Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Noi recorduri de temperatură și în luna iulie 2024. Cele mai calde zile de la mijlocul verii, înregistrate vreodată

ce este heat dome

Publicat

Noi recorduri de temperatură. Meteorologii anunță cele mai calde zile înregistrate în iulie 2024, de la începutul măsurătorilor. Oamenii de ştiinţă consideră că schimbările climatice fac ca episoadele meteorologice extreme, precum valurile de căldură, să fie mai frecvente, mai lungi şi mai intense.

Cele mai calde zile din luna iulie au fost 21 și 22 iulie 2024.

Fiecare lună începând din iunie 2023 – 13 luni la rând – a fost cea mai călduroasă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu aceeaşi lună din anii precedenţi, a indicat Serviciul Copernicus.

Unii oameni de ştiinţă au sugerat că 2024 ar putea depăşi 2023 devenind astfel cel mai călduros an de la începutul înregistrărilor. Schimbările climatice şi fenomenul meteorologic natural El Nino – care s-a încheiat în aprilie – au dus la creşterea temperaturilor în acest an.

Noi recorduri de temperatură. Cele mai calde zile din iulie

21 iulie, a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel global, conform datelor preliminare ale Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene, citate de Agerpres.

Temperatura medie a aerului la suprafaţa Pământului a atins în acea zi 17,09 grade Celsius – uşor mai ridicată comparativ cu precedentul record stabilit în iulie anul trecut (17,08 grade Celsius).

Și 22 iulie a fost cea mai caldă zi înregistrată la nivel mondial de la începutul măsurătorilor în 1940. Temperatura medie mondială a fost de 17,15 grade Celsius, conform reţelei europene Copernicus, după deja un record înregistrat cu o zi înainte, de 17,09 grade Celsius.

Valurile de căldură au pârjolit zone extinse din Statele Unite, Europa şi Rusia.

Anul trecut, recordul a fost depăşit timp de patru zile la rând, între 3 şi 6 iulie, pe măsură ce schimbările climatice au condus la căldură extremă în emisfera nordică.

Temperaturi extreme în lume

Grecia s-a confruntat cu cea mai caldă lună iulie din istoria înregistrărilor. Media temperaturilor între 1960 şi 2024 a crescut cu 2,5 grade Celsius. Cele mai calde trei luni iulie din ultimii 80 de ani au fost înregistrate în ultimii patru ani.

Temperaturile din iulie au depăşit cu 0,3 grade Celsius recordul înregistrat anterior în iulie 2012.

Japonia a înregistrat în 2024 cea mai caldă lună iulie de când au fost introduse statistici comparabile în urmă cu 126 de ani. Temperaturile din întreaga ţară au fost cu 2,16 grade Celsius peste medie, depăşind recordul din iulie 2023, care a fost de 1,91°C peste medie.

Luna trecută, prefectura Shizuoka, situată la sud-vest de Tokyo, a fost prima din Japonia în care mercurul a atins 40°C în acest an, depăşind cu mult pragul de 35°C corespunzător definiţiei date de autorităţile meteorologice nipone pentru o zi “extrem de caldă”.

Estul Chinei este afectat de temperaturi neobişnuit de ridicate. În estul şi nord-vestul Chinei, temperaturi de până la 43,9 grade Celsius au fost înregistrate în ultimele zile în Zhejiang, Jiangsu, Shanghai, Anhui, Xinjiang, a anunţat televiziunea de stat CCTV.

Pe coastă, capitala provinciei Zhejiang, Hangzhou, a înregistrat sâmbătă un maxim istoric de 41,9 grade Celsius. Acest oraş cu o populaţie de 12,5 milioane de locuitori ar putea fi afectat de temperaturi de peste 40 de grade Celsius până pe 11 august.

În oraşul Shanghai, situat în apropiere, temperaturile de 40 de grade Celsius au crescut consumul de energie electrică.

Meteorologii chinezi spun că temperaturile record din acest an au fost agravate de temperaturile continentale foarte ridicate din cauza încălzirii globale, chiar dacă fenomenul meteorologic La Nina aduce temperaturi mai scăzute decât valoarea medie la suprafaţa apei în Pacificul ecuatorial.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate