Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Noua lege a pensiilor: Modificările prevăzute în documentul aflat la Parlament. Schimbările prevăzute pentru fiecare tip de pensie

Publicat

Noua Lege a Pensiilor a ajuns pentru dezbatere și aprobare la Camera Deputaților, care este și cameră decizională. Modificările din actul normativ se bazează pe principiul solidarității și contributivității. iar toate schimbările din lege trebuie să fie în concordanță cu recomandările CE și ale Băncii Mondiale.

În noul proiect de Lege a pensiilor, referința rămâne în continuare stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar cu cât te apropii mai mult de 30 de ani de activitate sau depășești acel prag, se dorește asigurarea unei pensii care să acopere coșul lunar de cheltuieli.

Citește AICI: Modificări importante în NOUA LEGE a PENSIILOR: Formula de calcul, bonusuri, vârsta de pensionare redusă pentru femeile cu copii

De asemenea persoanele are cotizează mai mult de 35 de ani vor putea beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. În noua lege este un capitol prevăzut și pentru femeile cu mulți copii care vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Tipurile de pensie prevăzute în Noua Lege a Pensiilor

Proiectul prevede patru tipuri de pensie:

  • Pensie pentru limită de vârstă;
  • Pensie de invaliditate;
  • Pensie anticipată;
  • Pensie de urmaș

Pensia pentru limită de vârstă

Accesul la pensia pentru limită de vârstă este condiționat de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contribuiti

Stagiul minim de 15 ani reprezintă un stagiu de cotizare contributiv. La totalizarea stagiului minim de cotizare nu se ține cont de perioadele asimilate și perioadele necontributive. Excepție : perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimii necesare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă ( recomandare CE).

Pensia de invaliditate

În noul proiect de lege a pensiilor se mențin cele trei grade de invaliditate, dar se redefinesc gradele de invaliditate în funcție de deficiența funcțională a persoanei:

  • grav
  • mediu
  • accentuat

Pentru oricare dintre gradele de invaliditate în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale.  Prevederea vizează întărirea principiului contributivității.

Citește și Noua lege a pensiilor: Puncte suplimentare pentru persoanele care au cotizat peste 25 de ani. Noua formulă de calcul

Proiectul de lege prevede și revizuirea punctajelor acordate pentru stagiul potențial.

Pensia anticipată

În noul proiect de lege accesul la pensia anticipată este condiționat de realizarea unui stagiu minim de 35 ani contributiv. Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare prevăzută de lege.

Schimbările propuse vizează penalizarea:

Posibilitatea pensionării anticipate cu 5 ani mai devreme a persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare contributive de 35 ani cu cel mult 5 ani de stagiu de cotizare, pentru care vor primi o penalizare maximă de 24% față de penalizarea maxima de 30% prevăzută de legislația în vigoare.

Diminuarea penalizării de la 30 % la 24 % vine urmare condiționarii unui stagiu minim contributiv de 35 de ani. În vechimea necesară deschiderii unui drept de pensie anticipată nu se vor avea în vedere perioade necontributive gen: somaj, spor grupă, etc.

Pensia de urmaș

La pensia de urmaș se mențin condițiile de acordare din legislația actuală

Reanalizarea condițiilor de muncă speciale și deosebite

Noul proiect de lege a pensiilor aflat la Camera Deputaților include și amendamente pentru clarificarea modalității de acordare pensiilor pentru condiții de muncă speciale și deosebite.

Aceste modificări se bazează pe întărirea principiului contributivității  și vizează revizuirea activităților încadrate în condiții speciale și deosebite de muncă.

Bonusurile acordate în prezent la pensie pentru condiții speciale și deosebite de muncă

În prezent persoanele care realizează vechime în conditii speciale sau deosebite de muncă beneficiază la pensie de mai multe bonusuri:

  • Reducerea vârstei standard de pensionare cu maxim 13 ani/ respectiv 10 ani;
  • Majorarea punctajelor lunare pentru anii lucrati in aceste conditii de 50%, respectiv 25%;( a crescut artificial valoarea pensiei)
  • Spor de grupa care constituie vechime, desi nu este contributivă; (a crescut artificial vechimea realizată)
  • Stagiu complet de cotizare mai mic de 15 ani, 17 ani, (zonele de radiatii I si II), 20 ani pentru mineri, 25 ani pentru cei care au lucrat in conditii speciale, etc..  (Acestea au determinat cuantumuri mai mari)

O parte dintre aceste persoane au primit si un indice de corectie care a majorat artificial valoarea pensiei

Ce se schimbă în noua lege pentru cei care cu vechime în condiții speciale de muncă

În noul proiect de lege a pensiilor se diminuează reducerile din vârsta standard cu 3 ani, atât pentru vechimea realizată în condițiile deosebite de muncă, cât și pentru vechimea realizată condiții speciale de muncă.

De exemplu: reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în condițiile speciale de 13 ani se diminuează la maxim 10 ani, iar reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în condițiile deosebite de 10 ani se diminuează la maxim 7 ani.

Diminuarea majorării suplimentare acordată pentru perioadele realizate în condiții superioare de muncă, în vederea întăririi principiului contributivității.

Propunerea are în vedere echitatea dintre persoanele care lucrează în condiții deosebite/speciale de muncă.

Astfel, se motivează că majorarea acordată să fie în raport de anii de muncă realizați în conditii de muncă superioare si nu influentati de veniturile încasate pentru care s-au reținut contribuțiile de asigurări sociale.

Dacă în prezent se acordă o majorare de 25% sau 50% pentru fiecare punctaj lunar realizat de persoana care a lucrat în condiții deosebite/speciale de muncă, propunerea vizează acordarea unui nr. de puncte fix, de respectiv 0,25 pct si 0,50 pct, pentru fiecare an realizat în condiții superioare de muncă.

Prin proiect locurile de muncă pentru care s-au obținut avize de încadrare în condiţii deosebite și a căror valabilitate a fost prelungită potrivit legislației anterioare datei intrării în vigoare a prezentei legi, se mențin în conditii deosebite de muncă potrivit legii, până la normalizarea de către angajator a condițiilor de muncă, dar nu mai târziu de 01 ianuarie 2035.

Din 10 funcții, rămân doar 4. Ce funcții au fost eliminate

Pentru locurile de muncă prevăzute în proiect la lit. d), f)-l) se mențin în condiții speciale de muncă până la data de 01 ianuarie 2035.

S-a revizuit anexa 4 din proiect în sensul eliminării unor functii. ( în prezent sunt 10 functii, după revizuire au rămas doar 4 functii.

S-a propus eliminarea jongleorilor, clovnilor, cascadorilor, dansatorilor, călăreților de circ, dresor de animale)

S-a revizuit anexa 3 care cuprinde lista unitatilor cu activități încadrate în condiții speciale.

Astfel din 147 de unități au rămas 48 de unități. Reducerea listei a avut în vedere acele unități care au trecut succesiv prin doua evaluări și nu au mai primit aviz, desfiintarea unor unitati și faptul ca unele dintre acestea nu au mai depus declarații în conditii speciale.

Indemnizația minimă socială

Se va acorda în continuare indemnizația sociala pentru pensionari, conform OUG nr. 6/2009 pentru pensiile a căror cuantum este mai mic.

În prezent indemnizația minima socială are valoarea de 1125 lei. Avem în plată un număr de 1.142.063 pensionari cu venituri mai mici decât valoarea indemnizatiei sociale.

Începând cu data intrării în vigoare a noii legi privind sistemul public de pensii cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari va fi majorată anual cu același mecanism de indexare al pensiilor publice.

Se consideră că folosirea unui mecanism de majorare identic va determina o creștere corecta a indemnizatiei minime sociale în raport de cresterea pensiilor .

Persoane cu dizabilități

Persoanele care lucrează în condiții de handicap grav sau accentuat vor primi o majorare cu un număr de puncte fix de 0,5 pct si 0,25 pct pentru fiecare an realizat în condițiile enumerate mai sus.

Astfel, se consideră că legea vizează stimularea persoanelor care contribuie mai mult la sistemul de pensii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

5 Comentarii

5 Comentarii

  1. Popescu

    miercuri, 25.10.2023 at 13:11

    Adică am muncit degeaba în condiții grele de munca, cu produse cancerigene, vor sa ne ia acest drept??

  2. X

    luni, 30.10.2023 at 21:05

    Somnul rațiunii,dar și al națiunii,naște monștri(speciali)!

  3. ion

    miercuri, 01.11.2023 at 13:36

    Ii invitam pe domnii care au inventat legea asta sa lucreze ei cei 3 ani diferenta intr-o turnatorie sau mina!!! sint niste nesimtiti!!! pentru noi se aplica din 2024 iar pentru magistrati peste 40 de ani! OARE SINT NORMALI?

  4. Vhbn

    luni, 18.12.2023 at 08:44

    Foarte injust! La pensia de invaliditate nu se mai pune contribuție, dar dacă muncești îți taie pensia. Am înțeles bine? Sunteți normali la cap?

  5. Viorel V

    miercuri, 27.12.2023 at 11:44

    Cei care au ticluit această nouă lege a pensiilor sunt niște nenorociți care au trândăvit toată viața lor, fără măcar să fi fost curioși să vadă cum se desfășoară activitatea și în ce riscuri extreme au fost supuși cei care au lucrat sau lucrează în condiții speciale și deosebite de muncă! Voi cumpăra 2 ani de vechime că să apuc să ies la pensie în iulie 2024 să nu pierd cei peste 15 ani de grupă specială 100% , până la intrarea în vigoare a acestei mizerii de noua lege a pensiilor 360/2024, care nu face absolut nici o referire la specialii nesimțiți majoritatea corupți cu drepturi și pensii ultra nesimțite, în schimb nenorociții au găsit să se răzbune pe bieții mineri, siderurgisti și alte categorii de oameni care au muncit în condiții criminale, să le taie din drepturi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax