Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Motocicliștii nu mai sunt obligați să aibă trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și extinctor. Legea a intrat în vigoare

Publicat

Motocicliștii nu mai sunt obligați să aibă trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și extinctor. Din 13 aprilie, motocicliștii și cei care circulă cu scutere sau mopede au scăpat de obligația de a avea asupra lor trusa medicală de prim ajutor, două triunighiuri reflectorizante și stingător de incendiu.

Până în prezent, în Codul rutier nu se făcea distincție între vehiculele rutiere. Astfel, toți conducătorii erau obligați să dețină, pentru fiecare vehicul în parte, trusă medicală, triunghiuri și stingător.

Legea nr. 82/2024, care modifică art. 8 din OUG 195/2002 – Codul rutier, a fost publicată recent în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare din 13 aprilie.

Motocicliștii nu mai sunt obligați să aibă trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și extinctor. Ce spun inițiatorii legii

Potrivit inițiatorilor legii, este îngrijorător faptul că legea română a lăsat loc de interpretare, obligând astfel şi șoferii de mopede şi motociclete să se echipeze cu extinctor, triunghiuri și trusă.

„Mulţi dintre deţinătorii de permis din categoriile AM, A1, A2 și A nici nu sunt informaţi de această obligaţie. Şcolile de şoferi pentru motociclete nu subliniază această informație, precum o fac şcolile auto în cazul autoturismelor. Această obligație nu este mediatizată şi nici adusă la cunoştinţa generală a poporului.

Aşadar, cetăţenii români cad victime a unei legi pe care nu o cunosc. Într-un caz recent din judeţul Cluj, a fost mediatizat faptul că un anume echipaj de poliție folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentru motocicliştii asupra cărora nu se putea reţine o altă ilegalitate. Acest abuz a fost facilitat de către o astfel de lege fără utilitate, dar încă în vigoare”, au explicat inițiatorii legii, în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit parlamentarilor, riscurile şi complicațiile unui accident din care face parte un şofer al unui astfel de vehicul, într-o mare parte din cazuri nu se pot înlătura prin utilizarea extinctorului, a trusei şi a triunghiurilor.

Adesea, şoferul se află întro situație în care este grav rănit, catapultat la o distanţă considerabilă de vehicul şi având nevoie de ajutor extern.

Extinctorul, un risc suplimentar în cazul unui accident de motocicletă

„Multe dintre aceste vehicule sunt de mici dimensiuni şi au spaţii limitate pentru compartimentare. În practică, lipsa de spațiu se traduce în necesitatea şoferului de a îşi ataşa spaţii de compartimentare suplimentare, care pot dezechilibra motocicleta şi pot duce la accidente.

O altă posibilitate este depozitarea acestor obiecte într-un ghiozdan pe care şoferul să îl poarte în spate pe timpul călătoriei.

În cazul unui accident, indiferent de gravitate, şoferul catapultat de pe motocicletă, cărând în spate un extinctor, se supune unui risc suplimentar de impact cu un obiect contondent, care poate conduce la fracturi de coloană, paralizie şi alte tipuri de handicap permanent”, au mai explicat inițiatorii legii.

Motocicliștii nu mai sunt obligați să aibă trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și extinctor

Pentru a elimina obligația greu de pus în practică, Codul rutier a fost modificat.

Astfel, din 13 aprilie motocicliștii nu vor mai trebui să aibă la ei trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu.

„Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepția celor din categoriile AM, A1, A2 și A, tractoarele agricole sau forestiere și tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate”, prevede noua lege.

Sunt vizate astfel următoarele categorii de autovehicule:

  • categoria AM – mopede a căror viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km/h, dar nu depășește 45 km/h;
  • categoria A1 – motociclete cu cilindree maximă de 125 cmc, cu puterea maximă de 11 kW sau tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW;
  • categoria A2 – motociclete cu puterea maximă de 35 kW;
  • categoria A – motociclete cu sau fără ataș și tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW.

Ce amenzi riscă cei care nu au autovehiculele dotate cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător

Potrivit Codului rutier, conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante și stingător pentru incendii, omologate, constituie contravenție.

Sancțiunea este amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (4 sau 5 puncte-amendă), respectiv între 660 și 825 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax