Actualitate
Ministerul Sănătății vrea să integreze moașele în cabinetele medicilor de familie. În România sunt 1.000 de moașe licențiate, ce nu pot fi angajate
Ministerul Sănătății intenționează să sprijine profesia de moașă. S-a decis înființarea unui grup de lucru care va urmări dezvoltarea cadrului legislativ pentru asistență primară, privind integrarea moașelor în cabinetele de medicină de familie.
România are cea mai mare rată de mortalitate maternă și infantilă din Europa, de sarcini nesupravegheate și de sarcini în rândul adolescentelor. În 2015, rata mortalității infantile era de 8 la mie, de aproape două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene, potrivit Institutului Național de Statistică. În același an au născut 41.000 de femei care nu au avut nicio vizită medicală pe durata sarcinii, unele din cauza sărăciei, altele din cauza accesului dificil la cabinetele medicilor. Alte 18.500 de mame erau adolescente.
Aceste probleme ar putea fi prevenite cu ajutorul moașelor. Rolul lor este să asiste sarcina aflată în parametri normali, să urmărească și să asiste nașterea naturală, să îngrijească mama și nou-născutul cel puțin 28 de zile după naștere, să recunoască eventualele complicații medicale și să ajute la prevenirea sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor.
Organizația Mondială a Sănătății situează profesia de moașă în rândul celor mai importanți factori pentru îngrijirea femeii de vârstă fertilă, aflată într-o stare bună de sănătate.
În România există în acest moment 1000 de moașe licențiate, dar care nu pot fi integrate în sistemul de îngrijiri din cauza legislației lacunare. Deși în țările Uniunii Europene asistența oferită de moașă este o practică firească, în România încă nu există norme de practică, ghiduri și protocoale profesionale care să reglementeze clar această profesie, prin armonizarea cu legislația europeană.
Un prim pas în acest sens a fost aprobarea de către Ministerul Sănătății a unui Ordin de Ministru prin care se înființează un Grup de lucru privind implicarea moașei în scăderea ratei mortalității materno-infantile. Grupul de lucru este format din 17 medici, moașe și alți specialiști și are ca primă țintă elaborarea de ghiduri, norme și protocoale unice pentru toți specialiștii (obstetricieni, moașe, medici de familie, etc) implicați în asigurarea îngrijirilor medicale, începând cu supravegherea sarcinii și terminând cu monitorizarea lăuzei și a nou-născutului.
O altă țintă a Grupului de lucru va fi alinierea la directivele europene a normelor de practică pentru profesia de moașă, precum și dezvoltarea unui cadru legislativ pentru asistență primară, privind integrarea moașelor în cabinetele de medicină de familie.
sursa: ms.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News