Connect with us
Publicitate

Economie

Noua lege a pensiilor va fi gata în luna martie. Pensiile speciale ar putea fi impozitate. Când începe marea recalculare

Blocaj la casele de pensii

Publicat

În acest moment, încă se lucrează la noua lege a pensiilor, care ar fi trebuit să fie gata până la sfârșitul acestei luni pentru că este un jalon și în PNRR. Mult-așteptata lege va ține cont de contributivitate. Practic, cât am contribuit la stat, atât vom primi. De asemenea, noua lege are la bază un principiu foarte important, și anume cel privind eliminarea inechităților.

Șeful Casei Naționale de Pensii Daniel Baciu spunea că această lege va intra în vigoare de la începutul anului 2024. Practic, atunci ar trebui să înceapă oficial procesul de recalculare.

Șeful Casei de Pensii a mai spus că veniturile vor crește deoarece se urmărește tocmai acest lucru, respectiv ca oamenii care au ieșit la pensie în aceeași perioadă cu punctaje asemănătoare, dar pensii diferite să aibă parte de același venit.

Pe de altă parte, Ministrul Muncii Marius Budai a declarat că toate pensiile vor fi recalculate, inclusiv cele care depășesc valoarea salariului, precizând că ar putea acolo să apară câteva scăderi.

Recalcularea va începe abia după ce va fi gata această lege. În acest moment se desfășoară procesul de evaluare a dosarelor de pensie, acea etapă de digitalizare, care are termen limită până la 1 septembrie.

Directorul Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a spus că nicio pensie nu va scădea după recalculare, ba chiar a venit cu veşti bune pentru pensionari.

Mai mult, şeful Casei Naționale de Pensii Publice ( CNPP ) a subliniat faptul că eliminarea inechităților ar putea duce la creșterea veniturilor în anumite cazuri pentru pensionari.

Când vor primi românii noile pensii după recalculare

Daniel Baciu a precizat, însă că abia în 2024, românii ar putea primi noile pensii, după recalculare.

De asemenea, Baciu a transmis că românii care au pensii de peste 4.000 de lei și cărora anul trecut le-au fost oprite contribuții de sănătate au început deja să își primească banii înapoi, după decizia CCR.

„Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare, să eliminăm aceste inechități, nu să le amplificăm, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată.

Noi trebuie să oferim acest act normativ ca să fie adoptat, dar de intrat în vigoare probabil că va intra în anul 2024”, a declarat Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, potrivit romaniatv.net.

Se ia în calcul impozitarea pensiilor speciale

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, susține că Guvernul din care face parte are în plan să impoziteze contribuțiile de la buget acordate pensiilor speciale. Cuantumul pensiei speciale are două surse de finanțare – o sursă vine din contributivitate, iar cea de a doua este suplimentul de stat sau contribuția bugetară.

„Cred că ar fi o chestiune dacă vreți și nu mă feresc să spun acest lucru – o chestiune de moralitate față de cei care o viață întreagă au plătit contribuție pentru pensie, încasează pensia din contributivitate și să nu uităm că pensiile speciale s-au bazat și pe acele ,,inginerii” făcute în perioadele de timp pe care le-au avut de ales pentru a putea să beneficieze de un cuantum cât mai consistent pentru pensia specială și din acest punct de vedere ar fi o îndreptare a lucrurilor și o chestiune de normalitate și de moralitate față de cei care o viață întreagă au contribuit la pensii”, a declarat Marcel Boloș la stirileprotv.ro.

La începutul săptămânii, experții Băncii Mondiale au transmis un raport Guvernului României privind reforma pensiilor speciale. Experții europeni le-au cerut responsabililor să reducă din cheltuielile cu pensiile speciale și au cerut inclusiv impozitarea progresivă.

„Este posibil, dar decizia nu este a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, este decizia Guvernului și Parlamentului României. Este posibil ca această contribuție de la buget să facă obiectul acestei impozitări progresive, dar forma și felul în care va arăta acest impozit progresiv rămâne de stabilit.

Această lege să aibă cel puțin o validare de principiu din partea Comisiei Europene pentru ca să nu ajungem în situatia în care este din nou un jalon care neîndeplinit putem risca fie suspendarea”, a declarat Marcel Boloș pentru Știrile PRO TV.

Veste tristă pentru 1,8 milioane de români născuţi după 1968. Ei vor fi puternic afectaţi la pensii.

Problemele demografice ale României se vor acutiza în următorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmând să înceapă în anul 2030, când o mare parte din „decreței” vor ieși la pensie.

În prezent, numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor, ceea ce conferă o oarecare stabilitate.

Concret, numărul de salariaţi activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de către Inspecţia Muncii. Dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucrează la stat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    sâmbătă, 04.03.2023 at 21:02

    Mai daţi-o naibi de moralitate, că aceiaşi moralitate aţi avut-o şi când aţi dat pensii speciale. Măi, cât stă PSD-ul la putere aşa ceva nu se va întâmpla, mai bine pierd banii. Dar la viitoarele alegeri pe primele locuri la promisiuni vor fi scăderea sau anularea pensiilor speciale.Farisei.

  2. Just us!

    vineri, 10.03.2023 at 18:49

    Pensii speciale=furt legiferat.Ce au făcut special a.i. sa ne ridice nivelul de trai? Majoritatea nu si-au îndeplinit nici măcar 50% din job description. Ne referim în principal, la toți”specialii”și, mai puțin inst de forța. Mai bine sa le dea salarii mai bune(deși cele actuale sunt mult mai mari decât ale restului populației), iar pensiile lor să fie exclusiv din contributii, astfel aceștia nu vor mai fi interesați să se pensioneze mai devreme. Noi cei pensionați pe contributivitate, avem pensii de cca 43% din salariul nostru mediu, a.i. este multă nesimțire sa zici că reformezi pensiile speciale,dandu-le acestor „speciali”pensii egale cu salariu lor maxim? Iar Ccr, când judeca constituționalitatea eliminării pensiilor speciale, este, fara echivoc, in conflict de interese,ca beneficiari direcți de asemenea venituri.Ar trebui o alta instanță (externa- cje) care sa se pronunțe pe o astfel de speță.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate