Connect with us
Publicitate

Actualitate

Modificarea Legii venitului minim garantat, promulgată de Klaus Iohannis. Ajutoare financiare pentru români. Document

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, o serie de decrete, printre care și cel privind promulgarea modificărilor aduse Legii venitului minim garantat.

Actul normativ stabileşte condiţiile în care Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii, poate acorda ajutoare de urgenţă, în bani sau în natură, familiilor sau persoanelor care se află în situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, incendii, accidente, epidemii sau alte situaţii deosebite.

Modificări în Legea venitului minim garantat. Documentul poate fi văzut AICI

Modificările din lege au ca obiect îmbunătăţirea prevederilor privind acordarea ajutoarelor de urgenţă din bugetul de stat sau bugetele locale scrie DCNews

Conform legii promulgate, fondurile necesare pentru plata ajutorului de urgenţă acordat de Guvern sunt asigurate prin bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. „Ajutoarele de urgenţă nu sunt supuse impozitului pe venit şi nu se iau în considerare la stabilirea altor drepturi de asistenţă socială acordate de la bugetul de stat”, mai indică sursa citată.

Astfel „primarii pot dispune acordarea de ajutoare de urgenţă, în bani sau în natură, familiilor sau persoanelor care se află în situaţii de necesitate apărute ca urmare a unor calamităţi naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii, precum şi în alte situaţii deosebite care pot duce la apariţia sau sporirea riscului de excluziune socială, inclusiv în caz de deces în ţară sau în străinătate, stabilite prin hotărâre a Consiliului local, care va cuprinde şi procedura şi/sau condiţiile de acordare”.

Propunerea de acordare a ajutoarelor de urgenţă are la bază cererea şi declaraţia pe propria răspundere a unui membru de familie sau a persoanei singure, precum şi ancheta socială prin care se certifică existenţa situaţiilor de necesitate ori, după caz, a situaţiilor deosebite în care se află familiile sau persoanele singure.

În cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarii pot dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea.

„Ajutorul se acordă unei singure persoane, care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestuia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile cu înmormântarea”, mai indică sursa amintită.

Modificările din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat

Iată care sunt modificările aduse legii:

Art. I. ‒ Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 401 din 20 iulie 2001, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează, după cum urmează:

1. După articolul 27 se introduce un nou articol, art. 271, cu următorul cuprins:

„Art. 271. ‒

(1) Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, poate acorda ajutoare de urgenţă, în bani sau în natură, familiilor sau persoanelor care se află în situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii, precum şi pentru alte situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori altor cauze care pot conduce la apariţia sau sporirea riscului de excluziune socială, precum şi în alte situaţii stabilite prin hotărâre a Guvernului; hotărârea va cuprinde şi metodologia de acordare a ajutoarelor de urgenţă.

(2) Fondurile necesare pentru plata ajutorului de urgenţă acordat de Guvern, prevăzut la alin. (1), se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

(3) Ajutoarele de urgenţă acordate potrivit alin. (1) nu sunt supuse impozitului pe venit şi nu se iau în considerare la stabilirea altor drepturi de asistenţă socială acordate de la bugetul de stat.”

2. Articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 28. ‒ (1) Primarii pot dispune acordarea de ajutoare de urgenţă, în bani sau în natură, familiilor sau persoanelor care se află în situaţii de necesitate apărute ca urmare a unor calamităţi naturale, incendii, accidente, epidemii, epizootii, precum şi în alte situaţii deosebite care pot duce la apariţia sau sporirea riscului de excluziune socială, inclusiv în caz de deces în ţară sau în străinătate, stabilite prin hotărâre a consiliului local, care va cuprinde şi procedura şi/sau condiţiile de acordare.

(2) Propunerea de acordare a ajutoarelor de urgenţă are la bază cererea şi declaraţia pe propria răspundere a unui membru de familie sau a persoanei singure, precum şi ancheta socială prin care se certifică existenţa situaţiilor de necesitate ori, după caz, a situaţiilor deosebite în care se află familiile sau persoanele singure.

(3) În cazul decesului unei persoane din familia beneficiară de ajutor social sau al persoanei singure beneficiare de ajutor social, primarii pot dispune acordarea unui ajutor reprezentând o parte din cheltuielile cu înmormântarea.

Ajutorul se acordă unei singure persoane, care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul în condiţiile dreptului comun sau, în lipsa acestuia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile cu înmormântarea.

(4) Ajutoarele de urgenţă acordate în temeiul alin. (1) nu se iau în considerare la stabilirea altor drepturi de asistenţă socială acordate de la bugetul local.
(5) Fondurile necesare pentru plata ajutoarelor prevăzute la alin. (1) şi (3) se suportă din bugetul local și pot fi acordate şi în completarea celor prevăzute la art. 271.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate