Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Nemulţumirile micilor producători din Alba legate de pajişti şi vânzarea laptelui în pieţe. Întâlniri ale autorităţilor cu fermierii din Munţii Apuseni şi Jidvei

Publicat

În această perioadă, specialiştii Camerei Agricole judetene Alba şi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare au avut întâlniri cu fermierii din diferite localităţi ale judeţului, pentru a prezenta noutăţile din legislaţia privind normele de mediu, modalitatea de depunere a actelor pentru subvenţii şi ajutorul de minimis pentru achiziţionarea tancurilor de răcire a laptelui. Producătorii agricoli nu au ezitat să-şi exprime nemulţumirile legate de noile prevederi.

Potrivit reprezentanţilor Camerei Agricole, fermierilor le-au fost prezentate norme obligatorii ce trebuie respectate de agricultori pentru întreaga ferma pentru care se solicită plata, noutăţi legislative din domeniul agricol, informaţii cu privire la PNDR, subvenţii în agricultură, iar pentru fermierii care au accesat Masura 141  „Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenţă”  li s-a expus  modalitatea de intocmire a documentaţiilor pentru depunerea cererilor de plată şi proceduri de modificare a planului de afaceri. De asemenea, s-a discutat despre acordarea ajutorului ajutorul de minimis pentru achiziţionarea tancurilor de răcire a laptelui.

Nemulţumirile fermierilor

Cele mai multe probleme ridicate de producătorii agricoli au vizat măsurile: 141 ”Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”, 112 “Instalarea tinerilor fermieri” şi 121 “Modernizarea exploataţiilor agricole” din PNDR. Unii fermieri şi-au manifestat reticenţa privind transferul exploataţiei de pe persoana fizică pe persoană fizică autorizată, conform cerinţelor, precizează reprezentanţii Camerei Agricole.

În localitatea Jidvei, o parte din cei prezenţi la întâlnire şi-au manifestat interesul cu privire la acordarea ajutorului de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui prevăzut de Hotararea  nr. 859 din 6 noiembrie 2013. Conform acestei  Hotărâri, fermierii sunt obligaţi să încheie contracte de livrare a laptelui cu procesatorii pe o perioadă de doi ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat.

Marea nemultumire a acestora o constituie preţul mic pe care procesatorii îl oferă la încheierea contractului, de 0,8 -1 leu/ litru, spre deosebire de piaţa liberă, unde aceştia îl pot valorifica cu 2.5- 3 lei/litru. Un alt impediment îl constituie şi distanţa mare între  punctul de colectare (centrul comunei) şi satele aparţinătoare unde sunt amplasate  fermele.

În zona montană, mulţi fermieri întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte întocmirea actelor care fac dovada folosinţei sau proprietăţii terenurilor, întrucât nu sunt rezolvate problemele privind proprietatea, fiind astfel defavorizaţi în accesarea fondurilor europene. De asemenea, se întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor care au generat sancţiuni în primirea subvenţiilor, mai precizează reprezentanţii Camerei Agricole.

La Abrud, fermierii s-au întâlnit joi cu reprezentanţii DSV şi ai Direcţiei Agricole. O parte dintre producătorii din zona Munților Apuseni sunt reprezentaţi de Federația Micilor Fermieri Crescători de Animale Deținători și Utilizatori de Pajiști (FMFCADUP) şi asociații ale crescătorilor de taurine, ai căror membri au participat la discuţii. „Micii fermieri, îndeosebi cei din zona montană, trebuie luați în calcul la stabilirea politicilor de agricultură și a direcțiilor de finanțare, având în vedere faptul că majoritatea efectivelor de animale nu se află în marile ferme ci fermele mici și în microferme”, au transmis reprezentanţii FMFCADUP.

În zona Munţilor Apuseni sunt primării care nu respectă prevederile acestor normative și nu au atribuit pajiștile asociațiilor locale de creșterea animalelor, potrivit surselor citate, care au nominalizat administraţiile din Sălciua, Vadu Moților și Lupșa.

În ceea ce priveşte problema vânzării laptelui în piețe de către micii producători care nu au analize de conformitate, au fost exprimate şi diferite soluţii, printre care cea a FMFCADUP de a achiziționa aparatura necesară și efectua analizele necesare pentru fermierii din Munții Apuseni.

Potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Federaţiei, programul de minimis de dotare cu tancuri de răcire a laptelui se reia în februarie. Cei prezenți din partea crescătorilor au spus în cadrul întâlnirii că în zona de munte este inaplicabilă această măsură deoarece din cauza distanțelor și terenului transportul laptelui nu se poate efectua în timp util până la aceste tancuri de răcire. Președintele Federației, Aurel Stan a propus astfel modificarea sau completarea ajutorului de minimis cu susținere pentru realizare de centre de prelucrare primară a produselor din lapte, tocmai pentru zonele montane.

La întâlnire a participat şi deputatul Ioan Dîrzu, care le-a promis agricultorilor din zona montană a județului Alba că va prezenta cererile și problemele autorităților competente la nivel național.

De asemenea, specialiştii Camerei Agricole Alba transmit că vor continua seria întâlnirilor cu producătorii agricoli, organizate de comun acord cu reprezentanţii autorităţilor publice locale şi a formelor asociative existente în judeţul Alba. Până în 2 februarie, sunt programate astfel de întâlniri în zonele Ocna Mureş (27 ianuarie, ora 10.00, Primăria Noşlac), Crăciunel (29 ianuarie, ora 10.00, Primăria Cergău), Teiuş (30 ianuarie, ora 10.00, Primăria Stremţ), Şona (30 ianuarie, ora 14.00, biblioteca Cetatea de Baltă), Sebeş (2 februarie, Primăria Şugag).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax