Administrație
Mircea Hava a mai luat un om din Primăria Alba Iulia. Fostul primar și-a mărit garnitura de asistenți de la Parlamentul European
Un alt om din din Primăria Alba Iulia a plecat în echipa europarlamentarului Mircea Hava de la Bruxelles. Pe pagina oficială a lui Hava de pe site-ul Parlamentului European a apărut și Mihai Coșer, fostul purtător de cuvânt al instituției. Echipa fostului primar din Alba Iulia are acum și un asistent local pe lângă cei trei asistenți acreditați și asistentul de grupare.
Europarlamentarii își pot alege propriul personal, în cadrul unui buget stabilit de Parlament. În 2019, suma lunară maximă disponibilă pentru toate costurile implicate în recrutarea asistenților personali este de 24.943 euro pentru fiecare deputat european. Niciunul dintre aceste fonduri nu este plătit personal membrilor Parlamentului European.
Asistenți acreditați:
- Daniela Micu – fosta șefa de cabinet a primarului Mircea Hava
- Nicolaie Moldovan – city-manager suspendat al municipiului Alba Iulia
- Andreea Sneajana Naidan – preluată de la europarlamentarul Cristian Bușoi
Asistenți acreditați (grupare):
- Răzvan Hoinaru – de la cabinetele lui Traian Băsescu, Vasile Blaga, Rareș Bogdan, Daniel Buda, Cristian Bușoi și Gheorghe Falcă
Răzvan Hoinaru este ”împărțit” de europarlamentarii de dreapta, printre care se numără și clujenii Rareș Bogdan sau Daniel Buda, care fac chetă pentru a-i plăti lui Hoinaru salariul. Presa din Cluj scrie că legăturile lui Hoinaru duc până la Andrei Hrebenciuc sau Cristian Socol, cel care a creionat politica fiscală a guvernului PSD.
Pe lista europarlamentarului Hava se află și o firmă de contabilitate ICO GLIGA EXPERT SRL, la secțiunea Agenți de Plată. Firma aparține lui Florin- Valentin Gliga, un consilier local din Cluj, membru al PNL.
Se pare că Mihai Coșer ar fi plecat din Primăria Alba Iulia după ce ar fi constatat că între el și noua conducere, după plecarea lui Mircea Hava, există diferențe mari de opinie cu privire la modul în care se comunică public activitatea primăriei.
Cel mai nou membru al echipei europarlamentarului Mircea Hava nu va merge la Bruxelles ci va trebui să stea la biroul local al fostului primar. Pentru că un astfel de birou deocamdată nu există, Mihai Coșer va trebui să găsească la Alba Iulia un sediu potrivit pentru șeful său, Mircea Hava.
Potrivit regulamentului, europarlamentarii pot alege diferite tipuri de asistenți.
Asistenții acreditați, cu sediul la Bruxelles (sau la Luxemburg / Strasbourg), sunt gestionați administrativ direct de către administrația Parlamentului, în aceleași condiții de angajare ca și pentru personalul temporar al Uniunii Europene. Europarlamentarii pot recruta maximum trei asistenți acreditați (în anumite condiții patru). Un minim de un sfert din bugetul total trebuie să fie utilizat pentru angajarea asistenților acreditați.
Deputații europeni pot, de asemenea, să angajeze asistenți locali din statele membre. Aceștia sunt administrați de către agenți plătitori calificați pentru a se asigura că cerințele fiscale și de securitate socială sunt îndeplinite în mod corespunzător. Pentru asistenții locali pot fi utilizați maximum 75% din bugetul total.
În afară de angajarea asistenților acreditați și a asistenților locali, până la un sfert din bugetul total disponibil poate fi utilizat și pentru plata serviciilor prestate de furnizorii aleși de europarlamentari, cum ar fi comandarea unui studiu de specialitate.
Asistenții trebuie să evite activitățile externe care pot provoca un conflict de interese. Din 2009, deputații europeni nu mai pot angaja rude apropiate. Numele sau numele societăților tuturor asistenților sunt publicate pe site-ul Parlamentului pe durata contractului, cu excepția cazului în care aceștia obțin o derogare pe motive temeinic justificate de protecție a siguranței lor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
titi
sâmbătă, 07.09.2019 at 14:55
Si iată cum a ajuns si Mihai Trei priveliști la Bruxelles.
Eu cred că in curând o sa fie de plecat si din Europa, ca din România ne am convins de muuulttt de treaba asta.