Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Nicolae Ciucă este noul președinte al PNL. Principalele declarații și informații din culise. De ce a fost nevoie de el

Publicat

Premierul Nicolae Ciucă este noul președinte al PNL, înlocuindu-l pe Florin Cîțu, ales în urmă cu 6 luni. Delegații la congresul PNL l-au ales pe acesta în funcție fără nici o problemă, cu atât mai mult cu cât a candidat singur. 

Acesta a fost votat cu peste 1200 de voturi. 60 de voturi au fost anulate. 

Președintele Iohannis, considerat cel care l-a propulsat pe Ciucă în toate funcțiile, a lipsit de la congres. 

Declarațiile lui Florin Cîțu: Ar fi trebuit să mă retrag când s-a decis alianța cu PSD

”Am venit la un Congres al PNL, dar votul este secret. Niciodată nu voi susține populism, nu voi susține măsuri care fac rău românilor. Eu am lăsat o Românie cu indicatori macro foarte buni. Acum lucrurile nu merg foarte bine, dar vom vedea la final dacă colegii mei au avut dreptate să mă înlăture sau nu.

Dacă situația se înrăutățește, înseamnă că este ceva greșit. PNL nu-și permite așa, experiențe, la fiecare câteva luni.

Eu nu am fost de acord de la început cu alianța cu PSD, am avut un instinct, nu mi se părea soluția cea mai bună. Ar fi trebuit să mă retrag atunci (…)

Știu că există un pachet de măsuri al celor de la PSD, dar trebuie să existe un pachet de măsuri și al PNL, pentru că deocamdată nu am văzut așa ceva.

Eu sunt membru BEX și voi atrage atenția de fiecare dată când lucrurile nu merg bine. Noi trebuie să fim conștienți că toate măsurile pe care le luăm sunt pentru români.

Situația s-a înrăutățit. În doar două luni de zile am depășit 50% datoria publică, în timp ce noi am păstrat mult sub acest procent într-o perioadă de criză”, a spus Florin Cîțu.

Declarațiile lui Gheorghe Flutur: Schimbarea președintelui partidului ține inclusiv de noua situație geo-politică

Președintele interimar al PNL, Gheorghe Flutur, a transmis de la tribuna Congresului Extraordinar al PNL că motivul pentru care s-a decis schimbarea președintelui partidului ține inclusiv de noua situație geo-politică de la nivel european, făcând referire la situația din Ucraina.

”De ce (n.r. schimbăm președintele partidului) așa de repede după 6 luni și care-s noutățile, pentru că majoritatea care susțineți acum acest proiect, ați susținut și echipa câștigătoare. Așa este.

Dragi colegi, a ne asuma că se poate și mai bine e o virtute pe care PNL a pus-o în valoare în aceste zile. În mai puțin de 10 zile după ce a venit o anumită orientare din teritoriu s-a ajuns la această concluzie, că trebuie unele lucruri din mers rezolvare

Noua situație geopolitică ne impune să ne îmbunătățim programul, atitudinea noastră, să recunoaștem ce nu a mers și să reglăm asta” a spus Flutur.

Lucian Bode: PNL are o misiune

”PNL a gestionat toate marile crize ale României în istoria sa. Avem mai multe crize suprapuse, dar în fruntea Guvernului avem un premier care și-a asumat trecerea prin criză. Nicolae Ciucă este omul care reunește, care ține lucrurile sub control.

Astăzi alegem un nou program politic, în perspectiva alegerilor din anul 2024. PNL este un partid istoric, PNL trebuie să-și asume consolidarea instituțiilor statului.

Votul pe care îl dăm astăzi este pentru unitate. De mâine, trebuie să intrăm în teren cu toate forțele, asta pentru că oamenii așteaptă de la noi o bună guvernare, o bună comunicare.

Suntem parte a unei coaliții de guvernare, statut care ne responsabilizează enorm. Forțele politice care sunt în coaliție trebuie să aibă interese comune, să avem politici comune.

PNL mai are o misiune: trebuie să coagulăm dreapta, să aducem alături de noi toate forțele de dreapta din România. Partidul trebuie să devină mai dinamic, atât în promovarea politicilor publice, cât și în dezbaterile interne” a spus Bode.

Rareș Bogdan, informații din culise

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, susține că atât coaliția cu PSD, cât și numirea lui Nicolae Ciucă în funcția de premier au fost făcute din cauza situației internaționale și a războiului din Ucraina.

”Nu voi fi la fel de zâmbăreț ca de obicei, dar nu pentru că sunt supărat. Sunt îngrijorat (…) Trăim vremuri complicate și complexe, iar în astfel de vremuri trebuie să luăm decizii complicate.

Situația geopolitică este foarte complicată, iar PNL are o misiune istorică. Am avut o misiune grea în momentul în care a venit cea mai groaznică pandemie peste noi și am ieșit la suprafață.

Acum trebuie să facem față unei provocări globale. Poate înțelegeți cu toții de ce România avea nevoie de o majoritate confortabilă, de  stabilitate.

Poate acum înțelegem mai bine de ce Nicolae Ciucă trebuia să vină la Palatul Victoria. În toate aceste situații ne-am consultat cu partenerul nostru de 7 ani, președintele Klaus Iohannis”.

Acesta a prezentat și un sondaj, în timpul Congresului extraordinar desfăşurat la Palatul Parlamentului.

„Am primit un ultim sondaj de opinie, pe care casa de sondare îl va face cunoscut, probabil, în această seară sau mâine dimineaţă.

Este făcut la comanda unei importante instituţii internaţionale. Cifrele arată că, în continuare, votanţii liberali şi PNL sunt cei mai pro-occidentali de pe scena politică românească, că PNL are scorul astăzi de 22,2% din totalul populaţiei, PSD – 31,1%, AUR – 16,2%, UDMR – 5%. Avem potenţial.

Haideţi să-l valorificăm şi să nu ne batem joc de ceea ce a rămas, pentru că peste doi ani trebuie să mergem în faţa oamenilor cu realizări, nu cu proiecte”, a anunţat europarlamentarul Rareş Bogdan.

Nicolae Ciucă, mesaj banal

Nicolae Ciucă și-a susținut moțiunea cu un discurs simplu, plin de locuri comune. A vorbit despre proiecte, pe care le-a încurcat cu ”proiecții” și despre parteneriatele cu UE și NATO.

”Am scris pe prima pagină a moțiunii că am făcut acest demers conștient că forța politic a acestui partid nu stă într-un om. Ea e dată de președinți de filiale, senatori, deputați. dar mai ales e dată de votanții noștri.

E adevărat, nu sunt un membru vechi, nu vreau să mă dau ceea ce nu sunt, dar cu siguranță nu mă voi lăsa luat prizonier. Sunt pregătim să îmi asum această funcție, și să mergem mai departe, asumându-mi să trecem țara prin criză și să mergem mai departe.

Țara este condusă de președintele Klaus Iohannis, care este alături de noi și noi trebuie să fim alături de domnia sa”, a declarat Nicolae Ciucă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. pilu

  duminică, 10.04.2022 at 17:48

  După un simulacru de congres, aveţi un simulacru de preşedinte ! Mare ruşine !!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Liceeni din Cugir și Abrud au aflat de la polițiști cum poate fi prevenită discriminarea, faptă sancționată de lege

Publicat

Polițiștii din Alba au fost prezenți, luni, la licee din Cugir și Abrud, pentru activități în cadrul Campaniei Săptămâna Prevenirii Criminalității. De data aceasta, au purtat discuții despre discriminare.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu partenerii tradiționali în desfășurarea activităților informativ-preventive au susținut dezbateri pe această temă, sub sloganul ”Diferiți, dar egali!”.

Polițiștii au fost prezenți la Serviciul Public de Asistență Socială Cugir – Baia Socială, unde au prezentat criteriile și formele discriminării, în scopul de a înțelege că oamenii sunt diferiți, dar egali în drepturi.

Același mesaj a fost susținut și în fața elevilor care studiază la Colegiul Tehnic ”Ion D. Lăzărescu” Cugir și la Liceul ”Horea, Cloșca și Crișan” Abrud. Polițiștii i-au informat pe copii despre necesitatea acceptării și respectării drepturilor, dar și despre faptul că discriminarea este un comportament imoral, ilegal și sancționat de lege, transmite IPJ Alba.

Marți, activități de prevenire a violenței domestice

În perioada 22 – 27 mai 2022, la nivel național, se desfășoară evenimentul organizat de Poliția Română sub titlul „Săptămâna prevenirii criminalității”.

În context, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, organizează, zilnic, activități preventive, obiectivele vizate fiind sensibilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.

Marți, 24 mai, vor fi desfășurate activități de prevenirea violenței domestice.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Consiliul Concurenței face investigații pe piața ecografelor. Posibile înțelegeri în legătură cu participarea la achiziții publice

Publicat

laptop calculator

Consiliul Concurenţei a declanșat o investigație privind o posibilă înțelegere între unele companii pe piața echipamentelor medicale de tip ecograf. Sunt derulate inspecții simultane în România, Germania și Italia.

Suspiciunea este că firmele Esaote Spa Italia, Camed Medical Systems Gmbh Germania, BMS Ultraschall Germania și DTL Medical SRL România s-ar fi înțeles pentru a limita comercializarea echipamentelor de ultrasonografie (ecografe) marca Esaote pe teritoriul României.

”Autoritatea de concurență are indicii că furnizorul Esaote Spa și distribuitorii Camed Medical Systems Gmbh, BMS Ultraschall și DTL Medical SRL au acționat în sensul limitării importului de ecografe marca Esaote, cu scopul de a bloca participarea altor concurenți la proceduri de achiziție publică, pe teritoriul României”, precizează Consiliul Concurenței, într-un comunicat.

Inspecţii inopinate în România, Italia și Germania

În cadrul investigaţiei, au fost efectuate simultan inspecţii inopinate atât în România, cât şi în Italia şi în Germania.

”Autorităţile de concurenţă din cele două state au efectuat inspecţii la sediile companiilor Esaote Spa din Italia şi ale Camed Medical Systems Gmbh și BMS Ultraschall din Germania, în condiţiile legale din aceste ţări, la solicitarea Consiliului Concurenţei din România, iar inspectorii români de concurenţă au asistat la desfăşurarea acestora.

Atât în Germania cât şi în România, inspecţiile inopinate sunt autorizate prin mandat judecătoresc şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, potrivit sursei citate.

Documentele ridicate de către autoritățile de concurență din Germania și Italia vor fi transmise spre analiza autorităţii române de concurenţă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Pe 1 iunie, la Aiud se lansează prima ediție a procesului de bugetare participativă. Suma alocată pentru proiectele cetățenilor

Publicat

La Aiud urmează să fie lansat, pe 1 iunie, prima ediție a procesului de bugetare participativă din municipiu. 

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Aiud, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Cum funcționează?

– Primăria alocă un buget
– Cetățenii propun proiecte
– Cetățenii votează pe site proiectele
– Cele mai votate propuneri vor fi implementate începând cu anul 2023.

Cine poate trimite propuneri de proiecte?

Pot participa la procesul de bugetare participativă cetăţenii care locuiesc în Municipiul Aiud şi au vârsta de cel puţin 16 ani. Cei care doresc să participe trebuie să se înscrie în platforma bugetării participative aiud.decide.direct.

Câte proiecte vor fi finanțare?

Bugetul acestei ediții (ediție pilot) a procesului de bugetare participativă din municipiul Aiud este de 80.000 de lei (inclusiv TVA). În funcție de bugetul propus al proiectelor câștigătoare, pot fi finanțare două sau mai multe proiecte.

Care este suma maximă alocată unui proiect?

Fiecare propunere trebuie să aibă un cost total de cel mult 40.000 de lei (inclusiv TVA).

Ce trebuie să știți despre depunerea de proiecte

Propunerile trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii:

 • Infrastructură stradală: zone pietonale, alei, trotuare, aliniamente stradale , scuaruri – amenajare / reamenajare
 • Zone de agrement, spații verzi, locuri de joacă, spații publice – achiziție mobilier urban, iluminat public, etc. sau amenajare / reamenajare
 • Mobilitate, accesibilitate, siguranța circulației, soluții de eficientizare a traficului
 • Infrastructură sportivă, educațională, culturală, de sănătate sau socială
 • Smart City
 • Sprijinirea antreprenoriatului local și a producătorilor locali
 • Protecția mediului înconjurător
 • Turism

Fiecare participant poate depune unul sau mai multe proiecte.

Care este calendarul?

 • 1 iunie – 29 iulie – cetățenii depun proiecte
 • 1 august – 15 septembrie – proiectele sunt analizate de reprezentanții administrației locale
 • 16 septembrie – 31 octombrie – cetățenii votează
 • 2023 – proiectele câștigătoare sunt implementate

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Ocnișoara a murit după ce a căzut într-o groapă lăsată nesemnalizată. Dosar penal pentru ucidere din culpă

Publicat

Un dosar penal pentru ucidere din culpă este deschis în cazul unui bărbat din satul Ocnișoara, care a murit înecat, după ce a căzut într-o groapă săpată pe marginea drumului, în localitate. Groapa ar fi fost nesemnalizată, susțin mai multe surse alba24.ro. 

Fapta s-a petrecut în 29 aprilie, dar nu a fost anunțată de autorități. Potrivit surselor alba24.ro, bărbatul din satul Ocnișoara se întorcea, în seara de 29 aprilie, acasă și mergea pe marginea drumului.

În zona respectivă se executau mai multe săpături, iar lângă drum a fost săpată o groapă, însă aceasta nu ar fi fost semnalizată. În groapa respectivă, în timp, ar mai fi căzut și animale, însă chiar și după acele cazuri nu ar fi fost semnalizată.

În seara de 29 aprilie, groapa era plină de apă, iar când bărbatul se întorcea spre casă nu a observat-o. Atunci a căzut în groapa plină de apă și a murit înecat. A fost găsit a doua zi.

A doua zi, groapa a fost semnalizată, însă după ce a fost începută o anchetă în urma decesului bărbatului. Momentan a fost deschis un dosar penal in rem, pentru ucidere din culpă, iar cercetările sunt efectuate de polițiști sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, au transmis reprezentații IPJ Alba, la solicitarea alba24.ro.

sursă foto: rol ilustrativ.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax