Connect with us
Publicitate

Eveniment

Modificări în proiectul viitorului sediu al CJ Alba. Sală multifuncțională, relocată pentru protejarea vestigiilor arheologice

lucrari sediu nou CJ Alba

Publicat

Consiliul Județean Alba revizuiește proiectul tehnic privind refuncționalizarea clădirii fostului Centru Militar din Cetatea Alba Carolina, imobil care urmează să devină noul sediu al instituției.

Printre modificările propuse se numără relocarea sălii multifuncționale de la subsolul extinderii la mansardă, pentru conservarea vestigiilor arheologice descoperite și înlocuirea totală a planșeului peste parter, lemn afectat în proporție de 80% de atac fungic și atac masiv de insecte xilofage. 

Consiliul Județean Alba a lansat luni în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru servicii de revizuire proiect tehnic „Refuncţionalizare clădire Centrul Militar pentru sediul Consiliului Judeţean Alba, cu extindere – modificarea temei de proiectare pe parcursul execuţiei lucrărilor la Autorizaţia de construire nr. 163/22.03.2017” şi asistenţă tehnică din partea proiectantului.

Valoarea totală estimată este de 127.510 lei, fără TVA.

 

Fosta clădire a centrului militar – comisariat se află pe strada Mihai Viteazul la nr. 11, are în plan forma literei “C” , având deschidere spre: strada Militarilor la vest, strada Mihai Viteazul la nord și Poarta a III-a a Cetății la E. Suprafața terenului este de 1.976 np, iar suprafața construită la sol este de 1.320 mp.

În baza Proiectului tehnic nr. 23/2013 întocmit de Polarh Design SRL din București precum și a autorizației de construire nr. 163/22.03.2017 emisă de Primăria Alba Iulia, au fost începute lucrările de refuncționalizare a clădirii centrului militar pentru sediul Consiliului Județean Alba. Scopul proiectului este asigurarea de spații administrative adecvate și suficiente pentru Consiliul Județean Alba.

Expertiza biologică a lemnului clădirii Centrului militar a fost elaborată în anul 2013, fiind pusă la dispoziția proiectantului la momentul întocmirii proiectului tehnic. În această perioadă, din anul 2013 și până în anul 2020, degradarea lemnului a avansat, ca urmare a infiltrațiilor de apă și a atacului bacteriologic și fungic.

Astfel, la momentul desfacerii tencuielilor de pe planșeul peste parter și a scoaterii stratului de umplutură de deasupra acestuia, s-a constatat cu ochiul liber că lemnul este puternic degradat. În urma acestei constatări, constructorul a comandat pe cheltuiala proprie refacerea expertizei biologice a lemnului planșeului peste parter. În urma expertizării, la o parte din elemente: grinzi și scânduri, s-a constatat că există degradări produse de atacul de insecte xilofage. Rezistența mecanică a acestor elemente este compromisă, atacul fiind masiv și lemnul puternic degradat, necesitând înlocuire.

Există de asemenea porțiuni afectate de atacuri fungice sau sub formă de atacuri vechi, succesive, sub formă de putregai brun, unde lemnul este puternic fragilizat, această problemă existând în special în zona capetelor de grinzi încastrate zidărie (zona de sprijin a planșeului).

Concluzia expertului biolog este că aproximativ 80% din planșeul original este afectat de atac fungic și de atac masiv de insecte xilofage, rezistența acestuia fiind puternic afectată, soluția optimă propusă fiind aceea de înlocuire totală a planșeului peste parter, soluție care urmează să fie  dată în proiectul revizuit.

Potrivit temei de proiectare, la data întocmirii proiectului tehnic nu se știa de existența vestigiilor arheologice. Astfel, sala multifuncțională de la subsolul extinderii, precum și spațiile de depozitare aferente sălii nu se mai pot realiza fără afectarea vestigiilor arheologice. Unele ziduri ale extinderii se suprapun parțial peste zidurile romane descoperite.

Citește și Urme ale civilizației dacice, anterioare cuceririi romane, în perimetrul Cetății din Alba Iulia. Descoperiri arheologice în premieră în curtea viitorului sediu al Consiliului Județean

Din acest motiv a fost identificat un spațiu la mansarda clădirii unde poate fi reamplasată sala multifuncțională.

Toate acestea conduc la necesitatea renunțării la subsolul extinderii, protejarea și acoperirea vestigiilor arheologice conform legislației în domeniul monumentelor istorice. Modificările de arhitectură, rezistență și instalații, care apar ca urmare a reamplasării sălii multifuncționale la mansardă, precum și soluția de protejare a vestigiilor arheologice vor fi tratate în proiectul tehnic revizuit.

Totodată este necesară actualizarea expertizei tehnice având în vedere că aceasta a fost întocmită în anul 2013 și până în acest an clădirea a mai suferit degradări, s-au schimbat încărcările pe construcție în urma lucrărilor executate și nu se mai respectă prescripțiile și normativele în vigoare la această dată. De  asemenea, proiectul nu mai corespunde din punct de vedere al avizului ISU.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate