Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

COD RUTIER 2023: Sancțiuni dure pentru șoferii vitezomani, pregătite la Senat: Permis reținut timp de 6 luni și mașina confiscată

Publicat

foto: arhiva alba24.ro/ rol ilustrativ

Codul rutier 2023 va fi modificat și potrivit unei inițiative legislative aflată pe masa senatorilor, va actualizat cu sancțiuni foarte dure pentru șoferii vitezomani. 

Astfel, aceștia vor rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a mașinii timp de șase luni, dacă depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum.

Citește și Amenzi uriaşe în noul Cod Rutier pentru şoferii care atârnă cruciuliţe sau icoane pe parbriz. Lista contravențiilor din clasa IV

În plus, dacă șoferii sancționați sunt prinși că merg cu mașina în perioada în care talonul este reținut, polițiștii pot dispune inclusiv confiscarea mașinii.

Introducerea unui nou prag de viteză în dezbatere la Senat

Proiectul legislativ de la Senat introduce în Noul Cod rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 de km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia, șoferii vor risca amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce timp de 180 de zile, potrivit avocatnet.ro

Șoferii ar putea rămâne fără mașini dacă circula fără talon de înmatriculare sau fără inspecția tehnica validă

Vitezomanii ar putea să rămână fără mașini, măsura s-ar aplica celor care depășesc cu 100 de kilometri limita de viteză.

Dacă în perioada de șase luni de reţinere a talonului, perioadă începută cu ziua imediat următoare celei expirării valabilităţii dovezii înlocuitoare, un polițist identifică în trafic mașina care are certificatul de înmatriculare reţinut, acesta va dispune sancţiunea contravenţională complementară a confiscării autovehiculului.

Ce se întâmplă cu mașinile confiscate

Mașinile confiscate intră în proprietatea statului și pot fi valorificate, conform OG 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, inclusiv prin vânzare.

Citește și Noi reguli pentru șoferii începători și vârstnici în toate statele UE. Modificări de Cod Rutier propuse de Comisia Europeană

Inițiatorii susțin că măsura e necesară deoarece, “bazându-se pe calităţile tehnice ale autovehiculelor, dar şi pe aptitudinile proprii de conducere, care nu întotdeauna sunt cele mai bune, în cele mai multe cazuri viteza îi «incită» pe conducătorii auto neexperimentaţi şi astfel se poate ajunge la viteze de peste 100 km/h faţă de limitele legale, viteze care pot avea consecinţe grave asupra integrităţii şi sănătăţii personale, a celorlalţi participanţi la traficul rutier, dar şi celor care se află în apropierea acestuia”.

Lista inițiatorilor

Printre inițiatori se află liderul grupului PNL din Senat, renatori UDMR, USR dar și PSD. Iată lista:

Popescu Ion-Dragoş – senator Neafiliat; Poteraş Cosmin-Marian – senator Neafiliat; Andronache Gabriel – deputat PNL; Banias Mircea-Marius – deputat PNL; Benedek Zacharie – deputat UDMR; Benga Tudor-Vlad – deputat USR; Bola Bogdan-Alexandru – deputat Neafiliat; Cambera Oana-Alexandra – deputat Neafiliat; Chira Claudiu-Martin – deputat Neafiliat; Ciofu Cătălina – deputat PNL; Cruşoveanu Marian – deputat PNL; Fechet Mircea – deputat PNL; Floroiu Ionel – deputat PSD; Gál Károly – deputat UDMR; Huţucă Bogdan-Iulian – deputat PNL; Ichim Cristian-Paul – deputat Neafiliat; Kocsis-Cristea Alexandru – deputat Neafiliat; Lungoci Dumitru-Lucian – deputat PSD; Lupu Andrei-Răzvan – deputat Neafiliat; Prunean Alin-Costel – deputat Neafiliat; Rizea Cristina Camelia – deputat Neafiliat; Sas Lóránt-Zoltan – deputat Neafiliat; Şişcu George – deputat PNL; Teniţă Dragoş-Cătălin – deputat Neafiliat; Toda Daniel-Liviu – deputat Neafiliat; Toma Ilie – deputat PSD; Toma Vasilică – deputat PSD; Ţuţuianu Marius-Horia – deputat PSD

Ce conține inițiativa legislativă în forma depusă la Senat

Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art. I – Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 102, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:

„(5) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul ori de tractor agricol sau forestier a faptei de depăşire cu mai mult de 100 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic;”

2. La articolul 103, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) în cazul în care conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai săvârşeşte, într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de
conducere, o nouă faptă prevăzută la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3), art. 102 alin (4) sau art. 102 alin (5), perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârşirea faptei se majorează de drept cu încă 30 de zile. Perioada de suspendare majorată se comunică în termen de 15 zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce.”

2. La articolul 103, după alineatul (9) se introduc două noi alineate, alin. (10) şi (11), cu următorul cuprins:

„(10) Depăşirea cu mai mult de 100 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic se sancţionează complementar cu reţinerea certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculul pe o perioadă de 6 luni.

Poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.

Dacă în perioada de 6 luni de reţinere a certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului, perioadă începută cu ziua imediat următoare celei expirării valabilităţii dovezii înlocuitoare, un agent constatator identifică în trafic autovehiculul care are certificatul de înmatriculare sau de înregistrare reţinut, acesta dispune sancţiunea contravenţională complementară a confiscării autovehiculului care are certificatul de înmatriculare sau de înregistrare reţinut.”

„(11) Mijlocul de transport confiscat potrivit alin. (10) se valorifică în condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 274/2007, cu modificările şi completările ulterioare.”

2 . La articolul 112, alineatul (1), după litera y) se introduce o nouă literă, litera z), cu următorul cuprins:

„z) când s-a dispus reţinerea acestuia conform art. 103 alin. 10.”

3 . La articolul 112, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) în situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e), g), hl), k), o), p), r), s) la reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducătorului de vehicul o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie, iar în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), d), f), h), i), j), I), m), n), t), u), v), x), y) şi z) o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile.”

Art. II. – în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, Guvernul va modifica în mod corespunzător Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. III. – Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezentul proiect de lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, după aprobarea acestuia prin lege, dându-se o nouă numerotare.

Valoarea amenzilor pentru contravenții rutiere în prezent

În funcție de clasele de sancțiuni prevăzute în Codul rutier, șoferii plătesc pentru contravențiile rutiere amenzi situate la următoarele valori:

  • clasa I: două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 de lei);
  • clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 de lei);
  • clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 de lei);
  • clasa a IV-a: de la nouă la 20 de puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 de lei);
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă (de la 3.045 la 14.500 de lei).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Aristică

    duminică, 08.01.2023 at 08:46

    Se va întîmpla asta și la cocălari?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax