Actualitate
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi-a dat demisia. Teodor Atanasiu, una dintre variantele PNL pentru această funcție
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a anunţat luni seara că şi-a dat demisia din funcţie. După şedinţa în care a fost respinsă cererea de începere a urmăririi penale împotriva sa, a declarat că votul din Senat, care a fost „copleşitor” şi „a întrecut orice aşteptări”, îi demonstrează nevinovăţia.
Interimatul la conducerea Ministerului Economiei va fi asigurat de Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor. Unele surse au vehiculat numele senatorului PNL de Alba, Teodor Atanasiu, drept o posibilă variantă pentru numirea la acest minister.
Vosganian şi-a anunţat demisia după ce a ieşit din cabinetul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, unde a avut loc o şedinţă a liderilor PNL la care au participat şi premierul Victor Ponta şi liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu.
„În urma declaraţiei pe care am făcut-o în plenul Senatului, am avut întâlnire cu liderii USL şi am explicat din nou care este motivaţia declaraţiei mele şi, în acelaşi timp, pentru a înlătura orice posibilă ambiguitate, orice posibilă controversă privind activitatea Guvernului, am explicat de ce este utilă prezentarea demisiei mele de onoare din funcţia de ministru al Economiei. Aceasta, în contextul în care, pe de o parte, votul din Senat a dovedit nevinovăţia mea şi, în plus, a arătat încrederea de care mă bucur în rândul clasei politice, iar, pe de altă parte, moştenirea pe care o las în Ministerul Economiei, în care mai toate dosarele grele sunt aproape de scadenţă, cred că este o confirmare a faptului că mi-am făcut datoria la Ministerul Economiei”, a spus Vosganian.
„Eu, dacă am prezentat demisia, eu am prezentat-o, nu am cerut acceptul pentru ea, am prezentat demisia”, a mai spus Vosgananian.
Demisia lui Varujan Vosganian din funcţia de ministru a venit la scurt timp după votul dat în Senat de respingere a solicitării procurorului general al Parchetului ICCJ privind începerea urmăririi penale împotriva sa.
Vosganian rămâne însă senator, iar demisia sa din funcţia de ministru nu are vreo consecinţă asupra solicitării respinse de Senat.
Demnitarul a remarcat că, practic, în ciuda unor declaraţii, niciun grup parlamentar nu a avut o atitudine de ostilitate faţă de el. „Din toate grupurile parlamentare au fost colegi care au votat pentru oprirea acestei solicitări de începere a urmăririi penale”, a ţinut să precizeze ministrul Economiei.
„Este un gest de minimă politeţe de a comunica colegilor mei şi, în primul rând, prim-ministrului că sunt dispus să discut despre toate posibilele consecinţe ale acestui vot din Senat, cea dintâi fiind evidentă, stabilirea fără putinţă de tăgadă a nevinovăţiei mele”, a menţionat el.
Plenul Senatului a respins, luni, solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul ministrului Varujan Vosganian.
Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului şi şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi al lui Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
Solicitările au fost trimise Senatului şi şefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în urma cererii primite de la şeful DIICOT.
Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu şi Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot şi subminarea economiei naţionale.
sursa: mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News