Connect with us
Publicitate

Administrație

Modificările din Planul Urbanistic General al municipiului Alba Iulia, în dezbatere publică. Locuitorii sunt aşteptaţi să vină cu propuneri

Publicat

Modificările propuse în reactualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Alba Iulia, avizate în noiembrie 2012, de consilierii locali, sunt aduse în atenţia locuitorilor, în cadrul etapei de dezbatere publică din luna ianuarie. În această perioadă, cetăţenii sunt aşteptaţi să prezinte eventuale obiecţii privind propunerile de dezvoltare urbanistică pe termen lung. Reprezentanţii Primăriei susţin că ideile locuitorilor vor fi discutate în comisiile de specialitate, până la aprobarea PUG.

Proiectul de actualizare a PUG este în dezbatere publică până în 15 februarie 2013. Vă reamintim unele detalii din acest document, cu precizarea că mai multe informaţii punctuale pot fi solicitate de la sediul Primăriei Alba Iulia.

Se are în vedere extinderea suprafeţei de intravilan cu aproximativ 1.400 de hectare şi amenajarea mai multor obiective. Printre acestea, și dezvoltarea unităților administrativ-teritoriale Vințu, Sebeș și Alba Iulia, astfel încât cele trei să fie transformate într-o aglomerare urbană, arătând că în acest mod s-ar întruni numărul de 100.000 de locuitori.

În noul plan, sunt prezentate 20 de obiective prioritare şi de utilitate publică, pentru asigurarea cadrului şi infrastructurii specifice combinaţiei afaceri – evenimente – turism. Schema propusă vizează extinderea zonală a municipiului spre nord (Bărăbanţ, Miceşti, zonele libere), cartiere rezidenţiale mărginite de zona împădurită spre vest (Podei, Francisca, Sergău), dezvoltarea unei zone rezidenţiale în sud-est (Partoş, Oarda), astfel încât dezvoltarea oraşului să fie dinspre centru spre periferii, urbanizarea zonelor de extindere fiind realizată etapizat.

Se propune crearea unui centru de târguri şi expoziţii, o zonă dedicată dezvoltării IMM-urilor, de producţie şi servicii. Activitatea industrială din nordul şi estul oraşului va fi structurată şi extinsă spre est şi sud. Prin restructurarea zonelor industriale subutilizate sunt consolidate poziţia şi rolul zonei centrale a oraşului, este impulsionată devoltarea zonei est, se arată în documentaţia PUG.

În lungul limitei estice a teritoriului administrativ al municipiului cu terenurile comunei Ciugud este propusă păstrarea şi amenajarea unui coridor verde. Spaţiul ar primi forma unui parc de agrement, pe malurile râului Ampoi până la vărsarea în Mureş, ce ar acoperi necesarul de spaţii verzi şi dotări de agrement şi sport în cartierele limitrofe. Este necesară rezervarea acestui culoar de-a lungul albiei râului Mureş pe ambele maluri, unde va fi amenajat traseu pietonal şi de biciclete înconjurat de spaţiu verde.

Se are în vedere amenajarea variantei ocolitoare pentru accesul spre Munţii Apuseni – Zlatna, pe traseul DN1, la intrarea dinspre Cluj, zona Ighiu, DN 74, fapt ce ar decongestiona traficul rutier în interiorul oraşului.

Potrivit principiilor PUG, se interzice definitiv construirea în afara limitelor acestuia, inclusiv constituirea de grupuri suplimentare la nord.

Obiectivele prioritare sunt următoarele:

Rezolvarea urbanistică a zonei centrale a oraşului, etapizat

Închiderea inelului de circulaţie şi transport Bd. Revoluţiei – str. Ion Lăncrănjan – Partoş

Închiderea inelului de circulaţie şi transport Bd. Republicii – str. Tudor Vladimirescu – Şoseaua de centură

Realizarea arterei de ocolire spre Zlatna  – cu variantă din DN1, intrare în oraş dinspre Cluj, comuna Ighiu, DN 74

Realizarea centrului cultural

Rezervarea suprafeţei necesare realizării Sălii polivalente (zona Bazinului olimpic)

Rezolvarea zonelor de agrement şi sport (comuna Ciugud)

Rezolvarea unor locaţii pentru parcaje publice subterane sau multietajate

Conversia suprafeţei fostei unităţi militare de pe str. Lalelelor şi Valea Popii

Rezervarea coridorului necesar pentru viitoarea şosea rapidă (drum expres european)

Realizarea a două noi pieţe agro-alimentare în cartierul Cetate

Protejarea zonelor naturale şi a elementelor de peisaj, protejarea zonelor construite valoroase, instituirea statutului de zonă protejată

Realizarea de trasee pentru biciclişti în oraş şi în jurul oraşului (reţele ciclo-turistice) pe malul Ampoiului, malul Mureşului

Asigurarea terenului necesar înfiinţării de spaţii verzi publice şi centre de cartier prin intermediul obligativităţii operaţiunilor de reparcelare în zonele de restructurare

Realizarea infrastructurii edilitare pentru zonele în care aceasta lipseşte

Conversia unităţilor militare din Cetate în funcţiuni universitare, administrative şi turistice

Înfiinţarea unui nou cimitir

Rezolvarea axului Bd Transilvaniei Cetate – cu propunerea Ansamblului Marii Uniri

Studiu reţele pluviale stradale (cu fonduri structurale)

Rezervarea coridorului necesar pentru un traseu extravilan al magistralelor energetice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. Radu Corcoveanu

    marți, 15.01.2013 at 19:09

    Cel mai bine ar fii sa se faca un festival,dar cu muzica buna,unde sa vina toti tinerii si cand zic muzica buna nu ma refer la Connect-R s.a.m.d. , ma refer la dj multi cu muzica mai necomerciala dar si comerciala,la trupe de rap/hip-hop din tara si afara ca sa vina tineri din toata tara,avem toata cetatea sa facem asta si pentru tineret ar fii super bine.In Alba-Iulia lipseste tineretul si ar trebuii sa se faca ceva in legatura cu asta.

    • maria

      miercuri, 16.01.2013 at 11:46

      „muzica buna” este o expresie relativa care depinde de varsta, educatie, cultura… asa ca din moment ce un anumit tip de „muzica buna” se gusta, acela se va vinde!

  2. maria

    miercuri, 16.01.2013 at 11:51

    atentie cu dezvoltarea pe „orizontala” a orasului, in care in PUG sunt prevazute zone rezidentiale cu regim de inaltime P sau P+1. Acestea se refera la constructia de case, cu gradini…. etc.
    Desigur ca in acceptia majoritatii se doreste locuirea la case cu gradini cat mai extinse… dar, la termen, acest lucru va duce la marirea taxelor locale prin simplul fapt ca aceste zone rezidentiale vor trebui conectate la reteaua tehnico-edilitara a orasului si la reteaua de transport. Pe de alta parte, locuitorii zonelor doritori de circulat cu masina (sa fim sinceri: inca nu exista educatia circulatiei in transport in comun chiar daca calitatea autobuzelor in Alba Iulia este impecabila) vor crea ambuteiaje la intrare si iesire in municipiu. Orele de varf vor fii caldute la Alba Iulia.

    Personal, nu doresc sa platesc taxe pentru canalizare la micesti sau alte cartiere rezidentiale ale municipiului.

    Impozit diferentiat? pe zone?

  3. De citit !!!

    miercuri, 16.01.2013 at 22:03

    PUZ-ul vizeaza dezvoltarea municipiului, viata, activitatea si doza de incredere a locuitorilor si poate influenta locul si rolul municipiului in viitoarea organizare administrativ – teritoriala a tarii.
    Pentru viitor (termen mediu si lung) se vede necesitatea extinderii intravilanului in zona Alba – Micesti si Barabant, insa spre sud, municipiul trebuie sa prinda consistenta si densitate in zona spre Paclisa (in jurul str. Orhideelor si Izvorului) cartiere rezidentiale si apoi in zona Partos – Oarda ( interes economic) .
    Platformele vechi industriale, dezafectate (tip RESIAL s.a.) care se situeaza in pozitii avantajoase si pe spatii mari, trebuie sa intre imediat in procedura de conversie si aceste spatii sa fie destinate unor investitii si utilizari ,,cheie” pentru municipiu.(spatii de productie,servicii de varf si comert).
    Reteaua axelor de circulatie trebuia si trebuie sa se adapteze la nevoile municipiului:
    1. Varianta de legatura dinspre Cluj prin Barbant – Micesti – Sard spre Apuseni este importanta, insa mai important este sensul invers, dinspre Apuseni, prin Sard – Micesti – cartier Orizont spre zona industriala si de servicii din nordul municipiului Alba Iulia spre Cluj – Santimbru.( spre serciciu dimineata);
    2. Legatura rutiera a inelului Bd.Republicii prin str. I.Lancrajan spre Paclisa – Recea, cu iesire spre Partos – Sebes este ,,vitala” pentru cei care ies in numar mare dimineta spre aceste directii si care in prezent se aglomereaza in B-ul ,,1 Decembrie „si Icoronarii iesind de pe Closca si de pe strada Gh..P. de Basesti.
    3. Centrul orasului de jos, cu ,,centrul cultural” si cvartalele aferente de constructii asteptate ar rezolva si schimba imaginea urbana a unei zone care plange dupa ceea ce a fost si ar trebui sa fie in partea cea mai vizibila si impozanta zona a orasului.
    4. Sala polivalenta, ca proiect este un element cu greutate in tot ce inseamna competitiile de orice fel la care este chemata Alba Iulia in viitor.
    5. Pentru un municipiu care vrea sa devina centru de regiune, accesul si conectarea la retele rutiere, feroviare si aeriene trebuie avut in vedere. Mai mult, dupa acestea, accesul si parcarile spre si la institutii (viitoare regionale) trebuie realizat si rezolvat. Sunt argumente care bat pe multe altele.
    …..Prin urmare punerea in dezbatere si in atentia cetatenilor a PUZ-ului cere si impune o mare responsabilitae a celor care proiecteaza si pot sa decida viitorul municipiului Alba Iulia. Acest viitor va fi judecat si evaluat de alegatori, dar si de copiii si nepotii celor care vor decide ce este si ce poate fi Alba Iulia.

    • maria

      joi, 17.01.2013 at 11:58

      Te referi la PUG, nu?

  4. observator

    miercuri, 16.01.2013 at 23:08

    Ce este acela PUZ?

    • maria

      joi, 17.01.2013 at 11:57

      :)))) Plan Urbanistic Zonal.
      P.U.D. Plan urbanistic de Detaliu

      Mai multe PUZ-uri si PUD-uri formeaza un PUG (plan urbanistic general)

  5. Pingback: Detalii din proiectul PUG: Pol de dezvoltare Alba Iulia – Sebeş – Vinţu de Jos şi propuneri pentru sala polivalentă | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate