Connect with us
Advertisement

Actualitate

Modificările la Codul Penal. Se abrogă neglijenţa în serviciu. Alte prevederi din proiectele propuse

decizie instanta

Publicat

Proiectul de modificare a Codului Penal, depus miercuri la Parlament, va fi discutat de comisia specială, de luna viitoare. Potrivit acestuia, se abrogă neglijenţa în serviciu, iar emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative nu constituie infracţiunea de ajutor dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsurii privative de libertate.

Proiectul propune abrogarea articolului 298 din Codul Penal privind neglijenţa în serviciu, ce prevedea că: ”Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Curtea Constituţională stabilise anul trecut că dispoziţiile Codului Penal privind neglijenţa în serviciu sunt constituţionale dacă prin sintagma „îndeplinirea defectuoasă” se înţelege „îndeplinirea prin încălcarea legii”.

Alte modificări propuse prin proiecte privind Codurile Penale

Declaraţiile publice făcute de autorităţile publice sau funcţionari publici prin care, înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, o persoană este considerată vinovată se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Pentru a scăpa de pedeapsă, mituitorul sau făptuitorul trebuie să denunţe fapta în cel mult 6 luni de la data săvârşirii acesteia şi înainte de a începe urmărirea penală.

Parchetele nu vor mai avea voie să comunice informații despre dosare, iar procurorii trebuie să fie atenți să nu audieze o persoană mai mult de șase ore. Tot șase ore trebuie să aibă la dispoziție avocatul pentru a studia un dosar înainte de judecarea cererii de arestare a clientului.

Sechestrul nu poate fi menținut mai mult de trei ani, termen care nu există în prezent, iar procurorii trebuie să știe exact ce caută la percheziție, pentru că nu vor putea folosi în dosare decât acele probe pentru care au avut mandat de ridicare. Dacă la percheziții găsesc și alte indicii, trebuie să ceară un nou mandat.

Liberarea condiționată se va acorda mai rapid, deoarece se revine la prevederile din vechiul cod penal.

Proiectele de modificare ale Codurilor Penale vor intra în dezbatere la Comisia specială pentru legislaţie, condusă de Florin Iordache, pe 2 mai.

sursă: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement