Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Modernizarea Colegiului Economic din Alba Iulia: Costul lucrărilor urcă la aproape un milion de euro, bani din bugetul local

Publicat


economic

Costul modernizărilor de la sediul Colegiului Economic din Alba Iulia urcă la aproape un million de euro, din cauza unor lucrări suplimentare, neprevăzute în stadiul de proiect. Acești bani vor fi suportați de la bugetul local, suma fiind mai mare față de cea așteptată din fondurile PNDL. Investiția actualizată intră la aprobare în ședința Consiliului Local de marți, 28 ianuarie.

La momentul încheierii contractului de lucrări, în 21 august 2018, valoarea totală era de 5.432.344,75 lei cu TVA. A fost semnat cu asocierea Ben Oni Loghin SRL Alba Iulia (lider) și Up Studio Project SRL (executant). Termenul de finalizare a lucrărilor este aprilie 2021, iar în prezent stadiul acestora a ajuns la circa 60%, potrivit reprezentanților colegiului.

Valoarea totală de finanţare a fost actualizată în 2019, în faza de proiect tehnic și prin aplicarea OUG 114/2018 ( la costul de bază cu manopera s-a luat în calcul tariful de 17,928 lei/oră, față de la 16 lei/oră cât era în oferta inițială) și apoi cu cota contribuției asiguratorii de muncă de 2,25%. Astfel, costul total a ajuns la 7.481.162,52 lei cu TVA, din care lucrări de construcții-montaj de 5.407.191,33 lei cu TVA.

Inițial, suma de 4.036.714, 78 lei era prevăzută a fi virată de la bugetul de stat şi 3.156.736,64 lei din bugetul local al municipiului Alba Iulia.

În urma actualizării valorii investiției, anul trecut, contribuția Primăriei Alba Iulia a urcat la 3.444.447,74 lei cu TVA.

Tot în 2019, a mai fost o majorare, de 299.124,72 lei, ce a urcat costul lucrărilor la 5.989.495,23 lei cu TVA, apoi cu 476.998,51 lei cu TVA.

Acum, valoarea de finanțare este 8.346.878,45 lei (cu TVA), din care lucrări construcții-montaj 6.086.079,77 lei. De la bugetul de stat (PNDL) a rămas suma de 4.036.714,78 lei, iar de la bugetul local vor fi alocați 4.310.163,67 lei (peste 900.000 de euro).

Investiția este eșalonată pe doi ani (anul I – 4.998.107,08 lei și anul II – 3.348.771,38 lei), durata de realizare fiind de 27 de luni.

Lucrări suplimentare, stabilite după începerea șantierului

Pe parcursul execuției lucrărilor, proiectantul a dispus unele modificări, față de cele propuse inițial, se arată în documentația ce va fi prezentată consilierilor. Acestea presupun consolidarea clădirii (cămășuirea pereților și zonelor de reazem ale grinzilor cu plase sudate și bare independente), includerea unui sistem de securitate (la solicitarea unității de învățământ), rezolvarea unor neconcordanțe între soluții tehnice stabilite de proiectant la faza de studiu de fezabilitate și cea de execuție lucrări prin lucrări complementare (realizarea unui sistem de alimentare cu energie electric și curenți slabi, modern și funcțional). De asemenea, au fost rezolvate probleme apărute în timpul lucrărilor de execuție la rețeaua de instalații sanitare și instalații termice (dotarea băilor cu obiecte sanitare noi, rețele de apă rece, apă caldă și canalizare noi), preluarea și evacuarea apelor pluviale la exterior din camera de lumini. Lucrările complementare au fost necesare din cauza intervențiilor de structură la corpul de clădire C4, după care a fost necesară dezafectarea parțială a conductelor de distribuție din oțel și refacerea conductelor din PPR. Au mai fost necesare înlocuirea unor robineți înțepeniți pe radiatoarele existente din fontă, montarea și demontarea radiatoarelor și finisaje. La subsol, țevile de la instalația de încălzire termică existentă (coloane) aveau traseul pe pereții unde s-a intervenit la spargerea golurilor pentru ferestre. De asemenea, această instalație era izolată cu vată de sticlă acoperită cu carton bitumat cu risc ridicat de aprindere. A fost necesară modificarea traseului instalației și izolarea coloanelor cu vată și folie din aluminiu.

S-a mai stabilit că este nevoie de un nou record la rețeaua stradală de apă (conductă DN 90 mm) pentru alimentare cu apă necesară pentru stingerea incendiilor (condiție impusă de ISU Alba) – 55.335 lei cu TVA (sumă mutată de la capitolul ”Consultanță” la ”Cheltuieli necesare pentru asigurarea utilităților obiectivului).

Finanțare și termen de finalizare a lucrărilor

În august 2019, stadiul lucrărilor de modernizare a colegiului era de 30%, iar finalizarea lor era prevăzută pentru anul 2021. Reprezentanții primăriei anunțau că se va încerca terminarea lucrărilor până la sfârșitul anului 2020.

Citește și Modernizarea Colegiului Economic din Alba Iulia: Elevii s-ar putea întoarce în clădirea renovată abia la sfârșitul anului 2020

Obiectivul beneficiază de finanțare de la bugetul de stat prin programul PNDL. Din valoarea totală contractată prin PNDL, anul trecut Guvernul decontase doar 34%, reprezentanții Primăriei anunțând atunci că erau sume solicitate și neîncasate, în valoare de 337 mii lei.

Lucrările presupun reamenajarea spațiilor interioare pe partea de arhitectură și instalații, prin aducerea la standardele actuale de învățământ și siguranță în exploatare. La exterior, clădirea se va anvelopa cu sistem termoizolant și imobilul va fi etajat pe o suprafață de 657 mp.

Reamintim că aproximativ 650 de elevi au fost relocați în spațiile Școlii Gimnaziale nr. 9 pe timpul exectuării lucrărilor de renovare a colegiului.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Alte două persoane vor fi aduse în CARANTINĂ la Secția de Boli Infecțioase din Alba. Au sunat la 112

Publicat

Încă două persoane vor fi aduse în condiții speciale de izolare la Secția de Boli Infecțioase din Alba, după ce au sunat la 112, sâmbătă dimineața, acuzând febră, dureri în gât și dificultăți de respirație, potrivit DSP Alba. Este vorba despre două persoane – bărbat și femeie – aflate în autoizolare la domiciliu, care au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, REȚINUTĂ de DNA. Ar fi luat mită 120.000 de lei și 10.000 de euro

Publicat

sorina pintea

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a intrat în vizorul procurorilor DNA, într-o anchetă privind fapte de corupție.  Potrivit unor surse, a fost prinsă în flagrant de procurorii DNA. UPDATE: DNA a comunicat oficial sâmbătă că Sorina Pintea a fost reținută. ”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

A crescut numărul persoanelor izolate la domiciliu în județul Alba. Măsuri de prevenire în contextul epidemiei COVID 19

Publicat

gripa laborator

În județul Alba sunt 138 de persoane care trebuie să respecte condiții de izolare la domiciliu, așa cum prevede protocolul dispus de Ministerul Sănătății, potrivit Direcției de Sănătate Publică Alba. Numărul acestora a crescut față de joi, când erau raportate 116 cazuri de monitorizare la domiciliu și față de vineri, când erau 133. Motivul este […]

Citește mai departe
Publicitate

BLAJ

VIDEO ȘTIREA TA: La un pas de accident. TIR pe contrasens, pe DN 14B, lângă Blaj

Publicat

La un pas de accident, pe DN14, între localitățile Cistei și Crăciunelu de Jos, lângă Blaj. Un șofer a reușit să evite impactul cu un TIR ce intrase riscant în depășire. Din imaginile transmise de un cititor Alba24 se poate vedea cum șoferul care circula regulamentar din sens opus încetinește și este nevoit să oprească […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate