Actualitate
Municipiul Alba Iulia va adera, în calitate de membru, la Clusterul turistic „Discover Transylvania’s Reaches”. Proiect în ședința CL
Municipiul Alba Iulia va adera, în calitate de membru, la Clusterul turistic „Discover Transylvania’s Reaches”. Prin acest parteneriat se urmărește armonizarea intereselor antreprenorilor, instituțiilor de cercetare și autorităților locale din regiunea Transilvaniei istorice.
Consilierii locali din municipiul Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința de joi, 22 decembrie, un proiect de hotărâre privind aderarea municipiului Alba Iulia, în calitate de membru, la Clusterul „Discover Transylvania’s Reaches”.
Conform legislației din România, clusterul reprezintă o grupare de producători, utilizatori și/sau beneficiari, în scopul punerii în aplicare a bunelor practici din Uniunea Europeană, în vederea creșterii competitivității operatorilor economici.
Clusterul Discover Transylvania’s Reaches este un cluster turistic, așa cum este acesta definit în mod obișnuit în studiile și documentele europene.
Scopul clusterului este de a susține membrii din sectorul turistic al Transilvaniei istorice prin creșterea competitivității acestora, unde capacitățile de cercetare-dezvoltare pot fi concentrate cu ajutorul cunoștiințelor partajate. Acest parteneriat se realizează pentru creșterea competitivității acestor întreprinderi, unde capacitățile de cercetare-dezvoltare pot fi concentrate cu ajutorul cunoștiițelor partajate, de la descoperirea ideii la introducerea produsului pe piață.
În cadrul acestui parteneriat trebuie armonizate interesele antreprenorilor, instituțiilor de cercetare, autorităților locale din regiunea Transilvaniei istorice, și nu numai.
Obiectivele clusterului sunt dezvoltarea de produse și servicii specifice clusterului, creșterea calității sectorului turistic, participarea și/sau inițierea de proiecte de inovare și dezvoltare, dezvoltarea unei politici coerente de cluster, realizarea de proiecte europene comune cu regiuni din afara României, respectiv elaborarea unor proiecte legislative și conștientizarea legislației în vigoare în rândul membrilor, elaborarea și exploatarea unui sistem informațional comun, crearea unui brand turistic al Transilvaniei și promovarea lui la nivel global.
Sarcina custerului este dezvoltarea unei strategii de management, căutarea de soluții noi pentru ca produsele și serviciile acestuia să ajungă competitive pe piețele naționale și internaționale.
La conferințele, seminariile clusterului vor avea loc consultări despre oportunitățile de colaborare; sursele, informațiile și bazele de date sunt partajate reciproc între membrii clusterului. În cadrul clusterului există avantajul de a atrage surse de finanțare comune. Membrii clusterului au acces la experiențele comune în tehnologie și organizare, la posibilități de perfecționare profesională.
Membrii rețelei sunt asociații de afaceri și profesionale, întreprinderi, autorități, instituții de învățământ și cercetare sau alte organisme implicate în sectorul turistic din regiunea Transilvaniei istorice. De asemenea, membrii implicați vor putea beneficia de sprijinirea dezvoltării economice și sociale a regiunii, acces la fonduri naționale, europene și internaționale, sprijinirea dezvoltării infrastructurii turistice și creșterea atractivității zonei și valorificarea potențialului, stimularea cercetării, inovării și dezvoltării de noi produse și servicii, transfer de know-how, facilitarea unui flux sporit de informație și transfer de tehnologie, creșterea competitivității, dezvoltarea unui sistem de marketing integrat, formarea personalului și dezvoltarea calitativă a serviciilor, acces la o platformă turistică.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News