Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Modul în care au fost restaurate bisericile săsești fortificate din România, pe bani europeni, CRITICAT de specialişti

Publicat


biserica-evanghelica-sebesModul în care biserici săsești fortificate din Transilvania sunt restaurate cu fonduri europene generează nemulţumiri şi peste hotare. Situaţia a fost consemnată de Deutshe Welle, care relatează că restauratorii sunt furioși că unele dintre cele mai frumoase biserici românești au ajuns să fie distruse în proiecte de restaurare de milioane de euro din bani europeni.

Un număr 18 biserici fortificate din sudul Transilvaniei, printre care și cele de la Gârbova și Sebeș, au fost incluse acum cinci ani într-un program de restaurare finanțat din fonduri europene.

Potrivit sursei citate, clădirile aflate în centrul disputei au fost construite în urmă cu până la 800 de ani de o populație vorbitoare de germană. Uriașe ziduri fortificate le încercuiesc și turlele lor medievale se ridică deasupra întregii regiuni. Au devenit, în ultimii ani, adevarate atracții turistice, mai precizează sursa citată.

În centrul Transilvaniei se află peste 200 de astfel de biserici săsești, pe care nici măcar distrugerile epocii Ceaușescu nu le-au schimbat. În urmă cu cinci ani, această situație a început să se schimbe. Atunci, aproape 20 de milioane de euro, fonduri europene, au intrat în România pentru restaurarea acestor biserici, inclusiv din judeţul Alba, monumente istorice de importanta națională.

În toate bisericile incluse în program, restauratorii au remarcat aceleași lucruri: pereții tradiționali de ipsos au fost îndepărtați cu unelte electrice și înlocuiți cu ciment, grinzile de lemn au fost tăiate cu fierăstrăul și vechile plăci gravate au fost sparte pentru a fi înlocuite cu plăci ceramice produse industrial. Investigațiile arheologice au fost întreprinse în grabă și neadecvat, fie nu au fost făcute deloc.

După o vizită la doua asemenea biserici, restauratorul britanic John Munro, care lucrează cu Trust Foundation, a prințului Charles, a trimis o scrisoare Bisericii Evanghelice în care se plânge că restaurarea poate duce la o „degradare accelerată”.

Responsabilitatea gestionării proiectelor de restauraure, contractării companiilor de construcții și gestionării vastelor sume care vin de la Bruxelles o au Biroul Bisericii Evanghelice și avocatul Friedrich Gunesch.

Arhitectul și restaurator specializat în plăcuțele ceramice, Eugen Vaida, are dovezi privind distrugerea deliberată a artefactelor istorice în cursul lucrărilor de restaurare din ultimii cinci ani. Pus în fața dovezilor, Gunesch a replicat că atâta s-a putut face cu banii disponibili.

Cu toate acestea arhitectul susține însă că deciziile nu au fost luate cu intenția de a conserva patrimoniul. Plăcuțele tradiționale, deseori purtând marca manufacturierului, au fost distruse pentru a fi înlocuite cu plăcuțele produse în masă la o fabrică din Sibiu, Tondach România, al cărui director este prieten cu Gunesch. Avocatul a confirmat că firma a donat bani pentru finanțarea campaniei de marketing a proiectului de restaurare.

„Este un amestec dezastruos de corupție şi dorinţa de a scoate cât de mulţi bani europeni posibil pentru aceste proiecte (…) Înseamnă că nimeni nu este interesat de felul în care arată proiectul sau ce se distruge, ci numai câţi bani pot obţine pentru ei şi pentru companiile prietenilor”, a declarat pentru sursa citata Hans Hedrich, cofondator al ONG-ului de conservare Neuer Weg.

În urma mai multor plângeri cu privire la restaurarea bisericilor săsești, Comisia Europeană organizează un seminar în cursul căruia se vor audia criticile și se vor evalua problemele.

sursa: ziare.com


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Miercuri: Dicționarul personalităților Unirii și alte două volume, lansate de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia lansează trei volume, miercuri, 26 februarie 2020, de la ora 12.00, la Sala Unirii. Este vorba despre Pictura interbelică a Sălii Unirii. Recuperare. Restaurare. Reîntregire, autori I. Muntean și Ioana Ursu, The Paris Peace Conference (1919-1920) and Its Aftermath. Settlemenst, Problems and Perceptions, Ed. by Sorin Arhire și Tudor […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba: Cei care vin din zonele afectate de coronavirus, OBLIGAȚI să stea în casă 14 zile. Dacă nu, riscă amenzi și închisoare

Publicat

DSP Alba a transmis într-un comunicat de presă următoarele: ”în urma dispoziției, Ministerului Afacerilor Interne, Departamentul Pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică Alba, avertizează cetățenii care vin din zonele afectate de coronavirus, precum și rudele acestora care domiciliază la aceiași adresă, că au OBLIGAȚIA  de a nu părăsi domiciliul declarat pe o perioadă de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Geci gratuite, pentru cei nevoiași, în parcul Tineretului din Sebeș. Acțiune inedită a unor tineri voluntari

Publicat

O geacă pentru o persoană nevoiașă a fost gândul voluntarilor organizației ”Leo Sebeș Francofonia” care s-a materializat marți, 25 februarie printr-o acțiune inedită. Tinerii din organizație au strâns mai multe haine pe care le-au pus într-un foișor din parcul Tineretului din Sebeș.  Mesajul voluntarilor a fost unul simplu, dar plin de însemnătate: ca fiecare persoană […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Treceri de pietoni cu senzori, străzi cu 4 benzi, piste de biciclete, sisteme CCTV la Alba Iulia. Când încep lucrările

Publicat

Noi treceri de pietoni iluminate inteligent, benzi de circulație destinate autobuzelor, piste de biciclete cu dublu sens, stații de încărcare a mașinilor electrice, extinderi și modernizări de carosabil și iluminat public, sisteme de monitorizare CCTV. Toate acestea sunt lucrări ce vor fi demarate la Alba Iulia, cel mai probabil în acest an, contractele de finanțare […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate