Eveniment
Modificări în comerţul stradal din Cetatea Alba Carolina: Două trăsuri de epocă noi în faţa Catedralei Reîntregirii şi alte şapte relocate
Consilierii locali din Alba Iulia votează în şedinţa de miercuri modificarea şi completarea hotărârii privind desfăşurarea activităţilor comerciale de tip comerţ stradal în Cetatea Alba Carolina, respectiv în zona interioară a fortificaţiei, delimitată de conturul exterior al bastioanelor şi curtinelor. Astfel, dacă anul trecut au fost doar 13 trăsuri de epocă, în acest an numărul lor ajunge la 15, în suprafaţă de 12 mp fiecare, cele două fiind solicitate de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, pentru comercializarea de obiecte de cult. Vor fi închiriate pe o perioadă de patru ani cu posibilitate de prelungire şi vor fi amplasate în faţa Catedralei Reîntregirii.
Se propune menţinerea locaţiilor pentru trăsurile de epocă în care se derulează comerţ stradal în zona Cetăţii Alba Carolina pe amplasamentele 1, 2, 3, 4, 5 şi 6 – zona străzii Mihai Viteazul – clădirea „Ierihon”, iar cele care vor fi relocate sunt amplasamentele 9, 10, 11, 12 şi 13 – din faţa Obeliscului şi din zona Catedralei Ortodoxe. De asemenea, vor fi mutate temporar, pe perioada desfăşurării lucrărilor de conservare, restaurare şi punere în valoare a vestigiilor romane, situl Principia (clădirea comandantului Legiunii a XIII-a Gemina), trăsurile de pe amplasamentele 7 şi 8 (vezi harta ataşat).
Primăria Alba Iulia va suplimenta cu două locaţii pentru trăsuri de epocă seria de 13 locaţii care au fost licitate în vara anului trecut. Vor fi destinate exclusiv comerţului ambulant cu obiecte de cult, în faţa Catedralei Reîntregirii.
Trăsurile 1, 2, 3 şi 4 din zona Catedralei Romano-Catolice sunt destinate numai pentru comercializarea produselor artizanale şi lucrărilor de artă proprii ale artiştilor plastici.
Cele de la amplasamentele 5-13 sunt autorizate pentru comercializarea produselor alimentare ce nu necesită preparare, inclusiv produse de patiserie şi cofetărie (fac excepţie sucurile naturale, ceai, cafea, cocktail, vin fiert, produsele de tip pop-corn, vată de zahăr, alune şi nuci prăjite, porumb fiert, îngheţată), produse artizanale de tip suveniruri sau cele care marchează evenimente, festivaluri cu tematică, sărbători religioase (Crăciun, Paşti) sau laice (Zilele oraşului, Sărbătoarea Cetăţii medievale, 8 Martie etc).
Perioada de derulare a activităţilor de comerţ stradal este 1 aprilie – 31 octombrie. Proprietarii trăsurilor de epocă care vor să îşi desfăşoare activitatea şi după această perioadă o pot face doar cu aprobarea Primăriei municipiului Alba Iulia.
Locaţiile iniţiale de amplasare a celor 13 trăsuri de epocă sunt: patru în spaţiul dintre Obelisc şi Poarta a III-a, două pe marginea Pieţei Cetăţii, lângă clădirea Universităţii, alte două lângă clădirea “Ierihon” şi statuia lui Mihai Viteazul, două în zona Catedralei Romano-catolice şi alte trei în apropierea Catedralei Reîntregirii.
„Necesitatea modificărilor propuse rezultă din corectarea unor disfuncţiuni identificate în primul an de desfăşurare a acestui tip de comerţ, cum ar fi nevoia alimentării cu energie electrică a unor trăsuri, dar şi în urma solicitării Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia de a valorifica obiecte de cult ortodox„, se arată în raportul de specialitate.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News