Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în legislație. Categoriile de imobile pentru care este necesar studiu de utilizare a sistemelor alternative de eficienţă energetică ridicată

Publicat

Foto-blocuri-reabilitate Noi modificări în legislaţia privind performanţa energetică a clădirilor au intrat în vigoare din această lună. Se referă la clădirile cu consum de energie aproape zero, precizări în legătură cu certificatul de urbanism şi categoriile de clădiri pentru care trebuie făcut studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficienţă ridicată.

Modificările se regăsesc în OG 13/2016, de completare a Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, aprobată prin Legea 156/2016. Aceasta este în vigoare din 22 iulie.

Legea nouă prevede categoriile de clădiri pentru care, prin certificatul de urbanism emis de autorităţile administraţiei publice locale/ judeţene competente, în vederea obţinerii, în condiţiile legii, a autorizaţiei de construire, pe lângă obligativitatea respectării cerinţelor minime de performanţă energetică, se va solicita întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficienţă ridicată, în funcţie de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic, economic şi al mediului înconjurător.

Dacă anterior era vorba despre clădirile noi din proprietatea sau administrarea autorităţilor administraţiei publice, care urmează să fie recepţionate în baza autorizaţiei de construire emise după 31 decembrie 2018 şi care vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero, acum categoriile sunt:

– locuinţe unifamiliale;

– blocuri de locuinţe;

– birouri;

– clădiri de învăţământ;

– spitale;

– hoteluri şi restaurante;

– construcţii destinate activităţilor sportive;

– clădiri pentru servicii de comerţ;

– alte tipuri de clădiri consumatoare de energie.

De asemenea, clădirile al căror consum de energie trebuie să fie aproape egal cu zero sunt clădirile noi, pentru care recepţia la terminarea lucrărilor se efectuează în baza autorizaţiei de construire emise începând cu 31 decembrie 2020.

Prin excepţie, clădirile noi din proprietatea/ administrarea autorităţilor administraţiei publice, care urmează să fie recepţionate în baza autorizaţiei de construire emise după 31 decembrie 2018, vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.

Legea nr. 156/2016 introduce o nouă obligaţie, şi anume că, pentru încadrarea în termenele de mai sus, prin certificatul de urbanism emis în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, se va solicita încadrarea necesarului de energie al clădirilor în nivelurile prevăzute în reglementările tehnice specifice.

Inspectoratul de Stat în construcţii va verifica anual, prin sondaj, minimum 10% din certificatele şi rapoartele de audit energetic, precum şi din rapoartele de inspecţie a sistemelor de încălzire şi de climatizare, înregistrate anual în băncile de date specifice. De asemenea, va verifica afişarea certificatului la clădirile cu o suprafaţă utilă totală de peste 250 mp, prevăzute în lege, care sunt frecvent vizitate de public.

În ceea ce priveşte sancţiunile, se are în vedere nerespectarea obligaţiei auditorului energetic pentru clădiri şi a expertului tehnic atestat de a transmite, în format electronic, la termenul stabilit prin lege, conţinutul certificatelor şi al sintezelor privind rapoartele de audit energetic şi de inspecţie a sistemelor de încălzire şi climatizare.

De asemenea, va fi sancţionată şi nerespectarea obligaţiei de afişare a certificatului de către proprietarii/administratorii clădirilor cu o suprafaţă utilă totală de peste 250 mp, de interes şi de utilitate publică, precum şi cele prevăzute la art. 6 alin. (1), care sunt frecvent vizitate de public.

Au mai fost modificate cuantumurile unora dintre amenzi şi regimul unor contravenţii care îi privesc pe auditorii energetici.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax