Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ministrul Sănătăţii anunţă negocieri pentru mărirea salariilor medicilor după ce peste 16.000 de cadre din sănătate au ameninţat cu greva, pe Facebook

medici spital

Publicat

medici Peste 16.000 de medici sunt membri ai unui grup de discuţii pe reţeaua de socializare în care se solicită, între altele, eliminarea statutului de funcționar public al medicului și salarii decente. În replică, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunțat, tot pe Facebook, că, săptămâna viitoare, se va întâlni cu reprezentanții sindicatelor din sănătate și ai medicilor, dar și cu premierul Victor Ponta și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, pentru a găsi soluții de majorare a veniturilor medicilor.

„Mă voi întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanții sindicatelor din sănătate și ai medicilor, dar și cu premierul Victor Ponta și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și sunt convins că vom găsi soluții pentru majorarea veniturilor medicilor! Este o misiune în care vom reuși și cred că am arătat în acești ani că îmi respect angajamentele!”, a scris sâmbătă pe Facebook ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

El își exprimă convingerea că „împreună — toate puterile statului” vor găsi o soluție pentru medici.

„Chiar dacă Înalta Curte a decis că medicii sunt funcționari publici, sunt convins că împreună — toate puterile statului — vom găsi o soluție pe care medicii o merită, pentru că fără un sistem sanitar dezvoltat nu putem evolua ca națiune”, spune Bănicioiu.

El subliniază că, de când este la Ministerul Sănătății, în fiecare zi a „observat, analizat și dezbătut problema salariilor medicilor și a personalului medical”.

„Am văzut în aceste zile reacția medicilor și voi face tot posibilul că meseria aceasta să primească respectul cuvenit. Ca medic, sunt alături de colegii mei, care lucrează zi de zi pentru binele tuturor pacienților, în condiții și cu salarii care nu reflectă importanța medicilor și a personalului mediu sanitar. Tot ca medic, știu câtă muncă și dăruire trebuie zi de zi, ora de oră, depuse de colegii mei pentru a-și îndeplini nobila misiune. Ca ministru, am luptat și am reușit, cu sprijinul premierului Victor Ponta și al colegilor mei, să deblocăm posturi, să redeschidem spitale închise de cei care acum vin cu soluții miraculoase, dar care nu au făcut nimic cât au fost la guvernare. Am reușit să majorăm veniturile la 1 ianuarie 2015 pentru 300.000 de oameni din sistemul sanitar, dar mai sunt multe de făcut. Să nu uităm că Ministerul Sănătății a propus modificarea legii Sănătății pentru scoaterea medicului de sub statutul de funcționar public!”, mai scrie Nicolae Bănicioiu.

Tot pe Facebook a fost creat un grup de discuții, intitulat „Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!”, unde doctorii solicită, între altele, eliminarea statutului de funcționar public al medicului și salarii decente.

Iniţiativa de pe reţeaua de socializare nu pare a fi una sindicală, deşi sindicatele din domeniu, ineficiente în ultimii 5 ani, au început să posteze pe grupul respectiv. Medicii solicită salariul de bază de 1000 de euro, gărzi plătite, medicamente pentru pacienţi, asigurarea consumabilelor în spitale şi spitale în care să nu „ne cadă tavanul în cap sau să miroasă a mucegai”.

Chemările la greva şi modalităţile de punere în practică sunt în centrul discuţiei.
Solicitările grupului includ: “Vrem un statut de medic (că pantru asta am învăţat atât)”, “Vrem salariul de baza la jumătatea nivelului din UE (adică 1000 euro)”, “Vrem că gărzile să fie plătite”, “Vrem respectarea contractului de muncă (7 ore/zi de muncă, 24 ore garda apoi liber)”, “Vrem medicamente că să avem cu ce trata pacienţii”, “Vrem consumabile (în multe spitale mănuşile sau simplă aţă chirurgicală reprezintă un lux)”, “Vrem aparatură pe care o au colegii noştri din alte ţări”, “Vrem spitale, nu cazemate în care ne cade tavanul în cap şi miroase a mucegai”, “Vrem deblocarea posturilor de medici specialişti/primari pentru că nu este normal să termini un rezidenţiat într-un anumit domeniu, să fie nevoie în spital de ţine, dar în acelaşi timp să nu existe locuri.”
Pe 3 decembrie anul trecut, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis că un medic angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcționar public și, în consecință, el poate fi inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de corupție. Instanța supremă dădea această decizie după ce fusese sesizată de Curtea de Apel Târgu Mureș pentru rezolvarea unei probleme de drept într-un dosar penal, în care un medic chirurg a fost trimis în judecată pentru luare de mită.

În toamna lui 2013, sindicatele din sănătate au scos în stradă 5000 de oameni, printre principalii organizatori fiind Vasile Astărăstoae, preşedintele de atunci al Colegiului Medicilor, ulterior condamnat definitiv pentru incompatibilitate. Mărirea salariilor se numără şi în 2013 printre solicitări, împreună cu cererea „ne-negociabilă” de dublare a salariilor medicilor rezidenţi. Niciuna dintre măsuri nu a fost satisfăcută de guvernanţi, rezidenţii primind doar o bursă de aproximativ 150 de Euro.

surse: agerpres, hotnews

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate