Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Noul COD FISCAL: Cei care nu-şi declară corect veniturile riscă sancţiuni suplimentare. Prevederi din legea adoptată în Parlament

Publicat

finante cod fiscalCei care nu-şi declară veniturile corect la Fisc riscă taxe suplimentare, pentru că vor avea de plătit penalitate de nedeclarare. Măsura este inclusă în noul Noul Cod de procedură fiscală, care se va aplica de la 1 ianuarie 2016.

Reamintim că noul Cod fiscal şi noul Cod de procedură fiscală au fost aprobate de Parlament şi urmează să fie promulgate de preşedintele României şi publicate în Monitorul Oficial.

Potrivit noii legislaţii, se introduce o penalitate suplimentară cu care vor fi taxaţi contribuabilii care nu îşi declară obligaţiile fiscale, respectiv penalitatea de nedeclarare.

Această penalitate reprezintă sancţiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, în declaraţii de impunere, a impozitelor, taxelor şi contributiilor sociale.

Din 2016, cuantumul acesteia va fi de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate inclusiv. Nu va fi stabilită de organele fiscale, dacă este mai mică de 50 lei.

Însă s-ar putea majora cu 100% dacă obligatiile fiscale principale au rezultat ca urmare a săvârşirii unor fapte de evaziune fiscala, constatate de organele judiciare.

Sunt prevăzute şi condiţii în care penalitatea de nedeclarare ar putea fi redusă, la cererea contribuabilului, cu 75%:

– dacă obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie se sting prin plată sau compensare;

– dacă sunt eşalonate la plată; în acest caz, reducerea se va acorda la finalizarea eşalonării la plată.

Aplicarea penalităţii nu elimină obligaţia de plată a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere.

Penalitatea de nedeclarare nu se va aplica dacă obligaţiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil şi stabilite de organele de inspecţie fiscală prin decizii de impunere rezultă din aplicarea unor prevederi ale legislaţiei fiscale, de către contribuabil.

În ceea ce priveşte dobanda de întârziere, ar putea fi redusa la 0,02%, pentru fiecare zi după termenul-limită, de la 0,03%, cât este în prezent.

Penalitatea de întârziere, adică sancţiunea pentru neachitarea la scadenţă, de către debitor, a obligaţiilor fiscale principale, se calculează tot pentru fiecare zi după termenul-limită şi ar putea fi redusă de la 0,02% la 0,01%.

Nu se vor datora obligaţii fiscale accesorii în limita sumei platite dacă, anterior stabilirii obligaţiilor fiscale, debitorul a efectuat o plată, iar suma plătită nu a stins alte obligaţii. Se referă la situaţia în care debitorul a efectuat plata obligaţiei fiscale, iar declaraţia de impunere a fost depusă ulterior efectuării plăţii.

Noul Cod de procedură fiscală include un nivel de 1% al majorărilor de întârziere pe lună sau fracţiune de lună, respectiv 12% pe an, în cazul obligaţiilor fiscale administrate de organele fiscale locale, faţă de 2% în prezent.

Pentru neplata impozitelor pentru care perioada fiscală este anuală, contribuabilii ar putea datora dobânzi.

sursa: avocatnet.ro

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate

EVENIMENT

COD GALBEN de fenomene METEO PERICULOASE. Cetățenii sunt sfătuiți să se adăpostească

Publicat

vant

Un COD GALBEN de fenomene meteo periculoase a fost emis în această seară de meteorologi. Se anunță viscol și intensificări ale vântului care vor atinge 55-65 de km/h. Atenționarea este valabilă între orele 23.00- 05.00. Cetățenii sunt atenționați că urmează o perioadă de vreme severe și li se recomandă: – Recomandăm conducătorilor auto să se […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO Ninsoare și viscol pe Autostrada Sibiu-Sebeș. Drumarii intervin cu utilajele pentru curățarea zăpezii de pe șosea

Publicat

drumari

A început să ningă în mai multe regiuni din România, iar drumarii au fost deja nevoiți să întervină pe mai multe drumuri naționale și chiar pe autostrăzi. Ninsoarea și vântul puternic au ajuns acum și pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș. ”Ninsoarea puternică de la Brasov s-a mutat acum pe Sibiu” a anunțat purtătorul de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ordinul care reglementează taxa impusă băncilor și impozitarea veniturilor din jocuri de noroc, publicat de ANAF

Publicat

ANAF a publicat Ordinul care reglementează declararea noilor taxe introduse de OUG nr. 114/2018, respectiv taxa pe activele financiare datorate de instituțiile bancare și taxa pe veniturile din jocuri de noroc organizate online. Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114 din 28 decembrie 2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Bani de la stat pentru alegeri: Dacă va candida, Mircea Hava va putea cheltui 1,5 milioane de lei la europarlamentare

Publicat

colaj europarlamentare

Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul României, a decis că banii primiți drept subvenții de către partidele poltitice pot fi folosiți în campaniile electorale. Cum românii sunt așteptați la urne de două ori în 2019, pentru europarlamentare și la sfârșit de an pentru alegerea președintelui, la ”umbra” conflictelor din justiție, OUG-ul a trecut fără a face […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate