Connect with us
Publicitate

Eveniment

Modificări la Legea taximetriei: dublarea tarifului de pornire și accesul taxiurilor permis și pe benzile pentru autobuze. PROIECT

Publicat

Legea taximetriei ar urma să fie modificată, potrivit unui proiect legislativ depus recent la Senat. Parlamentarii vor să reglementeze, printre altele, accesul taxiurilor pe benzile speciale pentru transportul în comun și majorarea tarifelor de pornire. De asemenea, primăriile vor putea închiria mașini pentru a organiza servicii de taxi. 

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 9 octombrie.

„Nevoia de a interveni legislativ este generată de faptul că legea privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere a fost adoptată acum 20 de ani, iar condițiile tehnice s-au modificat foarte mult între timp, așa cum s-au modificat și condițiile socio-economice în care se desfășoară această importantă activitate economică”, au explicat inițiatorii, un grup de parlamentari de la PNL și PSD.

Accesul taxiurilor la benzile speciale pentru transportul în comun

Pentru un serviciu public de mai bună calitate, timpul necesar pentru o cursă fiind esențial pentru client, dar și pentru a reduce poluarea suplimentară generată de aglomerarea, blocarea în trafic a mijloacelor de transport, în Europa taxiurile beneficiază de acces pe benzile speciale de transport în comun.

„Taxiurile pot circula în localități pe pistele special amenajate pentru mijloacele de transport auto în comun, fără a perturba circulația acestora.

Exercitarea acestui drept nu poate fi restrânsă de autoritățile locale decât dacă este grav perturbată circulația mijloacelor de transport în comun”, se precizează în proiectul de lege.

Tariful de pornire nu poate fi mai mare decât dublul tarifului de distanță

Proiectul legislativ modifică definiția tarifului de pornire. Astfel, tariful de pornire reprezintă tariful exprimat în lei, înregistrat automat de aparatul de taxat la începutul cursei. Acesta apare pe afișajul client odată cu activarea dispozitivului de control din poziția de operare „Liber” în poziția de operare „Ocupat”.

Tariful de pornire va putea fi mai mare decât tariful de distanță (lei/km), dar nu mai mare decât dublul acestui tarif.

În prezent, legea prevede că tariful de pornire este egal cu tariful de distanță (lei/km).

Primăriile vor putea închiria mașini pentru a organiza servicii de taxi

Potrivit proiectului, în cazul în care într-o anumită localitate nu există transportatori autorizați care să presteze servicii de transport în regim de taxi, consiliul local va putea aproba ca executarea acestor servicii să se poată realiza în gestiune directă.

Aceasta se va putea face la cerere, de către compartimentul sau serviciul de specialitate al primăriei, numai în baza unei licențe eliberate în acest scop de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

Totodată, noile reglementări vor permite utilizarea mașinilor deținute de către companiile de taxi în proprietate sau în temeiul unor contracte de comodat, închiriere sau leasing.

Vezi aici modificările propuse la Legea taximetriei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pamfil

    vineri, 13.10.2023 at 10:48

    doar atat? nimic despre curatenia masinii cat si a soferului, interzicerea fumatului, disciplina in trafic etc?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate