Eveniment
Noul spital de oncologie, radioterapie și cardiologie de la Alba Iulia va avea 5 etaje și heliport. Detaliile investiției
Construcția unui spital nou la Alba Iulia, cu secții de oncologie, radioterapie și cardiologie intervențională intră la aprobare în ședința Consiliului Județean de marți, 20 decembrie. Clădirea va avea cinci etaje și heliport și va fi unită printr-o pasarelă de actualul sediu al secției de oncologie de la Spitalul Județean de Urgență Alba.
Proiectul va fi depus pentru finanțare prin PNRR.
Construcția va avea un regim de înălțime S+P+4E+E5 parțial + heliport, cu o suprafață construită de 1.066,40 mp. Va fi construită în curtea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia din Municipiul Alba Iulia, B-dul Revoluției 1989, nr. 23, pe un teren de 22.463,00 mp.
Studiul de fezabilitate a fost întocmit la cererea Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, în vederea depunerii cererii de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul V: Sănătate și reziliență instituțională, Componenta 12: Sănătate, Investiția I2: Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, Investiția specifică I2.1. Infrastructură spitalicească nouă.
În urma elaborării Studiului de fezabilitate la obiectivul de investiții „Construire și dotare Secție Oncologie, Compartiment Radioterapie și Compartiment Cardiologie intervențională”, valoarea totală a investiţiei este de:
- 277.024.344,58 lei
- din care construcții-montaj 152.939.923,50 lei, cu TVA inclus.
Durata de execuție a lucrărilor este de 36 luni.
Clădire cu cinci etaje și heliport
Prin acest proiect se propune construirea unei clădiri cu destinația Secție Oncologie, Compartiment Radioterapie și Compartiment Cardiologie intervențională, cu un regim de înălțime S+P+4E+E5 retras, cu heliport situat pe terasa clădirii și cu tunel de legatură cu celelalte corpuri de clădiri ale Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.
Principalele funcțiuni ale clădirii, propuse prin acest proiect sunt:
- spații sanitare
- cabinete de consultații, saloane, săli de tratament, spații chirurgie intervențională, spații radioterapie, heliport, anexe etc.
Clădirea are trei case de scară dispuse la capetele clădirii și una în zona centrală, lângă lifturile pentru personal și pacienți.
Compartimentul de radioterapie este amplasat în zona de subsol, buncărele din beton și protecție cu plumb ocupă zona de subsol extins.
Pasarela de legătură
Va uni noua construcție de actuala secție de Oncologie și de corpul C+D al spitalului județean.
Va fi construită cu fundații din beton armat, stâlpi și grinzi cu zăbrele din țeavă de oțel cu secțiune rectangulară, vopsită în câmp electrostatic.
Va avea închideri pasarelă cu ferestre din profile pentru pereți cortină din aluminiu și geam termoizolant, pardoseală din beton de ciment helicoptat cu finisaj din microciment; acoperiș din profile metalice și panouri sandwich cu termoizolație din PIR pe care vor fi montate panouri fotovoltaice; tavan din gipscarton.
Accese în incintă
Incinta are acces direct la două drumuri publice, Bulevardul Revoluției 1989 și strada Fântânele care deservesc întreaga incintă.
- Accesul carosabil rezervat salvării și mijloacelor de stingere a incendiilor este din Bulevardul Revoluției 1989 și nu va intersecta aleile de acces carosabil pentru personal şi pacienţi.
- Alei exclusiv carosabile cu două sensuri, lățimea de 7 m pentru salvări și mașinile de intervenție
- Alei mixte carosabile și pietonale cu lățimea de minim 3,50 m pentru accese secundare
- Alei exclusiv pietonale și trotuare
Pe incinta amplasamentului, în zona buncărelor destinate radioterapiei, se va amenaja o fântână arteziană pe o suprafață de 25 mp.
Heliport
Soluția constructivă propusă pentru heliport este construcție metalică, spațială, înalțată la circa 1,8÷2 m deasupra terasei clădirii, având platforma de aterizare din profile din aliaj de aluminiu.
Proiectul va cuprinde:
- – construirea unei platforme cu funcțiunea de heliport pe clădirea spitalului propus;
- – realizarea instalațiilor exterioare și interioare necesare funcționării heliportului;
- – amenajarea unei încăperi pentru personalul care va deservi heliportul.
În această încăpere își va desfășura activitatea de birou personalul de heliport și vor fi amplasate: tabloul electric general al heliportului, controller-ul (panoul de comandă a instalației electrice de balizaj) și UPS-ul. Încăperea nu trebuie să aibă vedere spre heliport. Tot în această cameră se vor păstra echipamentele de intervenție și documentele de heliport.
Suprafața platformei de aterizare va avea dimensiunea de 20×20 m și va fi realizată din profile prefabricate din aluminiu. Pentru siguranța personalului, se va monta o plasă de siguranță în jurul platformei.
Instalații, alimentarea cu energie
Alimentarea cu energie electrică a clădirii se va realiza prin intermediul unui transformator nou cu puterea de 1000 kVA, care se va monta în postul de transformare existent.
Pentru situațiile de avarie, când alimentarea cu energie electrică de la rețea este stopată, clădirea va fi alimentată prin intermediul unui generator electric.
Clădirea va avea:
- instalaţie de detectare, semnalizare și avertizare incendiu cu acoperire totală
- instalație de televiziune cu circuit închis care să supravegheze 24 h pe zi punctele de maxim interes (camere de supraveghere profesionale, care transmit imagini atât din interiorul cât și din perimetrul exterior al clădirii)
- instalaţie de control acces; pentru restricționarea accesului în clădire a personelor neautorizate investiția va fi prevăzută cu puncte de control al acceselor
- instalație de sonorizare: permite difuzarea de muzică ambientală, pe mai multe zone
- sistem de televiziune comercială; va asigura distributia semnalului de la televiziunile terestre si satelit in cladire
- instalație de apel urgențe: pentru a facilita comunicarea dintre pacienți și cadrele medicale
- sistem de tip BMS (Building Management System) care va permite automatizarea instalațiilor de încălzire/răcire/ventilație dar și monitorizarea altor instalații în vederea optimizării funcționării acestora și economisirea de energie
Sistem de încălzire
Necesarul de căldură pentru sistemul de încălzire obținut în urma calculelor este de aproximativ 1100.00 kW. Acesta va fi asigurat de către 3 cazane în condensație cu funcționare pe combustibil gazos, fiecare cu o putere de minim 600 kW. Două cazane vor fi în funcțiune și al treilea de rezervă pentru situațiile de avarie/mentenanță. Automatizarea din dotare o să comute periodic funcționarea acestora pentru o uzură uniformă.
Încălzirea spațiilor se va realiza în 2 moduri:
- – sistem de încălzire în pardoseală și în pereți (la casele de scară)
- – șistem de încălzire cu radiatoare tip port-prosop în grupurile sanitare aferente saloanelor
Energie regenerabilă
Sistem de panouri Fotovoltaice – 15 kW produși; montat pe acoperișul clădirii; va asigura o parte din necesitatea de energie eletrică a spitalului
Sistemul propus utilizează panouri solare pentru prepararea apei calde în instalația de încălzire. Tehnologii de ultimă oră (plăcuțele acoperite cu un strat de cupru sunt sudate ultrasonic pe tubulatură de cupru așezată într-o ramă acoperită cu geam securizat. Opțional sunt oferite rame din oțel inox și aluminiu, iar straturile absorbante pot fi acoperite cu vopsea selectivă, crom și sputtering.
Stații de încărcare mașini electrice
Se propune amplasarea a 3 stații de încărcare a mașinilor electrice. Acestea vor fi capabile să livreze o putere de până la 50 kW. Alimentarea cu energie electrică a acestora se va face de la tabloul electric general al cladirii (TEG).
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News