Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Noul COD FISCAL: Cei care nu-şi declară corect veniturile riscă sancţiuni suplimentare. Prevederi din legea adoptată în Parlament

avatar

Publicat

Publicitate

finante cod fiscalCei care nu-şi declară veniturile corect la Fisc riscă taxe suplimentare, pentru că vor avea de plătit penalitate de nedeclarare. Măsura este inclusă în noul Noul Cod de procedură fiscală, care se va aplica de la 1 ianuarie 2016.

Reamintim că noul Cod fiscal şi noul Cod de procedură fiscală au fost aprobate de Parlament şi urmează să fie promulgate de preşedintele României şi publicate în Monitorul Oficial.

Potrivit noii legislaţii, se introduce o penalitate suplimentară cu care vor fi taxaţi contribuabilii care nu îşi declară obligaţiile fiscale, respectiv penalitatea de nedeclarare.

Această penalitate reprezintă sancţiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, în declaraţii de impunere, a impozitelor, taxelor şi contributiilor sociale.

Din 2016, cuantumul acesteia va fi de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate inclusiv. Nu va fi stabilită de organele fiscale, dacă este mai mică de 50 lei.

Însă s-ar putea majora cu 100% dacă obligatiile fiscale principale au rezultat ca urmare a săvârşirii unor fapte de evaziune fiscala, constatate de organele judiciare.

Sunt prevăzute şi condiţii în care penalitatea de nedeclarare ar putea fi redusă, la cererea contribuabilului, cu 75%:

– dacă obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie se sting prin plată sau compensare;

– dacă sunt eşalonate la plată; în acest caz, reducerea se va acorda la finalizarea eşalonării la plată.

Aplicarea penalităţii nu elimină obligaţia de plată a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere.

Penalitatea de nedeclarare nu se va aplica dacă obligaţiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil şi stabilite de organele de inspecţie fiscală prin decizii de impunere rezultă din aplicarea unor prevederi ale legislaţiei fiscale, de către contribuabil.

În ceea ce priveşte dobanda de întârziere, ar putea fi redusa la 0,02%, pentru fiecare zi după termenul-limită, de la 0,03%, cât este în prezent.

Penalitatea de întârziere, adică sancţiunea pentru neachitarea la scadenţă, de către debitor, a obligaţiilor fiscale principale, se calculează tot pentru fiecare zi după termenul-limită şi ar putea fi redusă de la 0,02% la 0,01%.

Nu se vor datora obligaţii fiscale accesorii în limita sumei platite dacă, anterior stabilirii obligaţiilor fiscale, debitorul a efectuat o plată, iar suma plătită nu a stins alte obligaţii. Se referă la situaţia în care debitorul a efectuat plata obligaţiei fiscale, iar declaraţia de impunere a fost depusă ulterior efectuării plăţii.

Noul Cod de procedură fiscală include un nivel de 1% al majorărilor de întârziere pe lună sau fracţiune de lună, respectiv 12% pe an, în cazul obligaţiilor fiscale administrate de organele fiscale locale, faţă de 2% în prezent.

Pentru neplata impozitelor pentru care perioada fiscală este anuală, contribuabilii ar putea datora dobânzi.

sursa: avocatnet.ro

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Irina Rimes a ales-o!!! Antinia Simion din Alba Iulia a trecut de proba confruntărilor la VOCEA ROMÂNIEI

avatar

Publicat

antinia vocea romaniei

Antinia Simion merge mai departe la show-ul Vocea României. Irina Rimes a ales-o!!! Vineri seara, în cadrul ”confruntărilor” Antinia Simion și Oana Tabultoc au cântat în mumele iubirii, pentru muzică. În final, Antinia a fost alegerea Irinei Rimes pentru etapa knockout-urilor.Aflată pentru prima dată la Vocea României, Antinia Simion, o tânără de 19 ani din […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia aniversează 15 ani de la înființare

avatar

Publicat

asezamant social vasile cel mare alba iulia

Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia aniversează în acest an 15 ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, copiii şi personalul centrului au pregătit un program festiv care a marcat „ziua casei”. Manifestările au avut loc săptămâna aceasta la sediul aşezământului şi au debutat cu oficierea unei slujbe de binecuvântare și au […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Alexandra Prața și Rareș Fiț – MISS și MISTER BOBOC 2018, la Colegiul Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia

avatar

Publicat

balul bobocilor 2018 hcc

Alexandra Prața și Rareș Fiț sunt câștigătorii titlurilor de Miss și Mister Boboc 2018, la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia. Totodată, în cadrul evenimentului desfășurat vineri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu, Mirela Vlaic și Sergiu Buhățel au obținut titlurile de Miss și Mister popularitate.În ”cursa” pentru titlul de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Rugăciunea „Tatăl Nostru” va fi modificată. Noul text va fi supus atenției Vaticanului, pentru aprobare

avatar

Publicat

Icoana-Intrarii-Domnului-in-Ierusalim

Un pasaj din rugăciunea ”Tatăl Nostru” va fi modificat. În urma unei adunări generale a episcopilor italieni, a fost aprobată traducerea celei de-a treia ediții a textului ”Roman Missal”, o traducere care a luat mai mult de 16 ani pentru a fi finalizată.Adunarea generală a Conferinţei Episcopale Italiene a aprobat traducerea italiană a celei de-a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate