Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Modernizarea Colegiului Economic din Alba Iulia: Costul lucrărilor urcă la aproape un milion de euro, bani din bugetul local


Publicat

economic

Costul modernizărilor de la sediul Colegiului Economic din Alba Iulia urcă la aproape un million de euro, din cauza unor lucrări suplimentare, neprevăzute în stadiul de proiect. Acești bani vor fi suportați de la bugetul local, suma fiind mai mare față de cea așteptată din fondurile PNDL. Investiția actualizată intră la aprobare în ședința Consiliului Local de marți, 28 ianuarie.

La momentul încheierii contractului de lucrări, în 21 august 2018, valoarea totală era de 5.432.344,75 lei cu TVA. A fost semnat cu asocierea Ben Oni Loghin SRL Alba Iulia (lider) și Up Studio Project SRL (executant). Termenul de finalizare a lucrărilor este aprilie 2021, iar în prezent stadiul acestora a ajuns la circa 60%, potrivit reprezentanților colegiului.

Valoarea totală de finanţare a fost actualizată în 2019, în faza de proiect tehnic și prin aplicarea OUG 114/2018 ( la costul de bază cu manopera s-a luat în calcul tariful de 17,928 lei/oră, față de la 16 lei/oră cât era în oferta inițială) și apoi cu cota contribuției asiguratorii de muncă de 2,25%. Astfel, costul total a ajuns la 7.481.162,52 lei cu TVA, din care lucrări de construcții-montaj de 5.407.191,33 lei cu TVA.

Inițial, suma de 4.036.714, 78 lei era prevăzută a fi virată de la bugetul de stat şi 3.156.736,64 lei din bugetul local al municipiului Alba Iulia.

În urma actualizării valorii investiției, anul trecut, contribuția Primăriei Alba Iulia a urcat la 3.444.447,74 lei cu TVA.

Tot în 2019, a mai fost o majorare, de 299.124,72 lei, ce a urcat costul lucrărilor la 5.989.495,23 lei cu TVA, apoi cu 476.998,51 lei cu TVA.

Acum, valoarea de finanțare este 8.346.878,45 lei (cu TVA), din care lucrări construcții-montaj 6.086.079,77 lei. De la bugetul de stat (PNDL) a rămas suma de 4.036.714,78 lei, iar de la bugetul local vor fi alocați 4.310.163,67 lei (peste 900.000 de euro).

Investiția este eșalonată pe doi ani (anul I – 4.998.107,08 lei și anul II – 3.348.771,38 lei), durata de realizare fiind de 27 de luni.

Lucrări suplimentare, stabilite după începerea șantierului

Pe parcursul execuției lucrărilor, proiectantul a dispus unele modificări, față de cele propuse inițial, se arată în documentația ce va fi prezentată consilierilor. Acestea presupun consolidarea clădirii (cămășuirea pereților și zonelor de reazem ale grinzilor cu plase sudate și bare independente), includerea unui sistem de securitate (la solicitarea unității de învățământ), rezolvarea unor neconcordanțe între soluții tehnice stabilite de proiectant la faza de studiu de fezabilitate și cea de execuție lucrări prin lucrări complementare (realizarea unui sistem de alimentare cu energie electric și curenți slabi, modern și funcțional). De asemenea, au fost rezolvate probleme apărute în timpul lucrărilor de execuție la rețeaua de instalații sanitare și instalații termice (dotarea băilor cu obiecte sanitare noi, rețele de apă rece, apă caldă și canalizare noi), preluarea și evacuarea apelor pluviale la exterior din camera de lumini. Lucrările complementare au fost necesare din cauza intervențiilor de structură la corpul de clădire C4, după care a fost necesară dezafectarea parțială a conductelor de distribuție din oțel și refacerea conductelor din PPR. Au mai fost necesare înlocuirea unor robineți înțepeniți pe radiatoarele existente din fontă, montarea și demontarea radiatoarelor și finisaje. La subsol, țevile de la instalația de încălzire termică existentă (coloane) aveau traseul pe pereții unde s-a intervenit la spargerea golurilor pentru ferestre. De asemenea, această instalație era izolată cu vată de sticlă acoperită cu carton bitumat cu risc ridicat de aprindere. A fost necesară modificarea traseului instalației și izolarea coloanelor cu vată și folie din aluminiu.

S-a mai stabilit că este nevoie de un nou record la rețeaua stradală de apă (conductă DN 90 mm) pentru alimentare cu apă necesară pentru stingerea incendiilor (condiție impusă de ISU Alba) – 55.335 lei cu TVA (sumă mutată de la capitolul ”Consultanță” la ”Cheltuieli necesare pentru asigurarea utilităților obiectivului).

Finanțare și termen de finalizare a lucrărilor

În august 2019, stadiul lucrărilor de modernizare a colegiului era de 30%, iar finalizarea lor era prevăzută pentru anul 2021. Reprezentanții primăriei anunțau că se va încerca terminarea lucrărilor până la sfârșitul anului 2020.

Citește și Modernizarea Colegiului Economic din Alba Iulia: Elevii s-ar putea întoarce în clădirea renovată abia la sfârșitul anului 2020

Obiectivul beneficiază de finanțare de la bugetul de stat prin programul PNDL. Din valoarea totală contractată prin PNDL, anul trecut Guvernul decontase doar 34%, reprezentanții Primăriei anunțând atunci că erau sume solicitate și neîncasate, în valoare de 337 mii lei.

Lucrările presupun reamenajarea spațiilor interioare pe partea de arhitectură și instalații, prin aducerea la standardele actuale de învățământ și siguranță în exploatare. La exterior, clădirea se va anvelopa cu sistem termoizolant și imobilul va fi etajat pe o suprafață de 657 mp.

Reamintim că aproximativ 650 de elevi au fost relocați în spațiile Școlii Gimnaziale nr. 9 pe timpul exectuării lucrărilor de renovare a colegiului.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Peste 3.000 de companii au obținut finanţare prin programul IMM Invest. Anunțul făcut de ministrul Finanțelor

Publicat

Peste 3.000 de companii au obținut finanţare prin platforma IMM Invest, a anunțat joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spunând că programul funcţionează „foarte bine”.

„Am eliminat câteva bariere acum câteva săptămâni, am aprobat ordonanţă de urgenţă, astăzi venim cu hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor. Programul IMM Invest funcţionează foarte bine. Avem 3.083 de companii care au fost aprobate atât de bancă, cât și de Fondul de Garantare. Asta înseamnă că din plafon (15 miliarde de lei – n.r.) s-au consumat 2,45 miliarde de lei, deja.

Se vede clar că ritmul s-a accelerat și după discuția cu sistemul finaciar bancar și faptul că am eliminat din bariere, lucrurile merg din ce în ce mai bine. Sper să depășim în perioada următoare, două săptămâni, 10 mii de companii. Ca un nivel de comparație, anul trecut în România aveau credite de la bănci 25 de mii de IMM-uri. Prin acest program sperăm să ajungem la 40 de mii de IMM-uri care să aibă acces la finanțare. (…) La rectificare, dacă este nevoie, vom suplimenta plafonul”, a spus Florin Cîțu, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

„Programul acesta practic l-am gândit ca să stimulăm băncile să finanțeze companiile”, a completat premierul Ludovic Orban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Acces pe plajă permis și fără șezlong. Vor trebui respectate regulile de distanțare socială

Publicat

Guvernul a modificat în ședința de joi hotărârea privind deschiderea plajelor pentru turiști, în sensul că este permis accesul și pentru persoanele care nu închiriază șezlong, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ionel Dancă. 

Astfel, turiștii vor putea merge la plajă și cu prosopul sau cu cearşaful, de exemplu.

„Pentru persoanele care nu folosesc șezlonguri a fost adoptat un proiect de hotărâre pentru modificarea anexei 3 la Hotărârea 394/2020, astfel încât să fie permis accesul pe plajă și persoanelor care nu sunt practic în cadrul plajelor amenajate cu șezlonguri, popular spus, pentru cei care doresc să facă plajă la marginea mării, fără șezlonguri.

Aceste persoane vor trebuie să respecte aceleași reguli de distanțare socială și reguli impuse pentru persoanele care fac plajă pe șezlonguri”, a precizat Ionel Dancă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Investiții uriașe în sistemul de urgență. 3,2 miliarde de lei pentru 16 elicoptere, sute de autospeciale și o navă multirol

Publicat

Guvernul vrea să doteze sistemul național de urgență pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre. Executivul a adoptat joi o hotărâre pentru aprobarea notei de fundamentare referitoare la finanțarea proiectului „Viziune 2020”, un „mega-proiect” în valoare totală de peste 3,2 miliarde de lei, din care UE va susține peste 2,7 miliarde de lei.

Proiectul prevede, printre altele, achiziția unui centru național de răspuns la dezastre, a 12 elicoptere, a unei nave multirol, a zeci de autospeciale de descarcerare și peste 270 de autospeciale de stingere incendii. 

„Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care a aprobat nota de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheluielilor aferente proiectului de investiții <Viziune 2020>. Este vorba despre finanțarea proiectului care se realizează din fonduri externe nerambursabile, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație. Suma totală este de 3.263.410.000 de lei, echivalentul a 681.904.797 de euro, din care UE susține în lei echivalentul a 2.767.255.000 de lei, reprezintă finanțarea de 84,4%. Cofinanțarea este de 15%, în valoare de 489.000.000 de lei, iar o cheltuială neeligibilă de 0,2% de 6.644.000 de lei. Din această sumă extrem de mare pentru o investiție de asemenea anvergură, 2,7 miliarde sunt susținute din fonduri europene.

Proiectul vizează creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție. Principala noastră preocupare este protejarea vieții, protejarea cetățenilor. Trebuie să fim pregătiți pentru a răspunde eficient și operativ în toate situațiile de criză, în situații de calamități sau atunci când este nevoie pentru a proteja viața și bunurile cetățenilor”, a explicat, la finalul ședinței de Guvern, ministrul de Interne, Marcel Vela.

Pe lista de achiziții sunt incluse un număr de:

– 60 de autospeciale de descarcerare,

– 49 de containere cu echipamente individuale de protecție,

– 63 de camioane cu sistem hidraulic de încărcare / descărcare,

– 276 de autospeciale de stingere cu apă și spumă,

– 33 de centre de comunicații pentru punctele de comandă mobilă medii,

– 18 autoplatforme,

– 42 de autospeciale de primă intervenție pentru lucrul cu apă la înaltă presiune și hidroperforare,

– o navă multirol,

– 3 șalupe multirol,

– un centru național de răspuns la dezastre,

– 12 elicoptere (6 elicoptere ușoare și 6 elicoptere medii și grele, pentru uscat și pentru zona maritimă),

„Dorința noastră este pentru a dota cât mai bine și Inspectoratul General pentru SItuații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație din cadrul MAI pentru a face față oricăror provocări.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Olimpiadă Internațională de esee pe tema istoriei și evoluției Uniunii Europene, pentru elevii militari

Publicat

Elevii din clasele a XI-a din colegiile militare vor putea participa la Olimpiada Internațională de esee pe tema istoriei și evoluției Uniunii Europene. Organizarea unei astefel de olimpiade a fost decisă miercuri, în cadrul celei de-a treia reuniunii a Forumului European al Școlilor Militare de Învățământ Secundar.

Cele mai bune 10 lucrări ale elevilor vor fi publicate de către EUMSS Forum într-o carte online iar premierea celor mai bune lucrări va avea loc la Bruxelles în mai 2021.

Citește și EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

Cea de-a treia reuniune a Forumului European al Școlilor Militare de Învățământ Secundar s-a desfășurat sub forma unei videocenferințe având în vedere situația epidemiologică actuală. La această ediție au participat reprezentanți ai liceelor militare din Cipru, Portugalia, Italia, Franța, Austria și România, și cu statut de invitat Serbia și Ucraina.

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” a fost reprezentat la această întâlnire de comandantul instituției, colonel Marcel Domșa, alături de care s-a aflat și colonelul Sorin-Gabriel Hazu din partea Direcției generale management resurse umane.

Forumul reprezintă un proiect inițiat la nivelul Uniunii Europene și își propune printre altele crearea de module comune de instruire privind istoria, geografia Uniunii Europene și valorile comune europene, schimbul de bune practici, crearea de parteneriate și proiecte comune în cadrul ERASMUS+, schimbul de elevi și profesori.

Numărul de participanți la acest forum a crescut de la o întâlnire la alta, ceea ce demonstrează atractivitatea problematicii dezbătute, au transmis reprezentanții Colegiului Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate