Actualitate
MINIVACANŢĂ de 5 zile. 2 iunie, zi liberă de la Guvern. Weekend prelungit de Ziua Copilului şi Rusalii
Primele 5 zile din luna iunie vor fi libere pentru unii dintre angajaţii români. Guvernul stabileşte şi data de 2 iunie drept zi liberă, astfel încât primul weekend de luna viitoare va fi unul prelungit, de Ziua Copilului şi Rusalii.
1 Iunie este stabilită de Guvern drept zi liberă, iar în acest an părinţii, dar şi ceilalţi salariaţi români vor putea lipsi de la serviciu. Data pică joia, iar Executivul aprobă şi vineri, 2 iunie, zi nelucrătoare, având în vedere că duminică, 4 iunie, sunt Rusaliile, iar a doua zi a acestei sărbători, respectiv 5 iunie în acest an este, de asemenea, liberă. Se completează astfel o minivacanţă de 5 zile, pentru angajaţi.
Proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea zilei de 2 iunie drept liberă pentru salariaţi se află pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de joi, 18 mai.
UPDATE: Potrivit Guvernului, ziua liberă va fi recuperată în 10 iunie 2017 sau prin prelungirea corespunzătoare a timpului de lucru până la data de 16 iunie 2017.
2 iunie 2017 nu este considerată zi nelucrătoare pentru locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității, magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în data de 2 iunie 2017.
De 1 iunie, angajatorii din mediul public şi privat sunt obligați să dea liber salariaților, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Însă anumite categorii de salariați au, totuși, obligația de a se prezenta la serviciu, cum sunt cei din spitale sau unitățile de alimentație publică, pentru care trebuie să existe programe de lucru speciale.
De asemenea, Codul muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.
În ceea ce priveşte angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, aceştia pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Acestor categorii de angajați trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Atunci când nu se acordă zile libere din motive justificate, salariații care lucrează în sărbătorile legale trebuie să beneficieze „de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariu”, potrivit Codului Muncii.
Sărbători legale, până la sfârşitul anului 2017:
1 Iunie (joi) – Ziua Copilului
4 iunie (duminică), 5 iunie (luni) — Rusalii
15 august (marţi) — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
1 decembrie (vineri) — Ziua Națională a României
25 decembrie (luni), 26 decembrie (marţi) — Crăciunul
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News