Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări importante la Codul Muncii. Propuneri privind concediul de odihnă, contractul individual de muncă şi activitatea la domiciliu

Publicat

oameni_locuri muncaModificări semnificative sunt aduse Codului muncii printr-o iniţiativă legislativă cetăţenească. Propunerile se referă la modificarea contractului individual de muncă, durata concediului de odihnă și sporurile pentru munca suplimentară, dar şi activitatea la domiciliu.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat şi va intra în atenţia Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Iniţiatorul este Blocul Național Sindical (BNS), una dintre cele mai mari confederații sindicale reprezentative autohtone, care are în componență peste 300.000 de membri de sindicat (lucrători din sectorul public și cel privat).

Modificările propuse sunt motivate de asigurarea unui echilibru în relaţia dintre salariați și angajatori și flexibilizarea relațiilor de muncă.

Propunerile se referă la obligația angajatorului de a comunica în scris salariatului orice propunere de modificare a contractului individual de muncă (CIM). Apoi, în cel mult zece zile, salariatul va trebui să ofere, tot în scris, un răspuns. Dacă acesta va fi de acord, actul adițional la contract se va încheia în termen de 15 zile.

„În cazul în care salariatul este de acord cu propunerea de modificare a contractului individual de muncă, părțile vor încheia în scris actul adițional la contract în termen de 15 zile de la data luării la cunoștință de către angajator a acordului exprimat de către salariat. Actul adițional va intra în vigoare în momentul semnării de către părți, chiar dacă acesta este încheiat după expirarea termenului de 15 zile”, precizează proiectul.

Dacă salariatul nu va fi de acord cu propunerea angajatorului sau dacă nu va oferi un răspuns în termenul de zece zile, contractul nu va putea fi modificat.

Propunerea de act normativ prevede ca, în cazul salariaților cu normă parțială, concediul de odihnă va fi acordat proporțional cu timpul efectiv lucrat. Totuși, părțile vor putea stabili, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, o durată mai mare decât aceasta. În prezent, angajații cu normă întreagă și cei cu fracțiune de normă au dreptul anual la același număr de zile de concediu de odihnă (adică cel puțin 20 de zile lucrătoare pe an).

Codul muncii stabilește că durata maximă a timpului de muncă nu trebuie să depășească 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

AICI, mai multe detalii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax