Connect with us
Advertisement

Eveniment

„Muzeul Copilului” de la Alba Iulia va fi construit de o asociere între șase firme. Valoarea complexului multifuncțional

Publicat

O asociere de șase firme a obținut contractul privind construirea „Muzeului Copilului” la Alba Iulia. Muzeul va fi unul inedit în Transilvania și chiar în România, cu dotări pentru joacă, dar și pentru învățare. Clădirea va fi construită în cartierul Tolstoi, pe strada Marcus Aurelius, și va costa peste 9,2 milioane de lei, fără TVA.  

Reamintim faptul că lucrările de proiectare și execuție a complexului multifuncțional destinat activităților educative, recreative și socio – culturale au fost scoase la licitație de Primărie la sfârșitul lunii septembrie 2020.

Contractul în valoare de 9.210.903,56 de lei, fără TVA, a fost obţinut de societăţile Transilvania Prest Solutions SRL (ofertant leader), Adal Solutions SRL (ofertant), Compact Construct SRL (ofertant), Arhitect Magda (subcontractant), Delta Design Experience SRL (subcontractant) și Proinstal SRL (subcontractant).

Potrivit studiului de fezabilitate, „Complexul multifuncțional” este un loc de joacă interactiv, adresat în principal copiilor, fiind în același timp un loc în care și adulții pot interacționa cu exponatele și pot participa la activitățile oferite în acest centru. Complexul va avea impact atât la nivel de prezentare a inovației, cât și la nivelul câmpului educațional.

Prin proiect se propune executarea unei construcţii cu regim de înălțime D+P+E, amplasată în limita de proprietate a beneficiarului cu suprafața construită de 1.191 mp și suprafața desfășurată de 2.418,87 mp.

 

Construcția va avea următoarele funcțiuni:

– Demisol – grupuri sanitare, ateliere, spații de depozitare, oficiu;

– Parter – foaier, sală de spectacole, spațiu expozițional, depozit, modul comercial (cafenea/ magazin), ateliere creative, terasă exterioară;

– Etaj – ateliere, mediateca, zonă expozițională temporară

Primul contact cu clădirea va fi asigurat de o grădină verticală poziționată în zona accesului, a cărei geometrie conduce vizitatorul spre foierul dezvoltat pe două nivele (parter și etaj 1). De aici se va realiza distribuția vizitatorilor înspre zone diferite, delimitate prin mobilier și partiții ușoare mobile. Astfel, parterul adăpostește zona de expoziții temporare și permanente, zona de ateliere creative, zona de cafenea și spațiu comercial tematic, zona sălii auditoriu, în care se pot desfășura activități cu un public numeros și accesul spre celelalte nivele.

Dacă spațiile de la nivelul parterului descriu un parcurs dinamic, astfel încât atenția și curiozitatea să fie stimulate în permanență, la etajul 1, se propune gruparea unui număr redus de funcțiuni (expoziție temporară, ateliere creative și centru de documentare/mediatecă), pentru a crea un cadru mai intim, propice relaxării și contemplării.

La asigurarea acestor condiții participă o serie de factori ca înălțimea la care se dezvoltă etajul, care deschide privirea spre un orizont extins, curtea de lumină din zona accesului vertical, care, cu ajutorul luminii zenitale, crează un punct de reper ușor de identificat și acoperișul înierbat, populat cu vegetație autohtonă de talie mică și mare, unde se încurajează apropierea de natură și toate beneficiile acesteia.

Fiindcă parterul și etajul 1 sunt dedicate funcțiunilor cu publicul, la demisol se vor dezvolta spațiile tehnice, necesare bunei funcționări a clădirii, și anume atelier și spațiu tehnic, spațiu de depozitare și toaletele publice și ale personalului.

Lucrări tehnico – edilitare

În zonă există rețea de energie electrică, apă curentă, canalizare și gaze naturale. Acestea permit racordarea clădirii propuse. Poziţionarea reţelelor în planul de situaţie se va face de către proprietarii de reţele, odată cu acordarea avizului de principiu pentru branşamente.

Pentru buna funcţionare, clădirea este prevăzută a se asigura cu instalaţiile curente necesare:

– apa caldă şi rece (de la retea);

– canalizare la canalizarea stradală;

– curent electric, de la rețeaua stradala existentă;

– încălzirea se va realiza cu o CT care va functiona cu gaz;

– instalatie de ventilare/climatizare

– instalație solară pentru prepararea apei calde de consum

Amenajări exterioare – accese, trotuare, zone verzi

Accesul principal se va face pe strada Septimius Severus, pe latura de Vest a centrului, iar cel secundar pe latura Nordică a centrului multifunctional propus. Se va amenaja o suprafață dalată cu dale de beton prefabricate, pentru trafic ușor (pietonal), în suprafață de de 227,77 mp, incluzând și terasa amenajată pentru cafeneaua/magazin prevăzută la parterul clădirii.

Nu se vor amenaja parcări suplimentare față de cele existente în zonă (stadion și baza agrement).

În incinta, local, se vor amenaja zone plantate cu flori ornament (trandafiri și alte flori de sezon) în conlucrare cu arbuști de coroană și talie mică și medie. Intercalat acestora, va rămâne zona verde (gazon). Suprafața acestor amenajări, va fi de aproximativ 700 mp.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement