Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noul COD FISCAL: Cei care nu-şi declară corect veniturile riscă sancţiuni suplimentare. Prevederi din legea adoptată în Parlament

Publicat

finante cod fiscal Cei care nu-şi declară veniturile corect la Fisc riscă taxe suplimentare, pentru că vor avea de plătit penalitate de nedeclarare. Măsura este inclusă în noul Noul Cod de procedură fiscală, care se va aplica de la 1 ianuarie 2016.

Reamintim că noul Cod fiscal şi noul Cod de procedură fiscală au fost aprobate de Parlament şi urmează să fie promulgate de preşedintele României şi publicate în Monitorul Oficial.

Potrivit noii legislaţii, se introduce o penalitate suplimentară cu care vor fi taxaţi contribuabilii care nu îşi declară obligaţiile fiscale, respectiv penalitatea de nedeclarare.

Această penalitate reprezintă sancţiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, în declaraţii de impunere, a impozitelor, taxelor şi contributiilor sociale.

Din 2016, cuantumul acesteia va fi de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate inclusiv. Nu va fi stabilită de organele fiscale, dacă este mai mică de 50 lei.

Însă s-ar putea majora cu 100% dacă obligatiile fiscale principale au rezultat ca urmare a săvârşirii unor fapte de evaziune fiscala, constatate de organele judiciare.

Sunt prevăzute şi condiţii în care penalitatea de nedeclarare ar putea fi redusă, la cererea contribuabilului, cu 75%:

– dacă obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie se sting prin plată sau compensare;

– dacă sunt eşalonate la plată; în acest caz, reducerea se va acorda la finalizarea eşalonării la plată.

Aplicarea penalităţii nu elimină obligaţia de plată a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere.

Penalitatea de nedeclarare nu se va aplica dacă obligaţiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil şi stabilite de organele de inspecţie fiscală prin decizii de impunere rezultă din aplicarea unor prevederi ale legislaţiei fiscale, de către contribuabil.

În ceea ce priveşte dobanda de întârziere, ar putea fi redusa la 0,02%, pentru fiecare zi după termenul-limită, de la 0,03%, cât este în prezent.

Penalitatea de întârziere, adică sancţiunea pentru neachitarea la scadenţă, de către debitor, a obligaţiilor fiscale principale, se calculează tot pentru fiecare zi după termenul-limită şi ar putea fi redusă de la 0,02% la 0,01%.

Nu se vor datora obligaţii fiscale accesorii în limita sumei platite dacă, anterior stabilirii obligaţiilor fiscale, debitorul a efectuat o plată, iar suma plătită nu a stins alte obligaţii. Se referă la situaţia în care debitorul a efectuat plata obligaţiei fiscale, iar declaraţia de impunere a fost depusă ulterior efectuării plăţii.

Noul Cod de procedură fiscală include un nivel de 1% al majorărilor de întârziere pe lună sau fracţiune de lună, respectiv 12% pe an, în cazul obligaţiilor fiscale administrate de organele fiscale locale, faţă de 2% în prezent.

Pentru neplata impozitelor pentru care perioada fiscală este anuală, contribuabilii ar putea datora dobânzi.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate