Connect with us
Advertisement

Economie

Noi creșteri pentru salariul minim, votate de Camera Deputaților. Diferenţe în funcţie de calificare şi studii

bani

Publicat

Camera Deputaților a votat miercuri un proiect de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională, corespunzător nivelului de calificare. Scopul proiectului este acela de a garanta o salarizare minimală tututor angajaților după modelul salariului minim introdus în domeniul construcțiilor. 

Legea stabilește coeficienții minimali de ierarhizare salarială pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate și pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate în vigoare.

Proiectul de lege garantează „dreptul tuturor salariaţilor la plata unui salariu brut lunar, diferențiat pe criteriul nivelului de studii în cadrul unui program normal de lucru”. Cuantumul salariului brut lunar se stabileşte prin aplicarea unui coeficient raportat la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului, potrivit legii.

Concret, proiectul prevede ca pe lângă salariul minim stabilit de Guvern să funcționeze o serie de coeficienți minimali de ierharhizare. Aceștia se vor înmulți cu salariul minim și va rezulta mai multe niveluri de salarizare, unde cel mai de jos va corespunde muncitorilor necalificați (coeficient – 1,00) iar cel mai de sus va fi pentru cei cu studii superioare de lungă durată cu doctorat în domeniul activității desfășurate (coeficient – 2,00).

Potrivit documentului, pentru muncitorii necalificați se prevede coeficient 1, adică salariul minim pe economie. Muncitorii calificați, cei cu școală profesională sau cu liceu ar urma să aibă un coeficient de 1,2. Asta ar însemna că vor pleca de la un salariu minim brut de 2.676 de lei, ceea ce ar presupune un salariu „în mână” de 1.615 lei și un cost salarial total suportat de angajator de 2.736 de lei.

Angajații cu facultate (de lungă durată) ar urma să aibă un coeficient de ierarhizare de 1,7. Asta înseamnă că vor pleca de la un salariu minim brut de 3.791 de lei, în condițiile în care salariul minim brut pe țară este de 2.230 lei, de la începutul anul 2020. La un salariu minim brut de 3.791 de lei, salariul minim net primit de angajatul cu facultate (licență) ar fi de 2.288 de lei, iar costul salarial total suportat de firmă (salariul întreg) ar fi de 3.876 de lei pe lună.

Conform propunerii de lege, salariul minim ar crește și mai mult la angajații cu masterat (coeficient de ierarhizare 1,8) și pentru cei cu doctorat (coeficient 2).

Pentru a în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

sursa: cdep.ro, startupcafe.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement