Connect with us
Advertisement

Eveniment

Noul Cod Silvic, dezastru economic pentru Țara Moților: INTERZIS pe cărarea din pădurea comunală cu animale, fără semnătură de la stat

Publicat

corneliu olar Dacă de o viață drumul prin pădure era zilnic „bătut”de moții din Apuseni ori cu vacile la pășunat ori cu, calul la tăiat de lemne, de când a fost adoptat noul Cod Silvic, aceștia au nevoie de autorizație de la Direcția Silvică și Regia Națională a Pădurilor ca să pună un picior în pădurea comunală cu animalele.

Și exploatarea materialului lemnos în regie proprie a fost eliminată din noua lege, și asta le dă de „furcă” moților pentru că au ajuns să se certe cu primarii și autoritățile locale pentru Codul Silvic, care transformă Munții Apuseni într-un „butoi cu pulbere”.

Fostul deputat Corneliu Olar a spus că de 7 ani Codul Silvic nu a mai suferit modificări, iar acum moții „au ajuns la stadiul de asistați social” pentru că noua lege nu le mai permite să treacă cu vacile în pădure ca să ajungă la locul de pășunat.

„Noul Cod Silvic nu le dă voie să pășuneze cu animalele în pădure, dar nici să treacă prin pădure cu ca le ducă la locul de pășunat. Sunt foarte mulți care sunt obligați să treacă prin pădurile statului, ca să ajungă  cu vaca pe proprietatea lor. Ca să treacă cu vaca prin pădurea statului ca să pască are nevoie de aprobare de la Direcția Silvică, respectiv de la Regia Națională a Pădurilor ”, declară Olar

De asemenea o altă bătaie pentru moți în coul Cod Silvic este exploatarea materialului lemnos în regie proprie. Dacă până acum aveau voie să taie până la 15 mc de lemne pentru foc din pădurea comunală, odată cu abrogarea legii a fost tăiat și acest amendament din Codul Silvic.

„În întâlnirile cu primarii și oamenii din Apuseni am avut unele întrebări de ceea ce se întâmplă în Munții Apuseni, după adoptarea Codului Silvic care a trecut de Camera Deputaților și care urmează să fie promulgat. Nu a mai schimbat-o nimeni din 2008. În urmă cu șapte ani eu am venit cu un amendament cu o completare la articolul 62, în ceea ce privește exploatarea masei lemnoase. În noul Cod Silvic primul lucru care l-au făcut au scos acest articol”, precizează fostul deputat.

În momentul de față oamenii sunt nemulțumiți, pentru că de o viață întreagă au avut drepturi la pădurea comunală și spune Corneliu Olar „noul Cod Silvic este moarte pentru Țara Moților”.

Președintele CJ Alba, Ion Dumitre, vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman și Corneliu Olar au inițiat în cadrul noului program de guvernare, la care se lucrează, o lege specială pentru Țara Moților.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement