Economie
Noi categorii de salariați vor putea ieși mai devreme la pensie. Prevederile legii se aplică din 25 decembrie și 1 ianuarie 2023
Dansatorii sau soliștii de balet vor putea ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații, respectiv dacă îndeplinesc condiția stagiului minim de cotizare, chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani. Legea care prevede acest lucru se aplică din 25 decembrie.
O altă lege care reduce vârsta de pensionare pentru mai multe categorii de salariați se va aplica de la 1 ianuarie 2023 și vizează salariați care au lucrat în construcții de mașini, turnătorii și minerit.
Din 1 ianuarie 2023, noi categorii de profesii la care se reduce vârsta de pensionare
Pensii 2023: legislaţia privind sistemul de pensii publice a fost modificată printr-un act normativ publicat în 13 decembrie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre angajați din sectorul construcţiilor de maşini și din unităţile de producţie ale minelor de minereuri.
Potrivit Legii nr. 351/2022, aceștia intră în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale.
Vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu jumătate din anii munciţi în aceste condiţii.
Modificarea din lege
Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice se completează la art. 30 cu următoarele categorii de angajați:
– în sectorul construcţii maşini, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice:
- turnarea pieselor şi lingourilor de oţel, în turnătoriile de oţel
- turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase şi pieselor cu modele uşor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase şi turnătoriile de precizie
- forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forţă în secţiile de forjă
- turnarea cuzineţilor din aliaje neferoase pe suport de oţel în turnătoriile de cuzineţi
- activitatea desfăşurată de către ingineri, subingineri şi tehnicieni, pe durata a cel puţin 50% din timpul normal de muncă, în secţiile de producţie respective
– în activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie ale minelor de minereuri, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice extracţiei minereurilor, care a ocupat următoarele funcţii:
- adjunct şef carieră
- adjunct şef depozit
- adjunct şef uzină
- artificier
- automacaragiu
- buldozerist
- electrician
- electrician subteran
- electromecanic
- electromecanic subteran
- electromecanic turbosuflantă
- electronist
- excavatorist
- frezor
- inginer
- inginer conducător formaţie de lucru
- inginer şef investiţii
- inginer şef producţie
- instalator
- laborant
- lăcătuş
- lăcătuş mecanic
- lăcătuş mecanic subteran
- macaragiu
- maistru
- manipulant
- mecanic
- mecanic maşini utilaje
- mecanic subteran
- miner subteran
- miner suprafaţă
- muncitor necalificat
- muncitor necalificat subteran
- operator preparare
- operator preparare subteran
- prelucrător aşchiere
- revizor tehnic
- şef carieră
- şef laborator control tehnic de calitate
- şef depozit
- şef secţie
- şef uzină
- strungar
- subinginer
- subinginer conducător formaţie de lucru subteran
- sudor
- sudor subteran
- tehnician
– în activitatea de trefilare, inclusiv prin decaparea cu acizi, desfăşurată de către persoanele încadrate în muncă la S.C. ArcelorMittal Roman.
De asemenea, perioada anterioară datei de 1 aprilie 2021, în care salariaţii au desfăşurat activităţi în sectorul construcţii maşini, în locuri de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I de muncă, se asimilează ca stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă.
Legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
Din 25 decembrie a fost redusă vârsta standard de pensionare balerini/soliști de balet, dansatori și acrobați
Legea 373/2022 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, a fost publicată joi, 22 decembrie, în Monitorul Oficial, partea I, nr. 1241.
Noua lege include dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi, alături de balerini şi acrobaţi. De asemenea, include soliştii de balet în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, prevăzute în anexa nr. 4 la Legea nr.263/2022.
„În acest moment, unele ansambluri angajează <dansatori>, iar în altele sunt încadrați drept <balerini>. Astfel, pentru persoanele care au același tip de activitate, condițiile de pensionare sunt diferite, există, așadar, o mare inechitate în sistem”, au explicat inițiatorii legii.
Astfel, persoanele care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public de pensii, cât şi în sisteme neintegrate acestuia beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare la 40 ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi în cazul balerinilor/soliştilor de balet, dansatorilor şi acrobaţilor.
Balerinii şi soliştii de balet sunt cuprinşi, de asemenea, în Lista cuprinzând profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale.
De reducerea vârstei de pensionare pot beneficia doar cei ce au activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.
„Având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”, mai explicau inițiatorii legii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News