Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Modul în care au fost restaurate bisericile săsești fortificate din România, pe bani europeni, CRITICAT de specialişti

Publicat

biserica-evanghelica-sebes Modul în care biserici săsești fortificate din Transilvania sunt restaurate cu fonduri europene generează nemulţumiri şi peste hotare. Situaţia a fost consemnată de Deutshe Welle, care relatează că restauratorii sunt furioși că unele dintre cele mai frumoase biserici românești au ajuns să fie distruse în proiecte de restaurare de milioane de euro din bani europeni.

Un număr 18 biserici fortificate din sudul Transilvaniei, printre care și cele de la Gârbova și Sebeș, au fost incluse acum cinci ani într-un program de restaurare finanțat din fonduri europene.

Potrivit sursei citate, clădirile aflate în centrul disputei au fost construite în urmă cu până la 800 de ani de o populație vorbitoare de germană. Uriașe ziduri fortificate le încercuiesc și turlele lor medievale se ridică deasupra întregii regiuni. Au devenit, în ultimii ani, adevarate atracții turistice, mai precizează sursa citată.

În centrul Transilvaniei se află peste 200 de astfel de biserici săsești, pe care nici măcar distrugerile epocii Ceaușescu nu le-au schimbat. În urmă cu cinci ani, această situație a început să se schimbe. Atunci, aproape 20 de milioane de euro, fonduri europene, au intrat în România pentru restaurarea acestor biserici, inclusiv din judeţul Alba, monumente istorice de importanta națională.

În toate bisericile incluse în program, restauratorii au remarcat aceleași lucruri: pereții tradiționali de ipsos au fost îndepărtați cu unelte electrice și înlocuiți cu ciment, grinzile de lemn au fost tăiate cu fierăstrăul și vechile plăci gravate au fost sparte pentru a fi înlocuite cu plăci ceramice produse industrial. Investigațiile arheologice au fost întreprinse în grabă și neadecvat, fie nu au fost făcute deloc.

După o vizită la doua asemenea biserici, restauratorul britanic John Munro, care lucrează cu Trust Foundation, a prințului Charles, a trimis o scrisoare Bisericii Evanghelice în care se plânge că restaurarea poate duce la o „degradare accelerată”.

Responsabilitatea gestionării proiectelor de restauraure, contractării companiilor de construcții și gestionării vastelor sume care vin de la Bruxelles o au Biroul Bisericii Evanghelice și avocatul Friedrich Gunesch.

Arhitectul și restaurator specializat în plăcuțele ceramice, Eugen Vaida, are dovezi privind distrugerea deliberată a artefactelor istorice în cursul lucrărilor de restaurare din ultimii cinci ani. Pus în fața dovezilor, Gunesch a replicat că atâta s-a putut face cu banii disponibili.

Cu toate acestea arhitectul susține însă că deciziile nu au fost luate cu intenția de a conserva patrimoniul. Plăcuțele tradiționale, deseori purtând marca manufacturierului, au fost distruse pentru a fi înlocuite cu plăcuțele produse în masă la o fabrică din Sibiu, Tondach România, al cărui director este prieten cu Gunesch. Avocatul a confirmat că firma a donat bani pentru finanțarea campaniei de marketing a proiectului de restaurare.

„Este un amestec dezastruos de corupție şi dorinţa de a scoate cât de mulţi bani europeni posibil pentru aceste proiecte (…) Înseamnă că nimeni nu este interesat de felul în care arată proiectul sau ce se distruge, ci numai câţi bani pot obţine pentru ei şi pentru companiile prietenilor”, a declarat pentru sursa citata Hans Hedrich, cofondator al ONG-ului de conservare Neuer Weg.

În urma mai multor plângeri cu privire la restaurarea bisericilor săsești, Comisia Europeană organizează un seminar în cursul căruia se vor audia criticile și se vor evalua problemele.

sursa: ziare.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax