Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

MODIFICĂRI la indemnizația de creștere a copiilor, adoptate de Comisia de muncă din Camerei Deputaților. Fără plafon maxim de 3.400 lei pe lună

Publicat

mama si copilulMarți, Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților a adoptat mai multe modificări la legislația privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, existând în dezbatere legislativă trei proiecte în acest sens.

Vezi şi Cum se acordă INDEMNIZAŢIA de creştere a copilului în 2016. Perioada de concediu, cuantum şi acte necesare

Pe ordinea de zi a lucrărilor Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților s-au aflat, marți, 8 martie, trei proiecte privind modificarea și completarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

La ședința comisiei au fost invitați reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

Printre cele mai importante modificări aduse se numără:

– eliminarea plafonului maxim al indemnizației de 3.400 lei/lună;

– indemnizație lunară pentru mame în cuantum de 85% din media veniturior nete primite în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, însă nu mai puțin de 85% din salariul minim brut pe țară – eliminându-se ISR-ul (indicele social de referință care era în valoare de 50 de lei) din lege;

– acordarea indemnizației – până la împlinirea vârstei de doi ani de către copil;

– dacă decid să se întoarcă, mamele vor primi stimulent de inserție în cuantum de 50% din indemnizația minimă (adică din 85% din salariul minim brut).

Salariul minim brut pe țară la care se raportează calculul acestei indemnizații este în prezent de 1050 lei pe lună, însă de la 1 mai acesta va crește la 1250 lei/lună.

Au existat și propuneri care au fost respinse, cum ar fi ca indemnizația lunară minimă să echivaleze cu salariul minim sau cu 85% din salariul mediu.

De concediu și de indemnizație pot beneficia fie mama, fie tatăl copilului. Mai mult, exista posibilitatea ca, dacă mama este cea care stă acasă, tatăl poate să beneficieze de o lună de concediu paternal în care va primi indemnizație. Pe aceasta perioada însă, indemnizația mamei va fi întreruptă.

O altă prevedere a legii este ca părintele care s-a întors din concediul de creștere a copilului nu poate fi concediat timp de șase luni de la revenire.

Toate aceste modificări au fost aduse sub forma de amendamente formulate în timpul ședintei comisiei de muncă și aduse la un proiect de lege adoptat de Senat în septembrie 2015. Proiectul de lege cu aceste modificări va intra la votul final în plen săptămâna viitoare.

Prevederile acestui proiect urmează să intre în vigoare pe 1 iulie 2016.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax