Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în Clasificarea Ocupațiilor din România: 21 de specializări noi şi schimbări în domeniul serviciilor de pază şi securitate


Publicat

bursa locurilor de muncaNoi categorii au fost introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România, iar altele au suferit modificări, în urma unui acto normativ în acest sens, ce a intrat în vigoare în 9 martie. Chiar dacă astfel de schimbări au fost operate încă de acum doi ani, angajatorii nu dispun încă de o versiune actualizată a aplicației Revisal.

După schimbările făcute în 2013 si 2014, COR a fost modificată și în acest an. Noile prevederi sunt incluse în legislaţia privind modificarea și completarea Clasificării ocupațiilor din România.

Sunt adăugate le COR o serie de 21 de noi ocupații practicate în cadrul economiei naționale:

– asistent de farmacie licențiat, cod 226204
– asistent medical balneofizioterapie, balneofiziokinetoterapie și recuperare, cod 226924
– asistent medical balneofizioterapie, balneofiziokinetoterapie și recuperare, cod 325909
– asistent medical de farmacie, cod 321303
– asistent medical de pediatrie, cod 325905
– asistent medical generalist, cod 325901
– asistent medical igienă și sănătate publică, cod 226921
– asistent medical igienă și sănătate publică, cod 325907
– asistent medical laborator, cod 226920
– asistent medical laborator, cod 325904
– asistent medical nutriție dietetică, cod 226918
– asistent medical nutriție dietetică, cod 325902
– asistent medical obstetrică-ginecologie, cod 325906
– asistent medical radiologie, cod 226919
– asistent medical radiologie, cod 325910
– asistent medico-social, cod 226923
– asistent medico-social, cod 325908
– expert relații sociale, cod 441903
– manager servicii private de securitate, cod 134919
– specialist educator în penitenciare, cod 242904
– tehnician în fizică, cod 311120

Prin intermediul actului normativ a fost modificată denumirea grupei de baza 5414 din „Paznici” în „Lucrători în servicii private de securitate”.

De asemenea, ocupațiile „agent de intervenție pază și ordine”, „agent cu atribuții pe linia ordinii și siguranței publice în incinta arenelor sportive” și „șef formație pază și ordine” au fost redenumite „agent de securitate intervenție” (cu același cod 541406), „agent de securitate competiții sportive” (cu același cod 541413), respectiv „șef serviciu pază” (cu același cod 541405).

Totodată, anumite ocupații au fost mutate în alte grupe de bază, după cum urmează:

– ocupația „agent conducător câini de serviciu” – din grupa de baza 5419 „Lucrători în servicii de protecție neclasificați în grupele de bază anterioare” în grupa de bază 5414 „Lucrători în servicii private de securitate”. Aceasta are codul 541412;

– ocupația „director departament securitate” – din grupa de bază 1330 „Conducători în servicii de tehnologia informației și comunicațiilor” în grupa de baza 1349 „Conducători de unități de prestări servicii neclasificați în grupele de baza anterioare”. Aceasta are codul 134920;

– ocupația „șef obiectiv servicii de securitate” – din grupa de bază 1213 „Conducători în domeniul politicilor economice și al planificării” în grupa de bază 5414 „Lucrători în servicii private de securitate”. Aceasta are codul 541414.

Ocupația „psiholog” (cod 263411) a fost radiată.

Pe parcursul anilor 2013 și 2014, Ministerul Muncii și Institutul Național de Statistică au introdus în COR (nivel de ocupație) peste 100 de noi ocupații.

În februarie 2013 au fost adăugate 52 de ocupații practicate în cadrul economiei naționale (printre care, de exemplu, cele de „analist informații de firmă”, „consultant de investiții” și „manager de proiect în parteneriat public privat”), iar în luna noiembrie a aceluiași an încă 44 (dintre care pot fi menționate cele de „ambulanțier”, „auditor în managementul riscului” și „tehnician cadastru”). În martie și august 2014 au fost adăugate alte 43 de ocupații, printre care se numără cele de „promotor local”, „revizor tehnic auto” și „sportiv de performanță”.

În plus, odată cu introducerea acestora au fost făcute și alte schimbări de denumiri, mutări sau radieri ale altor ocupații.

Registrul de evidență a salariaților (Revisal) n-a mai fost actualizat de mai bine de trei ani, astfel că, în prezent, angajatorii nu pot să pună în aplicare niciuna dintre modificările făcute recent în legislație. Angajatorii care nu transmit registrul general de evidență a salariaților împreună cu informațiile esențiale din contractul individual de muncă cel puțin cu o zi înainte ca salariatul să-și înceapă activitatea pot fi amendați cu 10.000 de lei, potrivit Hotararii Guvernului nr. 500/2011.

sursa: avocatnet.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. mihai

    miercuri, 11.03.2015 at 09:58

    Dar unde este incadrat”psiholog”?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

FOTO: O mașină a luat foc în trafic la Bucerdea Grânoasă. Pompierii din Blaj au intervenit pentru stingerea incendiului

Publicat

pompieri

O mașină a luat foc și s-a făcut scrum în trafic, în localitatea Bucerdea Grânoasă din județul Alba. Garda de intervenție Blaj a intervenit miercuri seară pentru lichidarea și stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, în localitatea Bucerdea Grânoasă, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba.

Din primele informații autoturismul marca Ford s-ar fi aflat în trafic, când a izbucnit focul. La fața locului au fost trimise două mașini ale pompierilor: o autoutilitară de stins incendii și o ambulanță.

Incidentul a fost unul fără victime. În jurul orei 23,30 pompierii au reușit să stingă focul.

Sursă: ISU Alba

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Harta: 17 județe din România marcate de Germania ca ”zone de risc”. Testul COVID-19 este obligatoriu la intrarea în țară

Publicat

Autoritățile germane au actualizat, miercuri, lista județelor din România considerate drept „zone de risc”. Potrivit ministerului de externe german și institutului Robert Koch, Bucureștiul și 17 județe din România au intrat în așa numita ”zonă roșie”.

Județele Argeș, Buzău, Bihor, Mehedinți, Neamț,  Ialomița, Timiș au fost marcate inițial ca zone de risc de către Germania.

Pe  listă au fost adăugate miercuri și Bacău, Brașov, Brăila, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea și capitala București.

Toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră pe teritoriul Republicii Federale Germania după ce s-au aflat într-una dintre zonele/regiunile incluse în lista „zonelor de risc“ trebuie să prezinte un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, pentru infecția cu COVID-19, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania”, preciza MAE, într-un comunicat transmis sâmbătă.

În caz contrar acestea riscă amenzi de până la 25.000 de euro dacă se sustrag. În cazul în care sunt depistate pozitiv, aceste persoane intră în izolare obligatorie.

Testarea la care se face referire se poate efectua direct pe aeroport, la medicul de familie sau la autoritățile locale de sănătate.

În cazul în care nu se îndeplinește această obligație, autoritățile germane pot refuza intrarea în țară sau vor dispune măsura autoizolarii la domiciliu. Indiferent de opțiunea aleasă, testarea este obligatorie pentru toate persoanele care vin din zonele de risc.

Măsura autoizolarii la domiciliu nu se va aplica celor care prezintă un test negativ COVID-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii pe teritoriul Republicii Federale Germania.

În schimb, dacă testul este efectuat la momentul sosirii în Germania, se va dispune măsura autoizolarii până la primirea rezultatului testului.

Ce spune ambasadorul României în Germania

Ambasadorul Emil Hurezeanu a explicat la televiziunea Digi24 că cei care ajung în Germania cu avionul plecând din România de pe aeroporturi plasate în zonele de risc, la destinație vor spune de unde vin și vor face testul pentru COVID, care este gratuit.

Cei care vin din România terestru, vor trebui să completeze o declarație pe proprie răspundere, iar în decurs de 72 de ore de la intrarea pe teritoriul Germaniei vor trebui să facă testul. Cei care mint că nu vin din zone de risc riscă amenzi de până la 25.000 de euro.

Cum se face evaluarea zonelor de risc în Germania

Evaluarea zonelor de risc se face de câteva ori pe săptămână în Germania. În urmă cu câteva zile, erau numai șapte județe din România incluse în această categorie, acum sunt 17 plus Bucureștiul. Criteriul este să nu existe mai mult de 50 de cazuri de infectare la suta de mii de locuitori.

De asemenea, persoanele care intră în Republica Federală Germania venind dintr-o „zonă de risc” (inclusiv din cele șapte județe menționate) sunt obligate să completeze un formular de localizare a cărui variantă în limba engleză – Public Health Passenger Locator Form – poate fi regăsită AICI

Informații cu privire la noua măsură de actualizare a „zonelor de risc“ prin includerea în listă a unor județe din România sunt disponibile AICI  (lista completă și actualizată a zonelor de risc).

Regulile de conduită, restricțiile și măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale pot fi văzute AICI
.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Actrița Ioana Bogățan, în juriul Galei HOP – Gala Tânărului Actor. Evenimentul se va desfășura pe acoperișul Teatrului Național

Publicat

Actrița din Alba Iulia, Ioana Bogățan, director al Teatrului de Păpuși ”Prichindel” și al Festivalului de Teatru ”Povești”, a fost cooptată pentru al doilea an consecutiv în juriul Galei HOP – Gala Tânărului Actor, Ediția 2020, care se va desfășura la începutul lunii septembrie. 

”Sunt pentru a doua oară în juriul acestei gale. Tradiția a fost să se țină la Costinești. Anul trecut s-a mutat la Constanța și cei mai mari actori români au venit să îi vadă pe concurenți. Tot anul trecut, Gigi Căciuleanu a făcut și un spectacol cu actorii câștigători pe care am vrut să îl aduc și la noi la festival.

Anul acesta nu va fi online. Va fi ”on the roof ”- pe acoperișul Teatrului Național din București, unde există un spațiu perfect pentru așa ceva.

Tema este ”Teatru coregrafic. Dans.Actorul ca fenomen al teatrului actual”… Eu sunt fascinată de această formă de teatru și tot timpul am vânat acest tip de spectacole, foarte bune, pentru festivalul de la Alba Iulia. Este o onoare pentru mine această prezență în juriu” a declarat Ioana Bogățan pentru Alba24.

De menționat că Ioana Bogățan și Adrian Batista sunt cei doi membri ai juriului care au fost menținuți de la ediția de anul trecut.

Din juriu mai fac parte: Adrian Batista – regizor și producător TV, Silvia Ghiață – producător TV, Andrei și Andreea Grosu– regizori și Ileana Lucaciu – critic de teatru.

În competiție sunt înscriși 24 de actori.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman: 40 de doze de Redemsivir, folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19, ajung joi la Spitalul Județean Alba

Publicat

Deputatul de Alba, Florin Roman, a amunțat pe contul său de Facebook că 40 doze de Remdesivir, medicamentul folosit în tratamentul bolnavilor de COVID-19, ajung mâine la Spitalul Judetean Alba, în urma unei discuții pe care a avut-o cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

”Tot astăzi am finalizat discuțiile cu oficiali de la Rezervele de stat, impreuna cu Prefectura Alba, pentru ca patru containere modulare sa ajungă la Ambulanta Alba, pentru a fi utilizate de ambulanțieri.

Totodată, a devenit litera de lege amendamentul privind creșterea la 35% pe ordonator principal de credite a sporului pentru spitalele județene care tratează cazurile de COVID 19, ceea ce permite o salarizare mai corectă în spitalele județene” a adăugat acesta.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate