Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Agriculturii: Finanțarea infrastructurii principale de irigații prin programul Juncker, susținută de România în fața Comisiei Europene

Publicat

irigatii România va susține în fața Comisiei Europene finanțarea infrastructurii principale de irigații cu un miliard de euro prin programul Juncker, în condițiile în care, prin PNDR, au fost aprobate 370 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

”Pe zona de dezvoltare rurală noi am obținut 370 de milioane de euro pentru infrastructura secundară de irigații, iar pe cea principală avem două opțiuni, fie pe Programul Operațional Regional, fie prin planul Juncker. Din păcate, DG Regio nu poate să aloce azi un milliard de euro, de aceea printre primele proiecte pe care le vom susține în fața Comisiei Europene este finanțarea prin planul Junker cu un milliard euro a infrastructurii principale de irigații. Dacă vom reuși sau nu vom afla undeva în septembrie sau octombrie”, a spus Constantin.

Acesta a precizat că, în discuțiile cu comisarul european a susținut importanța acestui sector pentru producția agricolă a României.

”Am arătat importanța pe care sectorul de irigații îl are pentru agricultura românească într-un context în care producția de materie primă din țara noastră a cunoscut o creștere spectaculoasă. Cifrele arată că și anul 2014 este al doilea an în care balanța comercială este pozitivă în ceea ce privește comerțul cu produsele agricole, iar aici beneficiile pieței unice sunt evidente. Partenerul principal al României este reprezentat de piața unică, adică peste 60 la sută din ceea ce înseamnă exporturile României”, a spus Constantin, la finalul întâlnirii cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

În ceea ce privește zonele defavorizate, șeful MADR a menționat că pe noile criterii europene, România este avantajată pentru că aceste zone s-au dublat.

”Conform noilor criterii europene, România a cunoscut, pe ansamblu, un avantaj extraordinar pentru că suprafețele cu zonele defavorizate din România aproape că au fost dublate ceea ce se traduce printr-un sprijin mai consistent pentru zonele rurale și pentru fermierii care lucrează în aceste zone. Sunt însă anumite probleme pentru unele comune din țara noastră care au fost eliminate din noile criterii pentru zonele defavorizate. Noi am am solicitat un punct de vedere însă acesta ține de legislația europeană, dar la nivel național vom acorda o atenție sporită pentru aceste zone”, a menționat Daniel Constantin.

La rândul său, comisarul european Phil Hogan consideră că fondurile europene sunt extrem de importante în dezvoltarea comunităților locale din România.

”Fondurile europene pentru agricultură vor avea impact asupra a 2,5 milioane de persoane, atât direct, cât și indirect, prin finanțările care vor viza infrastructura rutieră la nivel local, de irigații, servicii de agroturism și conservarea patrimoniului cultural local”, a subliniat Phil Hogan.

Acesta a adăugat că perspectivele pentru agricultură României sunt pozitive mai ales că anul trecut România a avut o balanță comercială pozitivă, înregistrând unul dintre cele mai bune rezultate din ultimii 25 de ani.

”Sperăm că fondurile europene alocate agriculturii românești în noua programare vor fi în continuare cheltuite eficient, pentru a finanța proiecte care vor genera un număr cât mai mare de locuri de muncă, vor avea un impact cât mai mare asupra economiei și vor crea noi oportunități pentru oamenii din comunitățile rurale”, a subliniat comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat, în luna noiembrie a anului trecut, inițiativa Executivului comunitar privind crearea unui Fond european pentru investiții strategice (FEIS) în scopul mobilizării, în final, a 315 miliarde de euro într-o perioadă de trei ani.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax