Connect with us
Publicitate

Educație

Ministrul Finanțelor: Tichetele de 1.500 de lei pentru creşă sau grădiniță ar putea ajunge la părinți din vară

Publicat

Codul fiscal va fi modificat în acest an, după ce va exista o dezbatere cu mediul de afaceri, sindicate, mediul academic și în urma asistenței FMI și Băncii Mondiale, a anunțat ministrul Finanțelor. Vor apărea noi taxe şi impozite, dar vor fi şi veşti bune.

Ajutorul pentru creşă sau grădiniţă, în valoare de 1.500 de lei, suspendat de fostul Guvern Cîțu, ar putea fi primit de părinți în acest an, spune ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD).

Într-un interviu acordat Hotnews.ro, ministrul Finanțelor a anunțat că  facilitatea celor 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță se va relua de la jumătatea anului 2022 și există intenția să fie extinsă și pentru plătitorii de impozit pe venit.

„Suntem în analiză. Încercăm să-i dăm drumul pe la jumătatea anului, cel târziu. Încercăm extinderea către mai mulți beneficiari. De fapt, asta ne-a blocat atunci. Scopul, până la urmă, este de a ajunge în zona de educație timpurie. Beneficiarul de educație timpurie este copilul. Trebuie să am cât mai mulți beneficiari” a declarat Câciu.

Ce prevede legea care a fost suspendată în martie 2021

Legea suspendată de Guvernul Cîțu în martie 2021 prevede că angajații pot primi până la 1500 de lei de la locul de muncă. Mai mulți pași trebuie urmați pentru a încasa banii de la angajatori, având drept scop acoperirea unor anumite tipuri de cheltuieli. Sumele oferite pot fi deduse de către companii din impozit pe profit.

1500 de lei în plus de la locul de muncă

Potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal prin Legea nr. 239/2020, au fost introduse noi reglementări prin care angajatorii pot efectua cheltuieli pentru educația timpurie. Pe lângă aceasta, sunt prevăzute și organizarea și defășurarea învățământului profesional și tehnic, dar și învățământul dual preuniversitar și universitar.

Astfel, companiile care efectuează acest tip de cheltuieli pot să scadă costurile din impozitul pe profit datorat, fără a depăși 1.500 de lei lunar pentru fiecare copil al salariatului. Un alt lucru care trebuie menționat este faptul că aceste sume nu sunt venituri impozabile. Educația timpurie este reprezentată de creșe și grădinițe.

Ce condiții trebuie să îndeplinească angajatul

Una dintre condiții pentru a putea beneficia de acești bani este ca salariatul să plătească lunar o sumă de bani pentru creșă sau grădiniță, indiferent dacă este de stat sau privată. Limita este de 1.500 de lei pe lună pentru fiecare copil al salariatului.

Dacă, de exemplu, salariatul plătește lunar 600 de lei pentru grădinița copilului, angajatorul îi poate oferi doar 600 de lei.

În cazul unui salariat care plătește 2.500 de lei lunar pentru educația timpurie, acestuia i se vor acorda doar 1.500 de lei, reprezentând suma maximă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate