Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Misterul otrăvii din blocul din Timișoara. Autoritățile au cerut ajutorul Armatei pentru sprijinirea cercetărilor

Publicat

O echipă a Ministerului Apărării Naționale (MApN) a fost mobilizată la Timișoara pentru a face verificări suplimentare în cele trei blocuri în care a fost identificată prezența substanței toxice Delicia-Gastoxin, ce are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanță extrem de toxică. Trei persoane, o femeie și doi copii, au murit în urma deratizării unui bloc din Timișoara. În prezent, sunt internate 43 de persoane, dintre care 32 de copii.

Autopsiile asupra femeii și a celor doi copii de la Timișoara care au pierit după deratizarea făcută în blocul lor nu au stabilit legătura directă dintre moartea lor și otrava folosită. Legiștii vor face însă teste suplimentare mai ales că încă cinci locatari au fost internați cu simptome asemănătoare victimelor.

Citește și Tragedia de la Timișoara: Toate salvările mergeau la o singură adresă, dar sistemul de urgență și-a dat seama după două zile

Ministerul Apărării Naționale a transmis că o echipă mobilă se află la fața locului și sprijină cercetările de la Timișoara.

„O echipă mobilă din cadrul Ministerului Apărării Naționale se află, la această oră, la Timișoara, pentru a acorda sprijin autorităților locale  în vederea confirmării prezenței unor substanțe chimice toxice industriale în cazul incidentului de la sfârșitul săptămânii trecute. Cei trei specialiști, membri ai unei echipe de prelevare și identificare a agenților chimici, bacteriologici și radiologici (SIBCRA) din cadrul Centrului de Cercetare Ștințifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din MApN, vor acționa, cu echipamente performante, pentru detecția fosforului remanent din diverși compuși organici și anorganici de la fața locului, precum și pentru verificarea plenitudinii operațiunilor de decontaminare desfășurate până în prezent”, a transmis MApN într-un comunicat, joi dimineață.

„Rezultatele măsurătorilor vor fi transmise autorităților competente în vederea finalizării anchetei. Intervenția echipei SIBCRA la Timișoara s-a făcut în urma solicitării transmise ministrului apărării naționale de inspectorul general al Poliției Române”, precizează sursa citată.

Testele toxicologice vor spune clar abia peste o lună dacă otrava pentru șobolani a răpus o mamă de 29 de ani, pe fiul ei de trei ani și un bebeluș de nouă zile din vecini. Oricum legiștii au bănuieli clare.

Suspiciunea este a unei intoxicaţii cu un agent toxic extrem de puternic, din categoria celor mai puternice toxice, a declarat Alexandra Enache, director IML Timiş.

„Cel mai probabil aici a fost vorba de calea inhalatorie de contaminare. Și atunci, gazul acesta, odată ajuns în sânge, este metabolizat și nu se poate găsi în organism”, arată Raul Pătrașcu, asistent univ. dr. chimist.

Până să confirme testele că substanța numită fosfină a fost fatală, suferința locatarilor o spune limpede. Încă cinci oameni, printre care trei copii, au sunat la 112 și au fost internați imediat.

Ministrul de Interne a cerut Poliției să controleze toate firmele care vând substanțe toxice ce au nevoie de autorizații speciale.

„E greu de imaginat cum a putut exista atâta lipsă de responsabilitate în materie de verificare a îndeplinirii competențelor și cerintelor contractuale de către furnizorul privat”, a spus vicepremierul Raluca Turcan.

45 de locatari dintre care 32 de copii sunt acum la spital din cauza otrăvii care se folosește doar în depozite, fiind interzisă în blocuri.

Armata, chemată în ajutor

Conducerea Poliţiei Timiş a anunţat în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc miercuri seara că o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) va sosi joi dimineaţa la Timişoara, pentru a efectua verificări suplimentare cu echipamente specializate în locaţiile în care s-a identificat prezenţa substanţei toxice, informează Agerpres.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş au informat că verificările efectuate la locaţiile din Timişoara în care a avut loc deratizarea care a dus la decesul a trei persoane şi la internarea altor zeci nu indică prezenţa unor substanţe toxice în spaţiile respective, a anunţat purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea.

Structurile implicate în gestionarea acestei situaţii de urgenţă au desfăşurat următoarele acţiuni: Ministerul Sănătăţii a dispus, prin echipa de control trimisă la Timişoara, ca DSP Timiş să intre în imobilele afectate de folosirea insecticidului identificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş şi să determine gradul de poluare şi radioactivitate al aerului din încăperi.

ISU Timiş a asigurat sprijinul specialiştilor Ministerului Sănătăţii şi DSP cu două echipaje CBRN pentru detecţia substanţelor toxice şi un echipaj SMURD şi monitorizează în continuare situaţia persoanelor evacuate, oferindu-le acestora sprijin prin cazare.

IPJ Timiş continuă activitatea de cercetare penală pentru lămurirea şi elucidarea tuturor aspectelor referitoare la dosarul penal deschis în cauză.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi asigură paza bunurilor şi restricţionează accesul în locaţii.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax