care se adresează în fiecare an farmaciilor cu circuit deschis, precum și de lipsa specialiștilor care să poată evalua producătorii de medicamente și cosmetice, în contextul apariției Directivei Europene privind medicamentele contrafăcute”, se precizează în referatul de aprobare.

Potrivit solicitării Colegiului Farmaciștilor, specialitatea Farmacie generală ar putea fi redenumită „Farmacie comunitară și de spital”.

Propunerea Colegiului Farmaciștilor din România este sprijinită de universitățile de medicină și farmacie București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași și Târgu Mureș, potrivit proiectului.

În urma reintroducerii celor două specialități, „rezidenţii confirmați în specialităţi pentru care, sub incidenţa normelor anterioare, s-a sistat formarea, îşi continuă pregătirea şi susţin examenul de specialist în specialităţile în care au fost confirmaţi. Aceştia au acces la formare în a doua specialitate, în condiţiile prevăzute de normele în vigoare”.

sursa: ms.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate