Eveniment
Modificări în legislația asigurărilor RCA. Care ar putea fi efectul asupra tarifelor, în următoarea perioadă
Cheltuielile de administrare și de vânzare pentru polițele de asigurări RCA au fost limitate la un sfert din prețul acestora, potrivit unui proiect de lege adoptat recent de Guvern.
Reprezentanții Consiliului Economic și Social susțin însă că ar putea duce la ”creșterea nejustificată a tarifelor la polițele RCA”.
Actul normativ prevede și că asiguratorii nu vor mai fi obligați să notifice Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) înainte de orice intenție de modificare a primelor de asigurare.
Inițiativa este justificată de decizia Comisiei Europene din 2018 de a declanșa procedura preliminară de infrigement împotriva României pentru nereguli în legislația RCA și pentru că autorităţile române au intervenit cu reglementări de tarife pe piața liberă a asigurărilor auto. Comisia Europeană a reacționat astfel la măsurile de plafonarea a primelor RCA luate în 2016, ca urmare a numeroaselor proteste ale transportatorilor rutieri, și apoi în 2017 de către Parlament, scrie legestart.ro.
Potrivit Comisiei Europene, legislația adoptată în 2017 în domeniul asigurării de răspundere civilă auto a adus o serie de obligații care sunt incompatibile cu Directiva europeană 2009/138/CE (Solvabilitate II), precum:
- obligația asiguratorilor de notificare prealabilă a modificărilor aduse primelor RCA;
- limitarea ponderii costurilor administrative și de vânzare în calcularea primelor de asigurare;
- obligația ca plafoanele pentru primele plătite de clienții cu risc ridicat să fie calculate pe baza „tarifelor de referință”;
- limitarea criteriilor de segmentare în funcție de riscuri la cele de care asiguratorii pot ține seama la calcularea primelor lor.
Proiectul definește, în primul rând, asiguratul cu risc ridicat. De asemenea, se are în vedere eliminarea obligației BAAR de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat și instituirea obligațiilor BAAR de alocare a asiguratului cu risc ridicat conform politicilor și procedurilor proprii, proceduri interne care stabilesc și condițiile de încheiere a asigurării.
sursă: legestart.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News