Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Muzeul Avram Iancu, școala generală și strada Horea din Câmpeni vor fi reabilitate și modernizate cu fonduri europene REGIO


Publicat

Un important proiect european, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, a fost semnat și prezentat public vineri, la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională CENTRU din Alba Iulia, în prezența președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Primarul din Câmpeni, Cristian Dan Pașca, a subliniat importanța acestui proiect privind creșterea calității vieții cetățenilor, ținând cont că este vorba de cele mai importante investiții din ultimii ani, realizate cu fonduri europene în inima Țării Moților.

Cererea de finanțare cu titlul ”Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Câmpeni” se încadrează în Axa Prioritară 13 a Programului REGIO 2014-2020, unde se alătură celorlalte 36 de proiecte semnate sau în proces de precontractare la nivel regional pe această axă, prin care comunitățile mai mici din Regiunea Centru beneficiază de fonduri nerambursabile pentru lucrări socio-edilitare în valoare totală de peste 130 milioane euro.

La nivelul județului Alba, comunitățile din Blaj, Cugir, Ocna Mureș, Sebeș, Teiuș și Zlatna – la care se adaugă acum Câmpeni și în curând Abrud – vor beneficia astfel de investiții europene în valoare totală de peste 35 milioane euro.

Proiecte mari și bani pentru Câmpeni

Cererea de finanțare care include reabilitarea, modernizarea și mansardarea clădirii Muzeului ”Avram Iancu”, modernizarea și extinderea Școlii Generale din oraș, dar și modernizarea străzii Horea pe o lungime de 2 km are o valoare totală de aproape 21,7 milioane lei (peste 4,65 milioane euro), finanțarea fiind acordată prin Prioritatea de investiții 13.1, dedicată sprijinirii regenerării orașelor mici și mijlocii, pentru îmbunătățirea calității vieții populației, cu resurse alocate de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul REGIO 2014-2020.

Edilii din Cîmpeni estimează că mai mult de 7.500 persoane vor beneficia direct de această investiție, începând cu luna decembrie 2023, când lucrările vor fi încheiate.

”La fiecare proiect semnat în județul Alba am subliniat că aceste investiții în domeniul social-edilitar sunt foarte importante.

Fondurile europene au degrevat sume importante din bugetele locale, iar lucrările propuse ar fi fost imposibil de realizat fără sprijinul european și al Guvernului României.

Nici localitățile, fiecare în parte, și nici județul nu dispun de sume atât de mari pentru a acoperi toate nevoile de dezvoltare.

Peste 100.000 de oameni din 8 orașe ale județului și zona limitrofă acestora vor beneficia de facilități moderne, după finalizarea lucrărilor finanțate prin această Axă Prioritară 13. Această axă nu a fost prevăzută inițial în POR 2014-2020, dar care a fost introdusă în program în urma demersurilor Agențiilor pentru Dezvoltare Regională și al reprezentanților administrației publice locale.

Acest gen de proiecte sunt foarte importante pentru dezvoltare, mai ales în Țara Moților, unde principalul nostru obiectiv rămâne oprirea procesului de depopulare și creșterea calității vieții tuturor cetățenilor.

Vrem să dovedim moților că suntem aproape de nevoile lor”, a declarat Ion Dumitrel, Președintele CJ Alba.

Obiectivul general al proiectului ”Îmbunătățirea calității vieții populației din orașul Câmpeni” îl constituie creșterea condițiilor de trai ale cetățenilor din orașul aflat în inima Țării Moților, pe cursul mijlociu al Arieșului, astfel încât să se asigure accesul populației din zonă la servicii publice de calitate.

În primul rând se dorește extinderea construcției existente a Școlii Generale cu două corpuri noi de clădire și reabilitarea corpului de clădire existent, astfel încât în viitor aici să poată studia aproximativ 500 de elevi.

În plus, în zona centrală a orașului va fi modernizat Muzeul ”Avram Iancu”, prin refacerea finisajelor degradate de pe fațade și refacerea tuturor elementelor interioare, inclusiv instalații electrice și sanitare, tencuieli, sisteme de ventilație.

Într-un cuvânt, tot ceea ce presupune modernizarea acestui muzeu care adăpostește istoria moților. Nu în ultimul rând, componenta ”B” a proiectului, prevede refacerea integrală a structurii rutiere corespunzătoare unui trafic foarte greu, fiind aleasă varianta cu strat superior de fundație din balast stabilizat pentru partea carosabilă, dar și refacerea integrală a trotuarelor pe strada Horea, până la drumul către Mihoiești, adică 2 km de străzi urbane.

”Am vorbit cu toți primarii din Zona Munților Apuseni și acesta este obiectivul nostru principal: să facem tot ce se poate pentru ca această zonă să ofere Regiunii Centru și României un exemplu de renaștere și evoluție.

Din momentul în care am preluat mandatul de primar am precizat că trebuie să fac toate eforturile ca să oferim condiții de trai din ce în ce mai bune pentru câmpănari.

Și în orășelele noastre mici se utilizează eficient fondurile publice și rezultatele sunt vizibile pentru comunitate.

În plus, avem speranțe foarte mari în pregătirea de proiecte de dezvoltare la nivelul întregului areal al Munților Apuseni, prin Asociația Moții Țara de Piatră.

Acum ne concentrăm pe pregătirea de proiecte în domeniul social-edilitar, pentru că sunt necesare fonduri pentru dezvoltarea educației și a sistemului de sănătate. Sperăm să atragem resurse și prin PNRR pentru orașul Cîmpeni, astfel încât moții să vadă că și orașul lor de suflet se modernizează odată cu celelalte orașe ale județului Alba.

Mulțumesc echipei care a demarat acest proiect care urmărește creșterea calității vieții cetățenilor noștri, precum și echipei actuale care a lucrat la clarificările cerute. Le mulțumesc colegilor primari din zona Munților Apuseni care au înțeles că obiectivul nostru, al tuturor, este îmbunătățirea calității vieții comunităților noastre.

De asemenea le mulțumesc tuturor celor care au fost direct sau indirect implicați în acest proiect, domnului Simon Crețu, directorul general al ADR Centru și nu în ultimul rând domnului Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba și celorlalți oficiali – deputați, senatori de Alba sau membrii ai Guvernului care ne-au susținut în demersurile noastre. Îi asigur pe locuitorii orașului Câmpeni că voi accesa fonduri europene, guvernamentale sau din alte surse pentru dezvoltarea și modernizarea orașului nostru. Împreună vom dezvolta orașul Câmpeni și Țara Moților”, a spus Cristian Dan Pașca, primarul orașului Câmpeni.

37 de proiecte în valoare de peste 471 de milioane de lei

La nivelul Regiunii de Dezvoltare CENTRU sunt în precontractare și implementare, 37 proiecte în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului REGIO, inclusiv cel din Câmpeni, a căror valoare totală este de peste 471,3 milioane lei, adică mai mult de 132 milioane euro. Opt dintre aceste proiecte sunt din județul Alba – la Blaj, Cîmpeni, Cugir, Ocna Mureș, Sebeș, Teiuș și Zlatna, iar în curând va fi semnat un contract important și pentru Abrud. Valoarea totală a contractelor semnate pentru județul Alba este de peste 164 milioane lei, adică mai mult de 35 milioane euro.

”Acest proiect este important pentru comunitatea locală din Câmpeni. Moții trebuie să simtă și să știe că nu au fost abandonați și că fondurile europene sunt soluția de ieșire din perioada de criză.

Pentru Munții Apuseni, după 1989 s-a intrat într-un declin economic, mai ales ce marile combinate de prelucrare a lemnului sau a minereurilor au fost, rând pe rând, închise.

Este foarte dificil pentru administrația oricărui oraș aflat într-o astfel de situație să se reabiliteze. Un exemplu în acest sens vine de la Zlatna, dar și de la Abrud sau Baia de Arieș, care se luptă să țină pasul cu procesul de modernizare.

Orașul Cîmpeni se poate impune în arealul montan din Alba ca un pol care atrage investiții, datorită conectivității bune cu zona de nord-est, spre Turda, cu vestul, prin șoseaua către Arieșeni-Oradea, dar și cu legături spre sud-est, către Abrud-Zlatna și Alba Iulia.

Turismul și serviciile adiacente, soluțiile de economie circulară și activitățile agricole sau piscicole într-un climat sub-montan curat sunt câteva căi care pot asigura relansarea economică a zonei. Utilizând judicios fondurile europene pe care le gestionează ADR Centru, edilii sunt degrevați de anumite cheltuieli, putând să investească fondurile locale în alte necesități ale comunității. Noi vom susține mereu inițiativele publice puse în folosul cetățenilor, pentru a asigura o dezvoltare regională sustenabilă”, a declarat Simion Crețu, director general al ADR Centru.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Avertizare meteo 13 iunie 2021: COD GALBEN de precipitații abundente și instabilitate atmosferică accentuată până la ora 10,00

Publicat

ANM a emis o nouă avertizare meteo COD GALBEN pentru mai multe județe din Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și partea nordică a Moldovei.

Avertizarea este valabilă duminică 13 iunie de la ora 02,00 până dimineața la ora 10,00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de precipitații.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în jumătatea nordică a Moldovei și în zonele montane aferente vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Citește și VIDEO: Furtuna a făcut ravagii la Tăuți, în comuna Meteș. Grindina a acoperit grădinile și curțile localnicilor

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

Informare meteo 13 iunie 2021 : Vreme rea la munte până la ora 23,00

Tot pentru duminică 13 iunie 2021 meteorologii au emis și o INFORMARE METEO de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate pentru zonele de munte și jumătatea de est a României. 

Intervalul de valabilitate: 13 iunie, ora 10:00 – 15 iunie, ora 23:00

      În intervalul menționat, în jumătatea de est a țării și local la munte vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Florin Roman, reacție dură la adresa lui Ludovic Orban: cei mai mulți și valoroși liberali nu îi mai sunt alături

Publicat

Deputatul PNL  de Alba, Florin Roman a reacționat, după ce președintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat că a fost părăsit de Raluca Turcan, Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău, iar aceştia au încercat să convoace un BPN al partidului pentru a arunca în aer formarea coaliţiei de guvernare.

Roman a postat o imagine din 2017 de la Congresul PNL în care arată că majoritatea celor care il înconjurau pe Orban atunci au anunțat acum că nu îl mai susțin.

”În 2017, la congresul PNL, dl Ludovic Orban, nu avea nici o problemă în a se afișa cu echipa! Pentru că avea echipă…Azi înțeleg că e cam trădare dacă susții contracandidatul!

Îi sugerez domnului Orban să se uite bine și probabil va constata că cei mai mulți și valoroși liberali de atunci, nu îi mai sunt alături. Poate va reuși și să răspundă la întrebarea: De ce?

Nu regret sprijinul pentru dl Orban în 2017. Însă după ce s-a văzut premier nu mai era Orban pe care l-am susținut.

Este primul președinte al PNL care nu a demisionat, din fruntea partidului, după pierderea alegerilor. Motive puteau invoca toți, dar cu exceptia domnului Orban, nici unul nu a făcut-o!

S-a “sacrificat” în fruntea Camerei Deputaților, pe cea mai proasta negociere a PNL pe structura noului guvern. Toți cei care îl susțin pe Florin Cîțu sunt acum “lichele” sau “trădători”.

Păcat…mare păcat!”, a scris Florin Roma pe Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Proiect: Admiterea la Rezidențiat organizată de Ministerul Educației, iar pregătirea coordonată de departamente din universități

Publicat

medic sanatate

Ministerul Educaţiei organizează admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministerului, la propunerea universităţilor de medicină şi farmacie acreditate, prevede o iniţiativă legislativă depusă la Camera Deputaţilor de parlamentari de la PSD.

Proiectul prevede completarea în acest sens cu patru texte noi a art.174 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 şi abrogarea Ordonanţei de urgenţă 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin Legea 103/2012.

Potrivit proiectului, specialităţile şi durata pregătirii prin rezidenţiat se vor stabili prin ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, cu avizul Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Dentişti din România, Colegiului Farmaciştilor din România, după caz.

Organizarea şi finanţarea rezidenţiatului şi dobândirea dreptului de liberă practică se vor stabili prin hotărâre a guvernului, la propunerea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Pregătirea în rezidenţiat va fi coordonată de departamente din cadrul instituţiilor de învăţământ superior şi se face în unităţile sanitare publice sau private atestate de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, după o metodologie proprie, mai prevede propunerea legislativă.

De asemenea, legea va intra în vigoare începând cu prima zi a anului şcolar, respectiv universitar următor celui în care a fost adoptată. La intrarea în vigoare, va fi abrogată OUG 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, aprobată prin legea 103/2012.

Iniţiatorii – Adrian Streinu Cercel, Alexandru Rafila, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, Corneliu-Florin Buicu, Florian-Dorel Bodog, Leonard Azamfirei, Lucian Romaşcanu şi Angel Tîlvăr – susţin că organizarea rezidenţiatului este prevăzută şi în Legea educaţiei şi în Ordonanţa 18/2009, iar prevederile nu sunt armonizate.

Ei au arătat în expunerea de motive că, în timp ce Legea educaţiei prevede că organizarea rezidenţiatului este făcută de departamentele de pregătire a rezidenţiatului din cadrul instituţiilor de învăţământ, OUG 18/2009 prevede că atribuţiile de organizare revin preponderent Ministerului Sănătăţii şi Direcţiilor de Sănătate Publică.

„În prezent, admiterea în rezidenţiat este organizată de către universităţile de medicină şi farmacie acreditate, prin concurs naţional de admitere în rezidenţiat. Pregătirea în rezidenţiat este asigurată de cadrele didactice din universităţi, în secţiile clinice universitare şi alte unităţi sanitare sub coordonarea cadrelor didactice universitare, statutul de coordonator de rezidenţiat este condiţionat de calitatea de cadru didactic universitar. Practic, întreg parcursul de formare, de la admitere până la certificarea medicului rezident ca medic specialist, se desfăşoară sub coordonarea directă a instituţiilor de învăţământ superior. (…) Implicarea Ministerului Sănătăţii în acest proces ţine exclusiv de stabilirea necesarului/numărului de locuri necesar pentru a fi pregătit în fiecare specialitate, în funcţie de politica de resurse umane, dar pregătirea propriu-zisă, fiind o formă de învăţământ post universitar, trebuie să aparţină Ministerului Educaţiei, prin instituţiile de învăţământ superior pe care le are în coordonare”, susţin iniţiatorii.

Aceştia au menţionat că propunerea legislativă este susţinută „in corpore” de universităţile de medicină şi farmacie.

„Adoptarea acestei iniţiative ar pune în acord cele două reglementări existente şi ar asigura condiţiile necesare de pregătire mai riguroasă a rezidenţilor prin activităţi teoretice şi practice monitorizate şi evaluate periodic, specifice oricărei forme de învăţământ şi ar pune la dispoziţia rezidenţilor aflaţi în pregătire întreaga infrastructură aflată la nivelul universităţilor: laboratoare avansate, centre de simulare medicală, de pregătire postuniversitară, accesul la resurse bibliografice moderne. Totodată, ar permite normarea cadrelor didactice universitare care desfăşoară activităţile de pregătire practică şi teoretică prin includerea acestor activităţi în statele de funcţii”, mai arată iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO: Scene dramatice la EURO 2020, în meciul Danemarca – Finlanda. Christian Eriksen s-a prăbușit pe gazon

Publicat

Scene dramatice s-au petrecut sâmbătă la EURO 2020, la finalul primei reprize a meciului dintre Danemarca și Finlanda. Vedeta danezilor, Christian Dannemann Eriksen, s-a prăbușit pe gazon, fără să fie lovit de adversar. Medicii au încercat să îl resusciteze minute în șir, după care au adus defibrilatorul.

UEFA a decis suspendarea partidei, iar fotbaliștii ambelor formații au plecat la vestiare. Christian Eriksen a fost scos de pe teren pe targă, trupul fotbalistului fiind ascuns cu două pânze mari de culoare albă, însoțit de colegii de echipă.

UPDATE, ora 21:50 – Potrivit Federației daneză de fotbal, Christian rămâne internat la Rigshospitalet pentru examene medicale suplimentare.

„Partida împotriva Finlandei se reia în această seară. Acest lucru este posibil după ce jucătorii ambelor echipe au fost asigurați că Christian este OK”, a anunțat Federația daneză de fotbal.

UPDATE, ora 21:00 – Federația daneză de fotbal a transmis, pe Twitter, că Christian Eriksen este treaz și a fost dus pentru îngrijiri la spital, în Copenhaga. Starea sa este stabilă. 

UPDATE, ora 20:30 – UEFA a precizat pe site-ul său oficial că jucătorul a fost stabilizat şi a fost transportat la spital.

Știrea inițială

Prima repriză a partidei de la Copenhaga, de pe Parken, a avut parte de un moment cumplit. Christian Eriksen, vedeta danezilor în vârstă de 29 de ani, s-a prăbușit brusc pe gazon, în minutul 43, fără să fie lovit de cineva.

Jucătorii au intervenit și au făcut un „scut de protecție” în jurul acestuia pentru ca momentul dramatic să nu fie surprins de camerele TV. Medicii au adus inclusiv defibrilatorul pe teren.

Născut în 1992, Christian Eriksen este unul dintre fotbaliştii vedetă ai naţionalei daneze şi unul dintre starurile internaţionale ale fotbalului european, care evoluează la clubul Inter Milano în Serie A, pe poziția de mijlocaș.

El a debutat la echipa națională de fotbal a Danemarcei în martie 2010, și a fost cel mai tânăr fotbalist de la Campionatul Mondial de Fotbal 2010 din Africa de Sud.

Danemarca joacă sâmbătă cu Finlanda, la Copenhaga, pe teren propriu, în grupa B a Euro 2020.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate