Actualitate
MOȘ NICOLAE: Cum știi dacă te-a iertat Moșul, după ce ai primit o nuielușă în dar. Obiceiuri din țară și de peste hotare
Unul dintre cei mai populari sfinți din calendarul creștin este sărbătorit în 6 decembrie. Este momentul în care copiii așteaptă cu nerăbdare cadouri în ghetuțele curate, dar este prilej de bucurie și pentru cei mari.
Moș Nicolae, așa cum este el cunoscut în popor, este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți.
Vezi și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica
De Moș Nicolae, copiii își curăță ghetuțele și pantofii, apoi așteaptă cuminți să primească daruri, în dimineața zilei de 6 decembrie. Copiii năzdrăvani, care nu au fost cuminți, primesc în loc de cadouri o nuielușă de măr. Se spune că dacă nuielușa pusă în apă începe să înmugurească, acesta este un semn că Moșul i-a iertat.
Sfântul Nicolae: Obiceiuri și superstiții
Se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid, preţ de o clipă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie, Sfântul Nicolae vine și încarcă galoșii, ghetuțele sau bradul cu dulciuri, jucării sau daruri. Unii dintre copii, găsesc și câte o nuielușă. In unele zone, copiii îi lasă moșului apă și morcovi pentru calul său.
Unele dintre colindele românești amintesc despre florile dalbe, flori de măr. Semnificația este că nuielușa Sfântului Nicolae era, de obicei, de măr.
Se spune că, dacă aceasta va fi pusă în apă și va înflori până la Nașterea Domnului, înseamnă ca sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguța flori albe.
Vezi și Mesaje de Crăciun
Moș Nicolae – Tradiții în Europa
În Germania, tradiția sărbătoririi lui Moș Nicolae a apărut prin îmbinarea imaginii creștine a Sfântului cu o figură păgână. Pe lângă ghetuțele pe care copiii și le pregătesc minuțios pentru venirea Moșului, aceștia scriu în ajun o scrisoare în care apar toate dorințele lor, dar și câțiva morcovi pentru caii moșului.
Mai mult, Sfântul Nicolae are mereu cu el o carte în care sunt trecute toate faptele copiilor, fie ele bune sau rele. Iar dacă nu au fost cuminţi, cei mici primesc nuielușe, cartofi sau cărbuni.
În unele părți ale Germaniei, copiii se îmbracă în Moș Nicolae și colindă toate casele vecine, în timp ce gazdele le oferă dulciuri.
Tot în Germania, Sfântul Nicolae călătorește cu un însoțitor, cunoscut drept Kinect Utrecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac în spate și o nuia în mână. Copiii obraznici sunt pedepsiți cu lovituri de nuia.
În Olanda, episcopul vine cu daruri pe un vapor. Are la el o carte mare, din care afla cum s-au purtat copiii olandezi în timpul anului. Cei cuminți sunt răsplătiți cu daruri, iar cei obraznici sunt luați de asistentul său, Black Peter.
În Danemarca, cel care aduce daruri cară un sac în spinare si este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranța că aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că îi ajuta pe aducătorul de daruri.
Copiii din Franţa lasă pentru Moş Nicolae un pahar cu vin, iar pentru măgăruşul lui, morcovi şi zahăr. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite.
În regiunile din estul Franţei, copiii ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), înveşmântat în negru. Moş Nicolae lasă daruri copiilor buni, iar Pere Fouettard este cel care-i ceartă pe copiii care n-au fost cuminţi, dându-le o nuieluşă.
Moş Nicolae este foarte iubit de copiii din Austria, care-l ştiu ca pe un bătrân înveşmântat asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici şi care călătoreşte alături de Krampus, care ţine în mână o nuia destinată micuţilor care nu au dat ascultare părinţilor.
Copiii din Italia aşează pe o farfurie, în seara de 5 decembrie, scrisorile în care-şi notează dorinţele, promiţându-i lui Moş Nicolae că vor fi cuminţi în anul care va veni. A doua zi, în locul scrisorilor, găsesc dulciurile lor preferate. Tot în Italia, există tradiţia numită Rito delle nubili (ritualul celor necăsătoriţi).
În Croaţia, Moş Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri pe 6 decembrie, cu ocazia zilei sale consacrate. În seara dinainte, copiii îşi lustruiesc încălţămintea şi o aşează pe pervazurile ferestrelor, pentru ca moşul să le umple cu daruri, dulciuri şi fructe.
În Slovenia, în seara de 5 decembrie, copiii îşi aşează încălţămintea afară, în faţa uşii, aşteptând să o găsească a doua zi încărcată de fructe, bomboane, monede şi mici jucării. Cel care îl însoţeşte pe Moş Nicolae, numit Parkel, pune în încălţările copiilor obraznici cărbuni şi cenuşă.
Polonezii cred ca darurile vin de la stele, în timp ce ungurii spun că ele sunt aduse de îngeri.
La creștinii din Ghana, moșul care aduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawaii, el coboară din barca.
surse: crestinortodox.ro, antenasatelor.ro, agerpres.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News