Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Noul COD FISCAL: Cei care nu-şi declară corect veniturile riscă sancţiuni suplimentare. Prevederi din legea adoptată în Parlament

avatar

Publicat

finante cod fiscalCei care nu-şi declară veniturile corect la Fisc riscă taxe suplimentare, pentru că vor avea de plătit penalitate de nedeclarare. Măsura este inclusă în noul Noul Cod de procedură fiscală, care se va aplica de la 1 ianuarie 2016.

Reamintim că noul Cod fiscal şi noul Cod de procedură fiscală au fost aprobate de Parlament şi urmează să fie promulgate de preşedintele României şi publicate în Monitorul Oficial.

Potrivit noii legislaţii, se introduce o penalitate suplimentară cu care vor fi taxaţi contribuabilii care nu îşi declară obligaţiile fiscale, respectiv penalitatea de nedeclarare.

Această penalitate reprezintă sancţiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, în declaraţii de impunere, a impozitelor, taxelor şi contributiilor sociale.

Din 2016, cuantumul acesteia va fi de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate inclusiv. Nu va fi stabilită de organele fiscale, dacă este mai mică de 50 lei.

Însă s-ar putea majora cu 100% dacă obligatiile fiscale principale au rezultat ca urmare a săvârşirii unor fapte de evaziune fiscala, constatate de organele judiciare.

Sunt prevăzute şi condiţii în care penalitatea de nedeclarare ar putea fi redusă, la cererea contribuabilului, cu 75%:

– dacă obligatiile fiscale principale stabilite prin decizie se sting prin plată sau compensare;

– dacă sunt eşalonate la plată; în acest caz, reducerea se va acorda la finalizarea eşalonării la plată.

Aplicarea penalităţii nu elimină obligaţia de plată a dobânzilor şi penalităţilor de întârziere.

Penalitatea de nedeclarare nu se va aplica dacă obligaţiile fiscale principale nedeclarate de contribuabil şi stabilite de organele de inspecţie fiscală prin decizii de impunere rezultă din aplicarea unor prevederi ale legislaţiei fiscale, de către contribuabil.

În ceea ce priveşte dobanda de întârziere, ar putea fi redusa la 0,02%, pentru fiecare zi după termenul-limită, de la 0,03%, cât este în prezent.

Penalitatea de întârziere, adică sancţiunea pentru neachitarea la scadenţă, de către debitor, a obligaţiilor fiscale principale, se calculează tot pentru fiecare zi după termenul-limită şi ar putea fi redusă de la 0,02% la 0,01%.

Nu se vor datora obligaţii fiscale accesorii în limita sumei platite dacă, anterior stabilirii obligaţiilor fiscale, debitorul a efectuat o plată, iar suma plătită nu a stins alte obligaţii. Se referă la situaţia în care debitorul a efectuat plata obligaţiei fiscale, iar declaraţia de impunere a fost depusă ulterior efectuării plăţii.

Noul Cod de procedură fiscală include un nivel de 1% al majorărilor de întârziere pe lună sau fracţiune de lună, respectiv 12% pe an, în cazul obligaţiilor fiscale administrate de organele fiscale locale, faţă de 2% în prezent.

Pentru neplata impozitelor pentru care perioada fiscală este anuală, contribuabilii ar putea datora dobânzi.

sursa: avocatnet.ro

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

ECHINOCŢIUL de TOAMNĂ 2018: Momentul în care ziua este egală cu noaptea. Când trecem la ORA de IARNĂ

avatar

Publicat

toamna

Echinocţiul de toamnă din acest an este duminică, 23 septembrie, la ora 4.54 . Este momentul în care ziua este egală cu noaptea. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până în decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.Echinocţiul de toamnă are loc […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Alba Iulia, la Campionatul Mondial de Cafea din Brazilia. Dan Băcăințan, între cei mai buni barista din lume

avatar

Publicat

Campionul Italiei la cocktailuri pe bază de cafea, Dan Băcăințan, va participa la cea mai prestigioasă competiție din lume, dedicată cafelei. Campionatul Mondial de Cafea va avea loc la Belo Horizonte, în Brazilia, între 7 și 9 noiembrie. Dan Băcăințan este din Partoș, Alba Iulia, și a plecat în Italia în anul 2005 la părinții […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU DE CAZ : Cine este responsabil de un șofer fără discernământ în trafic? Lege versus realitate (JustițiaProCetățean.ro)

avatar

Publicat

Miercuri s-au petrecut scene șocante în traficul din Alba Iulia. Un bărbat aflat la volanul unui VW Passat a condus necontrolat, provocând șicane și fiind un pericol pentru restul participanților la trafic. Ba mai mult, la trecerea de pietoni, într-o ora de vârf când elevii ies de la școală, era să spulbere pe zebră un […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Lidl mai încearcă odată autorizarea construcției unui nou magazin, în centrul municipiului Alba Iulia. Proiect în CL

avatar

Publicat

O nouă propunere pentru reconfigurarea zonei în care a funcționat Piața Sifor din centrul municipiului Alba Iulia se va afla pe masa consilierilor locali, în ședința de vineri, 28 septembrie. Clădirea modernă în care ar urma să funcționeze un nou magazin Lidl va avea două etaje, cu spațiu comercial la parter și birouri la etaj.Consilierii […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Sute de alergători au luat STARTUL la Alba Iulia City Race, ediția a IV-a, în Cetatea Alba Carolina

avatar

Publicat

alba iulia city race 2018

Sâmbătă, cu ocazia celei de-a patra ediții a Alba Iulia City Race, orașul Unirii s-a transformat în capitala atletismului românesc. În anul Centenarului, peste 700 de alegători au luat startul pe cele trei trasee pentru adulți, semimaratonul de 21 de kilometri și 700 de metri, crosul de 10 kilometri și 300 de metri și cursa […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate