Uncategorized
Modificări la legea asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă
Una dintre modificările aduse Legii nr. 76/2002 de Legea nr. 233 din 2010 este aceea că, la stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj, nu se iau în considerare perioadele care reprezintă stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj, după cum au anunţat reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba.
Astfel, şomerii care se încadrează în muncă în perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj, pentru o perioadă mai mică de 12 luni, pentru a nu pierde dreptul la indemnizaţia de şomaj au posibilitatea să încheie contracte de muncă pe perioadă determinată. În această situaţie, plata indemnizaţiei de şomaj se suspendă, urmând a fi repusă în plată la momentul ajungerii la termen a contractului de muncă. În situaţiile în care există posibilitatea prelungirii perioadei contractuale, contractul de muncă poate fi modificat prin act adiţional.
Perioadele care reprezintă stagiu de cotizare şi care au fost utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj se iau în considerare la stabilirea stagiului de cotizare în funcţie de care se stabileşte perioada pentru care se acordă indemnizaţia de şomaj şi cuantumul acestui drept.
De asemenea, a fost introdusă o nouă obligaţie pentru beneficiarii indemnizaţiei de şomaj, respectiv de a înştiinţa în scris Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă la care sunt înregistraţi apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În situaţia în care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zile declarate nelucrătoare sau împlinirea termenului de 24 de ore se realizează în zile declarate nelucrătoare, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au obligaţia de a înştiinţa Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă la care sunt înregistrate, în prima zi lucrătoare.
Perioada de suspendare a indemnizaţiei de şomaj pe perioada acordării indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj în situaţia în care nu este îndeplinită obligaţia de a anunţa în termen de 24 de ore.
Nu în ultimul rând, măsurile de stimulare a ocupării forţei de muncă finanţate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru care se încheie contracte sau convenţii cu agenţiile se acordă în limita sumelor aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj cu această destinaţie, cu respectarea prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News