Eveniment
Noi specializări de studii universitare, aprobate. Printre acestea, Securitate cibernetică și Inteligență Artificială. LISTA
Guvernul a aprobat joi o hotărâre care actualizează Nomenclatorul domeniilor, al specializărilor și programelor de studii universitare. Printre noile specializări aprobate se numără Securitatea cibernetică și Inteligența Artificială.
Potrivit Guvernului, decizia a fost luată în baza validării consiliilor ARACIS și a solicitărilor instituțiilor de învățământ superior, din perioada martie-iulie 2023.
„De exemplu, se înființează mai multe specializări/programe de studii universitare de licență, cum ar fi – în cadrul domeniului de licență Inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale, – în cadrul domeniului de licență Informatică, etc.”, se precizează într-un comunicat al Guvernul.
Specializările de studii universitare noi aprobate
În Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare s-au înființat următoarele specializări:
- „Ingineria materialelor metalice” se înființează în cadrul domeniului de licență Ingineria materialelor.
- „Operațiuni de intelligence” se înființează în cadrul domeniului de licență Științe militare, informații și ordine publică.
- „Chimie alimentară” se înființează în cadrul domeniului de licență Chimie.
- Calculul structurilor mecanice” se înființează în cadrul domeniului de licență Inginerie mecanică.
- Ramura de știință/ Domeniul de studii universitare de doctorat/masterat / Domeniul de licență – „Științe aplicate”, cu specializarea „Științe aplicate în criminalistică” în cadrul Domeniului fundamental „Matematică și științe ale naturii”;
- „Securitate cibernetică” se înființează în cadrul domeniului de licență Inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale;
- „Inteligență artificială” se înființează în cadrul domeniului de licență Informatică;
- „Managementul sistemelor tehnice de tancuri și auto” se înființează în cadrul domeniului de licență Științe militare, informații și ordine publică.
- „Managementul sistemelor tehnice de geniu” se înființează în cadrul domeniului de licență Științe militare, informații și ordine publică;
- „Managementul sistemelor tehnice de apărare C.B.R.N” se înființează în cadrul domeniului de licență Științe militare, informații și ordine publică;
- „Managementul sistemelor speciale de protecție și pază” se înființează în cadrul domeniului de licență Științe militare, informații și ordine publică.
De asemenea, sunt prevăzute 52 instituții de învățământ superior de stat care cuprind 2.228 specializări/programe de studii universitare de licență. Dintre acestea, 84 specializări/programe de studii universitare de licență au suferit modificări (modificare de capacitate, modificare de denumire, modificări în cadrul structurilor instituționale etc). Dintre acestea 22 specializări au obținut acreditarea, iar 32 sunt specializări noi.
În conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, ciclul I și ciclul II de studii universitare pot fi oferite comasat, într-un program unitar de studii universitare cu o durată cuprinsă între 5 și 6 ani, la învățământul cu frecvență, diplomele obținute fiind echivalente diplomei de master – cu nivel de calificare 7 – pentru specializările reglementate sectorial în cadrul Uniunii Europene: Medicină, Medicină dentară, Farmacie, Medicină veterinară, Arhitectură.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News