Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Muzeul Unirii insistă pe conservarea in situ a descoperirilor din Cetate. Arhitectul Franchini vrea să fie păstrată şi piaţeta publică


Publicat

Directorul adjunct al Muzeului Unirii din Alba Iulia a prezentat, miercuri, în faţa specialiştilor, dar şi a reprezentanţilor presei un raport preliminar privind săpăturile arheologice preventive din castrul Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum, realizate în 2011. În cadrul întâlnirii la care au participat şi reprezentanţii Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Alba, dar şi arhitectul Lăncrănjan Franchini a fost readusă în discuţie perspectiva elaborării unui proiect de punere în valoare şi conservare in situ a Principiei.

Problema ridicată de o parte dintre cei prezenţi la Sala Unirii, printre care şi liberalul Florin Roman, un apărător declarat al parcului a fost aceea a proiectului de transformare a zonei în piaţetă publică şi mai precis care va fi soarta vestigiilor romane descoperite aici.

Lăncrănjan Franchini: „Se doreşte găsirea unei soluţii pentru punerea în valoare a vestigiilor, dar păstrarea piaţetei publice”

Potrivit arhitectului Lăncrănjan Franchini, se ia în considerare găsirea unei soluţii oportune, astfel încât să se păstreze atât piaţeta publică prevăzută în proiectul de revitalizare a Cetăţii, dar şi să se pună în valoare cât mai mult, etapizat, descoperirire arheologice: „Trebuie să înţelegeţi că lucrurile acestea s-au făcut pe baza unor documente şi aşa se va continua activitatea. Practic, în proiectul de infrastructură nu era prevăzută şi partea de arheologie. Împreună cu specialişti, am încercat să provocăm să se atingă şi această parte, deşi proiectul nu era axat pe aşa ceva. Am încercat să adăugăm nişte bani, o sumă mai mare pentru cercetări arheologice, dar aprobarea proiectului a fost respinsă tocmai pe ideea că o investiţie aprobată din fonduri europene nu poate fi oprită. Atunci noi avem o cale de mijloc prin care încercăm să valorificăm cât mai mult. Putem să dăm un răspuns concret într-o săptămână sau două, după ce vom analiza raportul primit de la muzeu”.

În prezent, perimetrul Parcului Custozza este aproape pavat integral cu dale. Specialiştii Muzeului Unirii aigură că acoperirea acestor vestigii, cu nisip sau pietriş şi inclusiv pavarea ulterioară nu va afecta vestigiile, ci, din contră, reprezintă o modalitate provizorie de conservare şi protejare a acestora pe perioada iernii. În perioada următoare se va încerca elaborarea unui proiect de conservare in situ a întregii zone unde a fost descoperită Principia. Vom propune să conservăm întreaga clădire, mai departe nu ţine de noi. „Ceea ce ne dorim este continuarea acestor cercetări arheologice şi punerea în valoare a descoperirilor”, a explicat directorul instituţiei de cultură, Gabriel Rustoiu.

Deocamdată, fără un proiect care să permită finanţarea continuării cercetărilor arheologice, specialiştii Muzeului Unirii susţin că sigura soluţie este acoperirea vestigiilor cu nisip. Rămâne de văzut dacă, în cazul în care se vor aloca bani pentru aceste cercetări, întreaga suprafaţă a parcului va fi din nou decopertată.

Scurt rezumat al descoperirilor arheologice din interiorul castrului

Pe parcursul cercetărilor arheologice au fost descoperite cele mai importante elemente ale infrastructurii interioare: via principalis, principia castrului, un templu roman, elemente de barăci sau clădiri administrative, dar şi numeroase elemente de fortificaţie, precum un turn de incintă pe latura de Vest. Din perioada medievală, au fost scoase la iveală numeroase complexe arheologice: 34 de morminte în zona din faţa Porţii a IV-a Cetăţii, mai multe fântâni descoperite în zona Parcului Custozza, bordeie şi locuinţe din Evul Mediu timpuriu, vetre exterioare, cuptoare, gropi menajere şi de provizii, trasee de ziduri datând din perioada sec XIV-XVII. Dintre acestea, menţionăm o clădire ce se suprapune parţial pe basilica din clădirea comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina.

Avocatul Radu Octavin despre raportul prezentat de conducerea Muzeului: „O intoxicare va veni din partea Muzeului Unirii prin folosirea unor termeni care nu sunt corespunzători realităţii”

Raportul prezentat astăzi de Constantin Inel a făcut subiectul unei alte conferinţe de presă organizată marţi de avocatul Radu Octavian, unul dintre apărătorii Parcului Custozza. Acesta a atras din nou atenţia asupra modului abuziv în care s-au realizat cercetările arheologice în interiorul Cetăţii: „Dl. Inel va ţine acel celebru raport cu privire la săpăturile din Parcul Custozza şi o să vă confirme un lucru pe care vi-l spun acum. Poate s-a mai spus, dar eu n-am auzit: nivelul de călcare roman din Parcul Custozza l-au constatat la 1,10-1,20 m. Ei au săpat cu buldozerele sub nivelul de călcare roman şi tot stratul roman şi ce a mai fost deasupra a fost încărcat şi dus la gunoi. Cel puţin pe partea de sud a Parcului Custozza, deci unde am fost noi, dar foarte probabil şi în partea de nord, s-a ras sub 1,20m, deci s-a ras stratul roman.

O intoxicare care va veni din partea Muzeului Unirii prin folosirea unor termeni care nu sunt corespunzători realităţii: aceste săpături, sondaje arheologice, s-au făcut pe axul sud-nord al Parcului Custozza, sub fosta alee, acolo unde n-au săpat excavatoarele, pentru că de acolo n-au scos copaci, şi s-au găsit ziduri romane. Chiar în ziua aceea am găsit fragmente ceramice, cărămidă, diferite fragmente de materiale de construcţie. Nu ştim şi nu se va şti niciodată ce s-a întâmplat acolo”.

Radu Octavian a explicat că afirmaţiile sale sunt susţinute de păreri documentate ale unor specialişti în arheologie a căror identitate nu a dorit să o dezvăuie încă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. mcdonalds

    miercuri, 23.11.2011 at 14:28

    Avem dovada clara ca Lancrajan este un iresponsabil . Personal a declarat ca proiectul nu cuprindea si partea de arheologie. In calitatea lui de proiectant trebuia sa cuprinda si partea de arheologie avind in vedere ca era vorba de interventii in sit arheologic de categoria A.. Dansul a preferat sa falsifice actele pentru a nu cuprinde cercetarea arheologica preventiva. Pentru asta Lancrajan trebuie sa raspunda penal, material si profesional.

  2. Pingback: Proiectant vs militant: Polemicile pe tema conservarii descoperirilor arheologice din Cetatea Alba Iulia s-au mutat pe siteurile de socializare | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Moduri de a vă îmbunătăți regimul alimentar, fără legătură cu dietele pentru slăbit. Regula celor 5 legume și fructe

Publicat

Nu este nevoie să începem neapărat o dietă pentru slăbit, pentru a mânca sănătos. Trebuie să o facem în fiecare zi și să ne amintim de regula care spune că zilnic trebuie să consumăm minimum 5 alimente și fructe diferite. 

Alimentele fermentate, care au fost transformate de activitatea microorganismelor vii, inclusiv bacterii, drojdie și mucegaiuri, sunt considerate de către oamenii de știință bune pentru sănătatea noastră.

Acestea includ iaurt, chefir și câteva brânzeturi. Unii dintre acești microbi, atunci când sunt ingerați ca parte a alimentelor fermentate, călătoresc prin tractul digestiv pentru a susține trilioanele de microbi care trăiesc deja în intestin, conform cercetărilor.

Studiile au legat o compoziție sănătoasă a microbilor intestinali de funcționarea sistemului imunitar, funcțiile metabolice ale corpului și multe alte aspecte ale sănătății.

Cu toate acestea, nu toate alimentele fermentate conțin microorganisme vii, deci este important să verificați eticheta.

De exemplu, varza murată sau alte murături pot fi preparate cu oțet sau pasteurizate, proces care ucide bacteriile.

Experimentați și altfel de cumpărături

Mâncăm un număr relativ mic de alimente, doar 15 plante furnizând 90% din caloriile lumii, chiar dacă există mai mult de 7.000 de specii de plante comestibile.

Consumul unei game largi de alimente pe bază de plante este considerat a fi bun și pentru microbii intestinali.

Jumătate din aportul de legume din lume este alcătuit din mazăre, roșii (din punct de vedere tehnic un fruct), ceapă și morcovi, potrivit The British Nutrition Foundation.

Aceste patru legume sunt forte bune când vine vorba de nutrienți, dar diferite legume oferă cantități diferite și combinații de nutrienți, deci varietatea este importantă.

Orezul ca tăiței și paste este indicat. Dar orzul perlat și quinoa sunt, de asemenea, ușor de gătit.

Mulți oameni nu mănâncă cele două porții recomandate de pește pe săptămână, dintre care una ar trebui să fie pește gras.

Peștele oferă nu numai proteine ​​și mai multe vitamine și minerale, dar peștele gras – inclusiv somonul, stavridul, sardinele și tonul proaspăt – conțin acizi grași omega-3 cu lanț lung, ceea ce cercetările sugerează că sunt importante pentru funcția creierului.

Este o idee bună să vă modificați și gustările. Nucile sunt o opțiune bogată în proteine, bogată în nutrienți, care vă va face să vă simțiți mai plini pentru mai mult timp.

Gătiți acasă, mai mult decât aveți nevoie pentru o masă

Este ușor să dublați ingredientele atunci când gătiți un curry, supă, tocană, ardei iute, lasagna sau plăcintă. Surplusul din această mâncare îl puteți congela.

Dar asigurați-vă că etichetați totul înainte de al pune în congelator, astfel încât să știți ce dezghețați.

Economisiți timp, iar mâncarea gătită acasă este mai sănătoasă.

Regula celor cinci fructe și legume diferite, pe zi

Mai puțin de o treime din adulți consumă cinci fructe și legume pe zi, cum spune regula unei alimentații sănătoase.

O porție are aproximativ 80g – o mână de legume mai grele, cum ar fi broccoli și roșii, sau două mână de frunze, cum ar fi spanacul și varza.

Puteți combina diferite fructe și legume pentru a face o singură porție, deci merită să includeți cantități mici în mese ușoare și gustări.

Fasolea și leguminoasele, în orice cantitate, ele nu se pun la socoteală mai mult de o porție deoarece, deși sunt o sursă bună de fibre, conțin mai puțini nutrienți decât alte fructe și legume.

Fructele uscate contribuie la consumul de cinci fructe și legume pe zi, deoarece conține o mulțime de fibre, dar porția recomandată este de 30g datorită densității caloriilor și a zahărului.

O porție (150 ml) de suc de fructe sau de smoothie contează, de asemenea, dar oricât ai bea, nu contează niciodată mai mult decât o singură porție, deoarece are un conținut scăzut de fibre și un conținut ridicat de zahăr.

Cartofii nu contează, din cauza conținutului lor de amidon, deși conțin substanțe nutritive.

Cu toate acestea, cartofii dulci sunt recomandați.

Gătiți de la zero

Mai mult de jumătate din alimentele cumpărate dinsupermarket sunt ultra procesate, potrivit unui raport publicat de Cambridge University Press.

Este mult mai bine să nu utilizați alimente semi-preparate, deși acestea necesită mai puțin timp de gătire.

Sursă: BBC.com

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Culorile anului 2021: ”combinaţia care subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, de a le fi ascultată vocea”

Publicat

Două nuanţe de gri şi galben au fost alese de Pantone pentru a forma culoarea anului 2021. Ultimate Grey şi Illuminating, două nuanţe independente care subliniază modul în care elemente diferite se îmbină pentru a se susţine reciproc, exprimă cel mai bine starea din 2021, relatează News.ro.

Practic şi solid, dar în acelaşi timp cald şi optimist, aşa este descrisă uniunea creată de Pantone. Este una care emană putere şi pozitivism. Combinaţia dă oamenilor speranţă, spun experţii institutului. „Avem nevoie să simţim că totul va deveni mai luminos – este esenţial pentru spiritul uman”.

Pantone 13-0647 Illuminating este un galben vesel, luminos, impregnat cu putere solară. Pantone 17-5104 Ultimate Gray este emblematic pentru elemente solide, de încredere, nemuritoare şi care oferă o bază fermă.

Încurajând spiritul, combinaţia subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, vizibili, recunoscuţi, de a le fi ascultată vocea.

Experţii Pantone aleg de peste 20 ani culoarea care exprimă cel mai bine spiritul perioadei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Norvegia recomandă utilizarea cu prudență a vaccinului de la Pfizer- BioNTech pentru o anumită categorie de persoane

Publicat

Norvegia și-a schimbat politica privind utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer și ia în considerare excluderea bolnavilor în fază terminală, în urma rapoartelor privind decesele la pacienții considerați fragili după administrarea serului, a relatat Reuters.

„Autoritățile norvegiene din domeniul sănătății au modificat recomandările în ceea ce privește vaccinarea bolnavilor terminali pe o scală de fragilitate clinică 8 sau mai mare”, arată un comunicat al BioNTech.

După ce 23 de pacienți în vârstă au murit în Norvegia după imunizarea cu vaccinul antiCovid produs de Pfizer-BioNTech, țara a lansat o anchetă detaliată, relatează The Guardian și Business Insider.

Reacțiile adverse la vaccin ar fi putut contribui la moartea unor pacienți mai în vârstă și slăbiți, ia în calcul Agenția Norvegiană a Medicamentului.

Scala de fragilitate clinică este un sistem de clasificare utilizat pe scară largă în îngrijirea persoanelor în vârstă, care definește pacienții în stadiul 8 drept în stadiu terminal și, de obicei, incapabili „să se recupereze chiar și după o boală minoră”, conform Reuters.

Agenția Norvegiană pentru Medicamente a informat că „reacțiile adverse frecvente ar putea fi responsabile pentru o evoluție severă la persoanele în vârstă care sunt fragile”.

Din 14 ianuarie, 23 de rapoarte referitoare la decese suspecte au fost depuse la registrul sanitar norvegian.

„Ar trebui efectuată o evaluare pentru fiecare pacient în parte dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile eventualelor efecte secundare”, a explicat Agenția Norvegiană pentru Medicamente.

În Norvegia, în medie, 400 de persoane mor în fiecare săptămână în case de bătrâni și în instituțiile de îngrijire.

Anunțul autorităților norvegiene vine după ce voci din sănătatea publică din Norvegia și-au exprimat tot mai mult îngrijorarea cu privire la siguranţa vaccinului Pfizer la oamenii în vârstă, cu afecţiuni cronice foarte serioase.

Steinar Madsen, directorul medical al Agenţiei Norvegiene a Medicamentului, pe 15 ianuarie: Nu suntem alarmaţi sau îngrijoraţi, deoarece acestea sunt evenimente foarte rare şi au loc la pacienţii foarte fragili, cu boli foarte grave.

”Nu există o conexiune certă între decese și vaccin”

Agenția a anchetat 13 decese până acum și a concluzionat că reacțiile adverse comune la vaccinurile ARN, precum febra, greața, diareea, ar fi putut contribui la finalurile fatale ale pacienților cu o stare de sănătate precară.

”Există o posibilitate ca aceste reacții comune adverse, care nu sunt periculoase la pacienți mai tineri, mai în formă, să agraveze boli preexistente la bătrâni”, a spus Madsen.

”Nu putem exclude că reacțiile adverse care au loc în primele zile după vaccinare (precum febră și greață) să fi putut contribui la un curs mai grav și un final fatal la pacienți cu boli preexistente”.

Toți cei decedați erau pacienți bătrâni, de peste 80 sau 90 de ani, din aziluri.

Sursa: Libertatea

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată trenul care atinge viteze de 620 de kilometri pe oră. Prototipul Maglev, lansat recent în China

Publicat

China a lansat un prototip al unui tren de mare viteză, ce are capacitatea de a atinge până la 620 de kilometri pe oră. Trenul Maglev a fost testat recent și face parte din planul chinezilor de a asigura transport rapid între marile orașe. 

Trenul funcționează cu energie supraconductoare la temperatură înaltă (HTS), ceea ce îl face să arate ca și cum ar levita de-a lungul căilor ferate magnetizate. În operare, trenul va „levita” la 0,1 cm deasupra șinelor. Prototipul este unul elegant, are 21 de metri lungime și 3 metri lățime și a fost dezvăluit presei din orașul Chengdu, provincia Sichuan, pe 13 ianuarie. Oamenii de știință au construit și 165 de metri de cale ferată pentru a face și o demonstrație publică cu noul prototip, anunță agențiile de presă chineze, citate de CNN.

Chinezii susțin că acest tip de tren ar putea deveni un mijloc de transport mai rapid și decât avionul, inclusiv pe distanțe ce depășesc 1.000 de kilometri. China a investit masiv în transporturi în ultimii ani, îndeosebi în aceste trenuri cu levitație magnetică și a fost prima țară care a avut un tren Maglev pentru uz comercial, Transrapid Shanghai, care atinge 430 de kilometri pe oră.

Profesorul He Chuan, vicepreședinte al Universității Southwest Jiaotong, care a lucrat la prototip, a declarat că trenul ar putea fi „operațional” în decurs de 3 până la 10 ani.

China găzduiește cea mai mare rețea feroviară de mare viteză din lume, care se întinde pe peste 37.000 de kilometri, și cel mai rapid tren care operează comercial, Shanghai Maglev. Primul tren Maglev de mare viteză a început să funcționeze încă din 2003.

China vrea să aducă îmbunătățiri infrastructurii înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, care vor avea loc la Beijing.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate