Eveniment
Modificare COD RUTIER: reducerea perioadei de suspendare a permisului, condiționată de plata amenzii. Lege la Parlament
Reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere ar putea fi condiționată de plata amenzii. Un proiect de lege pentru completarea Codului Rutier este în dezbateri la Senat.
Inițiatorii propun completarea articolului 104 din Codul Rutier cu condiția de prezentare a dovezii achitării amenzii aplicate pentru contravenția ce a determinat suspendarea dreptului de a conduce.
Citește și COD RUTIER 2023: Sancțiuni dure pentru șoferii vitezomani, pregătite la Senat: Permis reținut timp de 6 luni și mașina confiscată
În OUG 195/2002 (Codul Rutier), aflată în vigoare, articolul 104 prevede:
Articolul 104 din OUG 195/2002
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
- a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
- b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
Cum este motivată propunerea
Inițiatorii motivează propunerea prin gravitatea faptelor ce duc la aplicarea de sancțiuni rutiere, fac referire la faptul că gradul de încasare al amenzilor este redus (chiar dacă suma poate fi plătită la jumătate din cuantum, în 15 zile) și că trebuie pus accentul pe prevenție.
Prin urmare, propun ”condiționarea reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, și de prezentarea chitanței ce face dovada achitării amenzii contravenționale aplicate, ca urmare a săvârșirii contravenției pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce”.
În expunerea de motive se precizează că ”neplata amenzii nu poate fi decât dovada unui comportament rău intenționat, prin urmare clemența acordată în momentul reducerii perioadei de suspendare a excercitării dreptului de a conduce trebuie realizată și în baza unui comportament responsabil dovedit prin achitarea amenzii.
Prin urmare, reglementarea acestei măsuri contribuie la conștientizarea în rândul titularilor de premise de conducere a pericolului la care se expun prin încălcarea regulilor rutiere, precum și la creșterea procentului de colectare a amenzilor contravenționale.
Mai mult decât atât, prezenta propunere legislativă are, totodată, un rol preventive, titularul permisului de conducere având o motivație mai mare în respectarea prevederilor Codului rutier, având în vedere că, pentru reducerea perioadei de suspendare, va fi constrains să achite amenda contravențională pentru a putea susține examenul”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News