Connect with us
Advertisement

Economie

Noi rute culturale și turistice, finanțate prin PNRR. Roșia Montană, inclusă în ”Ruta satelor cu arhitectură tradițională”

Publicat

Comuna Roșia Montană din județul Alba a fost inclusă în ”Ruta satelor cu arhitectură tradițională”,  finanțată cu 9,78 milioane euro într-un programul România Atractivă din cadrul PNRR. 

Contractele de finanțare pentru 4 rute turistice și culturale din Programul „România atractivă” au fost semnate luni de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și reprezentanți ai autorităților locale.

Valoarea totală a contractelor încheiate pentru ruta culelor, ruta curiilor, ruta satelor tradiționale și ruta Delta Dunării este de peste 20 milioane euro, sumă ce va fi investită prin componenta 11 – Turism și cultură a Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Investițiile în patrimoniul cultural național prind contur și coerență prin includerea rutelor turistice și culturale în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Contractele semnate astăzi se adaugă celor deja încheiate în cursul săptămânii trecute pentru a ne apropia de finalizarea acestei etape din cadrul Programului <România atractivă>.

Restaurarea și promovarea culelor și curiilor, bijuterii ale arhitecturii românești, odată cu restaurarea gospodăriilor cu arhitectură tradițională, sunt parte a viziunii unei Românii care investește în valorile ei culturale ca parte a patrimoniului european”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Ruta satelor cu arhitectură tradițională finanțată cu 9,78 milioane euro

Prin contractele semnate luni va fi finanțată Ruta satelor cu arhitectură tradițională, cu 9,78 milioane euro. Vor fi sprijinite, printre altele, comuna Saschiz din județul Mureș, comuna Biertan din județul Sibiu, comuna Arpașu de Jos în județul Sibiu, comuna Ciucsângeorgiu din județul Harghita și comuna Roșia Montană din județul Alba.

Ruta curiilor va fi finanțată, în baza contractelor semnate luni, cu 7,88 milioane euro. Ruta va cuprinde cele mai reprezentative curii din Transilvania, inclusiv restaurarea unui număr de cinci curii din județele Covasna, Harghita, Satu Mare, Bihor și Cluj.

Ruta culelor va primi, în baza noilor contracte, o finanțare de 2,48 milioane euro. Contractele de finanțare pentru restaurarea a două cule care vor fi incluse în ruta dedicată: Cula Tudor Vladimirescu (județul Mehedinți) și Cula Glogovenilor (județul Gorj) au fost semnate luni.

Prin contractele semnate luni va fi finanțată și Ruta Delta Dunării cu 0,57 milioane euro. Se vor restaura 30 obiective de peisaj cultural, care vor fi incluse într-un traseu turistic, iar luni a fost semnat contractul de finanțare pentru obiectivele din localitățile Chilia Veche și Periprava.

Romania Atractivă – rutele finanțate prin PNRR

În cursul săptămânii trecute, au fost semnate contacte de finanțare în valoare de 68,5 milioane euro pentru investiții în obiectivele incluse în șase rute culturale și turistice din Programul „România atractivă”:

  • ruta castrelor,
  • ruta castelelor,
  • cetăților,
  • ruta Sfântului Ladislau,
  • ruta bisericilor de lemn
  • ruta mănăstirilor din zona Moldovei.

De asemenea, în cadrul aceleiași componente a PNRR au fost semnate contracte în valoare totală de 59 milioane de euro pentru înființarea, modernizarea și restaurarea a 8 muzee și memoriale: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat, Muzeul identităților și conflictelor transilvănene, Memorialul Revoluției-decembrie 1989, Memorialul Victimelor, Muzeul Industrializării forțate și al dezrădăcinării, Râpa Robilor și Muzeul ororilor comunismului.

Componenta 11 – Turism și Cultură din PNRR, prin care sunt finanțate aceste investiții, dispune de o alocare totală de 449 milioane de euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement