Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Lucrări în „stand by” la Alba Iulia: Mircea Hava explică despre „modul greoi și aproape imposibil” în care se derulează unele proiecte


Publicat

Administrația locală din Alba Iulia a finalizat recent un nou proiect realizat cu bani europeni, respectiv reabilitarea a 24 de străzi din municipiu. Conferința  de presă organizată în acest scop a reprezentat un bun prilej pentru Mircea Hava de a comenta declarațiile premierului Victor Ponta referitoare la gravele abateri identificate de Comisia Europeană în proiectele derulate în Alba. Primarul a profitat de ocazie pentru se explica în fața albaiulienilor referitor la „modul greoi și uneori aproape imposibil” în care se derulează unele obiective de investiții.

„Eu îi sfătuiesc pe cei care habar nu au de aceste lucruri să pună mâna pe carte, să lase lopățica, gălețica și să treacă la lucruri mai serioase. Dacă de la asemenea nivel poți să spui că au fost grave abateri acele greșeli neintenționate, așa cum le numesc cei care controlează, despre asta o să facem odată o conferință de presă în care să explicăm ce înseamnă să poți să duci la capăt un proiect pe bani europeni. Aceste controale sunt lucruri făcute cu deosebită patimă și, odată ce au intrat în curte, nu pot ieși fără să dea măcar o amendă, că așa vor ei. Cam așa stau aceste amenzi. Dar, ca să vii, să spui și să sperii pe toată lumea, că sunt grave abateri și că vom da toți banii înapoi sunt lucruri care nu fac cinste nimănui și în special unui om care conduce Guvernul României. În loc să fim ajutați să tragem acești bani, de la cel mai înalt nivel, nu se face altceva decât să se pună frâne sistematic și continuu. Nu înțelegem de ce? Frauda înseamnă când ai furat, când ai băgat mâna în banul public și l-ai dus în altă parte și aici nu există așa ceva”, a explicat Mircea Hava.

Rambursări de peste 7 milioane de lei, în așteptare

Mircea Hava atrage atenția asupra modului greoi în care se derulează rambursările în această perioadă și susține că, odată cu schimbarea Guvernului, hârtiile au rămas pe masa celor responsabili și uitate au fost. „Cred că avem undeva la 60-70 de miliarde de rambursat, știu că s-a făcut recent o plată de încă 1 miliard, ceea ce înseamnă alți bani de rambursat. Am fost și în situația în care am avut de rambursat 100 de miliarde de lei. Banii vin, dar vin foarte greu, chiar dacă o să spună cineva că au venit în 90 de zile. Ei bine, 90 de zile înseamnă 3 luni groaznice”.

Lucrări din Alba Iulia care încă stagnează

Primarul a adus în discuție și lucrări desfășurate în Alba Iulia care stagnează de ceva vreme, stârnind nemulțumirea cetățenilor, fără ca administrația locală să poată să solicite urgentare. Un exemplu în acest sens este și strada Ion Arion din Alba Iulia, care nu a putut fi prinsă în proiectul de reabilitare străzi, deoarece o parte din aceasta aparține unor cetățeni: „Capătul respectivei străzi nu este încă finalizat, iar asta deoarece suntem în proces cu un proprietar care nu ne permite să intrăm pe terenul lui. Am primit chiar și plângeri penale din partea cetățenilor, cum că le-am invadat proprietatea. Toate acestea nu înseamnă decât o tragere de timp, iar strada rămâne nefinalizată. De vină pentru asta suntem, bineînțeles, tot noi. La toate acestea se adaugă și plângeri din partea unor firme care nu și-au făcut treaba și cărora le-am reziliat contractele. Și uite așa ajungem iar și iar la DNA”.

Noi lucrări „sensibile” pentru cetățeni pe strada Take Ionescu din Alba Iulia

O altă lucrare despre care reprezentanţii adiminstraţiei locale susțin că va stârni în curând reacții negative din partea cetățenilor este cea care va începe de săptămâna viitoare pe strada Take Ionescu din Alba Iulia: „Acolo, casele sunt toate pe o singură parte, iar conducta de gaz se va pune pe partea opusă, acolo unde nu este nimic și vor fi 23 de traversări, pentru că cei de la gaz nu acceptă să pună conducta de gaz în locul fostei rețele de canalizare, pe care am anulat-o. Strada este asfaltată provizoriu, iar variantele ar fi fost fie să taie asfaltul pe lung, pe carosabil, în plus față de cele 23 de traversări sau să pe spațiul verde. Am preferat spațiul verde, pentru că nu mai acceptam să ne mai taie încă o dată strada pentru a introduce canalizarea pe lung. O să fie foarte greu, iar plângerile o să fie încă o dată adresate spre noi”, a explicat Silvia Moldovan, şefa Direcţiei Tehnică şi de Dezvoltare din Primăria Alba Iulia. Probleme similare sunt, potrivit administrației locale, și pe strada Zlatnei și Dimitrie Cantemir din municipiu.

Vezi mai jos, integral, declarațiile reprezentanților administrației locale:ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Cetateanul

    luni, 03.09.2012 at 17:42

    Vai de capul nostru domle primar. Nu sunte-ti in stare sa asfaltati 2 km de drum intre Alba si Micesti pe cand in alte tari se asfalteaza 20 de km pe zi noua cati ani ne trebuiesc sa asfaltam 2 km? Ati facut investitii serioase in drumu ala si sunt convins ca firma Elis si-a luat toti banii cu varf si indesat dar ce asteptati acuma? Asteptam sa iasa corcodusi din guriile de canal? Stati linistit ca o sa primiti si banii de castel (cetatea alba iulia) si o sa va zbenguiti prin santuri toata ziua. Asta daca o sa mai tina lucrariile alea facute de mantuiala cu pavaju ala hidos canalele alea prost oxigenate cu pestisorii aia aproape morti si sa nu mai vorbim de materialele care au fost folosite pentru renovariile monumentelor. Sper sa se mai poata recupera ceva.
    Daca tot va ales lumea inca o data, acuma ne intoarce-ti spatele pana la sfarsitul mandatului? Sa fie oare un obicei national? Eu sper sa nu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

CFR Cluj a învins Universitatea Craiova și este CAMPIOANA României! Va fi singura echipă din LIGA 1 în UEFA Champions League

Publicat

CFR Cluj a reușit să învingă pe terenul celor de la Universitatea Craiova în finala campionatului, scor 3-1. Trupa din Gruia își trece în cont al treilea titlu consecutiv în Liga 1, ajungând la șase astfel de trofee.

CFR Cluj este campioana României și va fi singura reprezentată din Liga 1 în UEFA Champions League.

https://www.facebook.com/cfr1907/

Vezi golurile din meciul Universitatea Craiova – CFR Cluj pe Cluj24.ro

Chiar dacă Universitatea Craiova a reușit să deschidă rapid scorul, în minutul 10, după șutul fantastic trimis de Dan Nistor, elevii antrenați de Dan Petrescu au pus repede stăpânire pe joc și au fost echipa mai solidă pe tot parcursul partidei.

CFR Cluj a reușit egalarea chiar înainte de pauză, pe fondul unui joc mai consistent.

Craiovenii egalează prin Vinicius, care a trimis o lovitură de cap imparabilă, scorul de la pauză fiind egal, 1-1.

A doua repriză a început tot cu CFR Cluj în atac, oaspeții reușind să înscrie prin celălalt fundaș central, Kevin Boli, după o altă lovitură de cap.

Elevii antrenați de Dan Petrescu nu au foarte mult timp la dispoziție să sărbătorească acest succes, deoarece în perioada 18-19 august vor începe o nouă aventură europeană. CFR Cluj va juca în primul tur preliminar din UCL și va fi cap de serie. Tragere la sorți va avea loc pe 9 august.

foto: https://www.facebook.com/cfr1907/

ECHIPELE DE START

Universitatea Craiova: Pigliacelli (p) – Vlădoiu, Cosic, Acka, Văteljelu – Nistor, Mateiu, Cicâldău – Bărbuț, Koljic, Mihăilă.
Rezerve: Popescu (p) – Mitran, Bălașa, Ivanov, Qaka, Ivan, Vangenin, Baiaram, Nițu.

Antrenor: Cristiano Bergodi

CFR Cluj: Arlauskis (p) – Burcă, Vinicius, Boli, Camora – Itu, Bordeianu, Deac – Omrani, Rondon, Joca.
Rezerve: Rus (p) – Cestor, Denis Ciobotariu, Hoban, Luis Aurelio, Chipciu, Pereira, Petrlia, Costache.

Antrenor: Valeriu Bordeianu

Au marcat: Dan Nistor (’10) / Vinicius (’36), Boli (’56), Deac (’77)

Stadion: „Ion Oblemenco” (Craiova)

Arbitru: Ovidiu Hațegan (Arad) / Asistenți: Octavian Șovre (Satu Mare) și Vasile Marinescu (București)

CFR Cluj este campioana României pentru a șasea oară în istorie. 2008, 2010, 2012, 2018, 2019 și 2020 sunt anii în care trupa din Gruia a câștigat cel mai important trofeu din Liga 1.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Se schimbă buletinele: Cardul de sănătate, inclus în noua carte electronică de identitate. Legea, promulgată de Iohannis

Publicat

carte-de-identitate

Legea prin care vor putea fi eliberate cărți de identitate electronice a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. După introducerea cărții electronice de identitate nu va mai fi folosit cardul de sănătate.

Actul normativ prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, în sensul asigurării condiţiilor necesare pentru ca titularul unui document electronic să se autentifice online, pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.

Legea mai prevede instituirea unei excepţii de la regula eliberării actului de identitate începând cu vârsta de 14 ani. Astfel, opţional, numai la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor legali se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

O altă prevedere a legii este punerea în circulaţie a unui nou document de identificare, astfel încât să asigure cetăţenilor garanţii suplimentare de securitate, iar instituţiilor de drept public sau privat certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe respectivul document.

Ce date vor fi eliminate din cip

Actul normativ mai prevede modificarea conceptului anterior privind conţinutul de date al cărţii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate, astfel încât în viitorul document electronic de identitate să fie înscrise numai datele de identificare ale titularului, certificatul emis de MAI, înscris într-un singur cip, va asigura “funcţionalitatea” de card de sănătate.

Legea stipulează şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun cip, precum şi stabilirea unor termene de valabilitate a actelor de identitate, în funcţie de vârsta titularului, în scopul surprinderii modificărilor fizionomiei titularului.

Perioada de valabilitate a cărţii de de identitate provizorie este de 45 de zile, mai prevede proiectul.

Părinţii pot solicita un act de identitate pentru copii, indiferent de vârstă

Potrivit legii, “prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate”.

Opţional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinţi, a reprezentantului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul.

Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii.

Prin autentificare se înţelege procedura prin care i se permite unei persoane ce posedă legal un anumit set de date create în acest scop să se identifice într-un sistem informatic, în interes propriu sau în relaţia sa cu persoane juridice de drept public ori de drept privat.

De la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează:

* cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;

* cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

* cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;

* cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

De la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea: unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, se arată în lege.

Cartea de identitate simplă conţine date în format tipărit şi în format inscripţionat prin tehnici speciale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

După personalizarea şi transmiterea cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple la autoritatea competentă să le elibereze toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg imediat prin procedură automată şi ireversibilă.

Cetăţenii români cu domiciliul în România aflaţi temporar în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, cu excepţia cererii pentru eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, precum şi la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din ţara respectivă.

Sursă: Agerpres

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noile reguli de acordare a concediului medical pentru persoanele aflate în carantină sau izolare. Detalii de la CNAS

Publicat

Noile reguli de acordare a concediului medical pentru persoanele aflate în carantină sau izolare au fost puse în dezbatere publică de Casa de Asigurări de Sănătate.

Proiectul prevede că persoanelor pentru s-a instituit măsura carantinei sau izolării până la data intrării în vigoare a Legii nr. 136/2020, dar pentru care nu au fost emise certificatele de concediu medical în această perioadă, acestea li se pot acorda, potrivit reglementărilor: „pentru persoanele care se află în carantină sau izolare instituită până la data intrării în vigoare a prezentei legi, certificatele de concediu medical se acordă potrivit actelor normative în vigoare la data acordării”.

Pentru persoanele aflate în carantină, indiferent de locul în care aceasta a fost instituită, cât și pentru persoanele pentru care s-a impus măsura izolării, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul de familie, pe baza documentelor eliberate de direcțiile de sănătate publică în care sunt menționate și perioadele pentru care au fost instituite măsurile de carantină sau izolare.

Începând cu data de 21 iulie 2020, după intrarea în vigoare a Legii nr. 136/2020, persoana asigurată pentru care a fost instituită măsura izolării într-o unitate sanitară beneficiază de concediu medical eliberat de medicul curant la externarea din spital. Medicul curant poate elibera concediu medical la externare până la împlinirea termenului maxim al perioadei de izolare, care decurge de la momentul internării sau pe o perioadă stabilită de acesta.

În situația în care, după expirarea concediului medical acordat la ieșirea din spital, starea de sănătate a persoanei nu permite reluarea activității, medicul de familie poate prelungi concediul medical pentru aceeași afecțiune, pe durata recomandată în scrisoarea medicală eliberată de medicul curant din spital.

În situația în care medicul curant nu a eliberat concediu medical la externare, pentru perioada în care persoana asigurată este izolată la domiciliu sau la locația declarată de aceasta, certificatul de concediu medical pentru aceeași afecțiune se acordă de medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin intermediul consultațiilor medicale la distanță. În această situație, certificatul de concediu medical se eliberează după ultima zi a încetării perioadei de izolare, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la această dată.

Pentru persoanele asigurate pentru care s-a instituit măsura carantinei, în condițiile Legii nr. 136/2020, certificatele de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicii de familie, după ultima zi a încetării perioadei de carantină, pe durata stabilită prin documentul eliberat de direcția de sănătate publică, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei de carantină. Dacă perioada de carantină depășește 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale pentru  acordarea concediului medical.

sursă: cnas.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Biblioteca Județeană din Alba Iulia își reia activitatea. Angajații au avut rezultate negative la testele COVID

Publicat

Reprezentanții Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” din Alba Iulia anunță că vor fi reluate, de marți, serviciile de împrumut de cărți, după ce toți angajații instituției au avut rezultate negative la testele COVID. Reamintim că vineri, activitatea bibliotecii a fost suspendată, după ce o angajată a fost depistată pozitiv cu noul coronavirus.

Managerul Bibliotecii, Silvan Stâncel, a transmis că întreaga echipă a bibliotecii noastre a fost testată pentru COVID-19 și că rezultatul a fost negativ pentru fiecare dintre angajați.

”Suntem bine și abia așteptăm să redeschidem porțile și activitățile de împrumut. Ne este foarte dor de toate proiectele de animație culturală pentru cei mici și cei mari și regretăm că pentru moment frumoasele întâlniri în cadrul bibliotecii nu mai pot avea loc. Privim cu realism întreaga situație, ne adaptăm și luăm cele mai bune și pragmatice decizii pentru comunitatea pe care o deservim, atât cât ne este posibil. Marți, 4 august 2020, redeschidem serviciile de împrumut și prin urmare vă așteptăm cu drag la bibliotecă pentru a împrumuta cărți frumoase, dar mai ales valoroase”, a spus Silvan Stâncel.

A fost făcută dezinfecție, vineri, în toate spațiile bibliotecii.

”Spațiile sunt dezinfectate, procedura de deservire a publicului respectă toate normele posibile și imposibile de prevenție și protecție anti-Covid, colegele bibliotecare sunt extrem de atente în acest sens, cărțile restituite intră în carantină conform legii pentru a elimina orice risc, deci totul este pregătit și vă așteptăm”, a mai spus managerul bibliotecii.

Angajata depistată pozitiv se simte bine și ”va reveni la serviciu la momentul potrivit”, a precizat Stâncel.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate