Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Mediului: Tăierile la ras ar putea fi interzise pe un milion de hectare. Ce suprafețe sunt incluse în proiect

Publicat

Tăierile la ras din pădurile României vor fi interzise pe circa un milion de hectare, suprafaţa însumată a parcurilor naţionale şi naturale şi a rezervaţiilor naturale, dacă noul Cod Silvic va fi aprobat în forma susţinută de minister, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, potrivit Agerpres.

„Cât priveşte tăierile la ras, legislaţia actuală le interzice în prezent doar în parcurile naţionale şi naturale. Însă, noi avem în ţară şi peste 700 de rezervaţii naturale cu o suprafaţă de aproape 300.000 de hectare în care, astăzi, tăierile la ras sunt permise. Dacă noul Cod Silvic va fi aprobat în forma susţinută de minister, tăierile la ras vor fi interzise pe circa 1 milion de hectare, suprafaţa însumată a parcurilor naţionale şi naturale şi a rezervaţiilor naturale”, a precizat Alexe, într–o conferinţă de presă susţinută în timpul vizitei pe care a efectuat-o în judeţul Caraş-Severin.

Oficialul a adăugat că „suntem pe ultima sută de metri cu operaţionalizarea SUMAL 2.0, astfel România urmând să aibă cel mai important, profesionist şi modern sistem de urmărire a trasabilităţii masei lemnoase din Europa”. „Prin SUMAL, pădurea va fi monitorizată 24 de ore din 24”, a afirmat demnitarul, citat într-un comunicat de presă al ministerului de resort.

Reprezentanţii WWF România au atenţionat că modificările aduse Codului Silvic sunt superficiale şi nu vor rezolva problema tăierilor ilegale

Statistica oficială arată că judeţul Caraş-Severin deţine cele mai multe păduri virgine şi cvasivirgine din România (26%), fiind urmat de Hunedoara (14,7%), Maramureş (9,6%), Braşov (8,3%) şi Prahova (7,8%).

Reprezentanţii WWF România au atenţionat, joi, într-un comunicat de presă, că modificările aduse Codului Silvic, care se vor discuta zilele acestea în Parlament, sunt doar superficiale şi nu vor rezolva problema tăierilor ilegale.

În acest sens, organizaţia de mediu propune modificări fundamentale ale Codului Silvic în trei mari direcţii: schimbarea modului în care se vinde lemnul din pădure, „pentru că realitatea este că nu ştim cât lemn se taie de fapt în România”, modul în care sunt păzite pădurile şi felul în care pot fi traşi la răspundere cei care fac să dispară lemnul din pădurile României.

Reprezentanţii WWF afirmă că au trimis, deja, autorităţilor un document cu propuneri de modificare a Codului Silvic şi a participat la toate discuţiile de la Ministerul Mediului şi de la Camera Deputaţilor pe această temă. De asemenea, au lansat o petiţie prin care propune o reformă fundamentală a sectorului silvic.

sursa: agerpres.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax