Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noul statut al Colegiului Medicilor din România şi codul de deontologie, aprobate de CMR. Obligaţii şi reguli pentru medici


Publicat

colegiul medicilor

colegiul medicilor romania CMR sedintaUn nou statut şi codul de deontologie medical au fost aprobate recent de Colegiul Medicilor din România (CMR). Printre altele, au fost clarificate obligaţiile ce îi revin medicului de a acţiona strict conform deciziei pacientului, principiul transparenţei cu referire la sponsorizările primite de medici, concurenţa loială, practicile neloiale sau serviciile gratuite în scop filantropic.

Procesul de modificare a celor două acte normative a început în luna martie, atunci când au fost solicitate propuneri din partea colegiilor teritoriale, transmite CMR. Amendamentele au fost analizate atât din punct de vedere legal cât şi din punct de vedere al posibilitaţii punerii în practică precum şi al necesităţii normelor propuse.

Principalele modificări şi elemente de noutate:

STATUT – COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMÂNIA

Au fost indroduse noi articole, pentru gestionarea eficientă a evidenţei membrilor CMR. Este vorba despre secţiuni dedicate modului de operare a transferului medicilor dintr-un colegiu teritorial în altul, suspendării calităţii de membru – atât la cererea medicului cât şi din motive prevăzute de lege (neplata cotizaţiei, punctaj EMC insuficient, sentinţe penale), încetarea calităţii de membru, registrul unic al medicilor.

Conform noilor modificări aduse Legii nr. 95/2006 de Ordonanta de Urgenta nr. 45/2016, a fost inserat un capitol ce se referă la mecanismul de alertă prin care CMR informează autoritățile competente din toate celelalte state membre UE, ai unui stat aparținând SEE și ai Confederației Elvețiene cu privire la medicii cărora li s-a restrâns sau interzis de către autoritățile sau instanțele judecătorești naționale să desfășoare pe teritoriul României, în întregime sau în parte, chiar și cu caracter temporar, activitățile profesionale.

Au fost introduse prevederi de ordin organizatoric privind modul de desfăşurare a şedinţelor Adunării Generale fiind creat mecanismul de informare din timp a reprezentanţilor despre ordinea de zi a şedinţei şi proiectele aflate în dezbatere pentru a da posibilitatea acestora să decidă şi să adopte hotărârile AG în cunoştinţa de cauză. De asemenea, au fost cuprinse şi prevederi care reglementează modul efectiv de desfăşurare a şedinţelor.

Au fost create pârghiile necesare eficientizării activităţii comisiilor de lucru ale Consiliului Naţional al CMR.

Au fost specificate atribuţiile preşedinţilor colegiilor teritoriale, atribuţii ce nu se regăsesc în actuala reglementare.

Au fost revizuite şi sistematizate prevederile ce asigură cadrul legal al desfăşurării anchetei disciplinare, fiind avute în vedere şi motivele instanţelor de judecată care au desfiinţat deciziile adoptate de comisiile de disciplină, respectiv Comisia Superioară de Disciplină.

Au fost introduse termenele şi condiţiile prevăzute de lege pentru radierea sancţiunilor disciplinare, precum şi modalitatea de constatare a radierii.

CODUL DE DEONTOLOGIE MEDICALĂ

Plecând de la dreptul pacientului de a fi informat cu privire la starea sa de sănătate, au fost aduse clarificări în ceea ce priveşte obligaţiile ce îi revin medicului de a acţiona strict conform deciziei pacientului, respectiv de a-l informa numai în măsura în care doreşte acest lucru sau de a informa o altă persoană, anume desemnată de pacient, potrivit CMR.

A fost introdus un nou articol privind principiul transparenţei cu referire la sponsorizările primite de medici.

De asemenea, a fost inserat un nou articol privind concurenţa loială, practicile neloiale sau serviciile gratuite în scop filantropic. A fost definită exhaustiv concurenţa neloială pentru a proteja interesele profesiei de medic, profesie guvernată de cu totul alte principii decât cele comerciale.

Colegiul Medicilor din România este organizaţia profesională naţională a medicilor, fiind o instituţie de interes public, neguvernamentală, apolitică şi fără scop patrimonial.

CMR are personalitate juridică, este autonom în raport cu orice autoritate publică si are privilegiul acordat de legiuitor sa se autoreglementeze atat ca institutie cat si in interiorul profesiei prin statut si cod de deontologie medicală.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Primarul din Alba Iulia are un nou consilier pe probleme de comunicare: Flaviu Buta, fost tânăr liberal, actual membru USR

Publicat

Odată cu schimbarea culorii politice de la vârful Primăriei Alba Iulia și cu venirea noului primar, Gabriel Pleșa, au apărut și câteva persoane noi în cabinetul acestuia. 

Una dintre acestea este Flaviu Buta, membru USR Alba și noul consilier pe probleme de comunicare și relații cu presa al primarului Gabriel Pleșa.

O altă apariție în Primăria Alba Iulia va fi Bogdan Dogar, și el membru USR, care va fi unul dintre consilierii primarului Pleșa, însă momentan doar Flaviu și-a primit atribuțiile în cadrul instituției.

Născut în 1991, în Cugir, Flaviu Buta a absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Mecanică.

Flaviu nu este străin de politică și nu a activat doar în USR: în perioada 2013 – 2015 a fost membru TNL Alba.

Deși a activat în domeniul privat și a avut mai multe afaceri, Flaviu Buta nu a mai ocupat până acum un post în domeniul comunicare.

Potrivit acestuia, singura experiență pe în domeniul comunicării a a dobândit-o în campania electorală a USR PLUS, în lupta pentru Primăria Alba Iulia, în cadrul alegerilor locale 2020 din luna septembrie.

Flaviu Buta a preluat de luni, 23 noiembrie, atribuțiile fostului purtător de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Robert Roman.

sursă foto: Facebook, Flaviu Buta

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Angajamentul Roman – Boloș: 500 de milioane de euro pentru fose septice în zone izolate. Nicio școală cu toaletă în curte (P)

Publicat

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a preluat integral o inițiativă legislativă pe care am depus-o în parlament și care prevede ca, pe lângă canalizarea clasică, zonele de munte și cele izolate să poată fi finanțate pentru sisteme alternative de fose septice sau depozite ecologice, așa cum sunt numite în OUG. Bugetul aprobat pe POIM este de 500 de milioane de euro, iar în primă fază vor fi finanțate 200.000 de gospodării.

Modalitatea de funcționare este una simplă: depozitele ecologice sunt administrate de operatorul de apă-canal, care, în baza unui semnal dat prin senzor, vidanjează fiecare fosă la umplere. Ulterior, vidanja este descărcată la stația de epurare.

Ministerul Fondurilor Europene decontează integral atât achiziția de depozite ecologice, cât și racordarea gospodăriilor și operațiunile de vidanjare. Practic, din cauza condițiilor impuse, localitățile din zona de munte sau cele izolate nu puteau accesa niciun fel de finanțare europeană, motiv pentru care nu se putea vorbi de canalizare. Această variantă a folosirii foselor septice este asemănătoare cu ceea ce se întâmplă în situații similare în țări ca Franța, Elveția sau Austria.

Un alt angajament pe care mi-l asum ca viitor parlamentar este ca, la finalul următorului mandat, nicio școala din județul Alba să mai aibă toaleta în curte. Educația este o prioritate!  Iar pentru a vorbi de normalitate, trebuie ca această realitate actuală să devină amintire a unor vremuri trecute. Poate unora li se par lucruri neimportante, însă pentru mine, educația copiilor și condițiile în care se învață sunt priorități!

 

 

Florin Roman

Deputat

Comandat de Partidul Național Liberal, cod unic mandatar financiar coordonator 11200025, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 4.000 de persoane verificate la intrările și ieșirile din localitățile carantinate din Alba. Valoarea amenzilor aplicate

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Au continuat și controalele pe timp de noapte și s-a acționat în filtre amplasate la intrarea în / ieșirea din cele 6 localități carantinate.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat 218 polițiști și polițiști locali, alături de lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 52 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 577 de mijloace de transport, din care 34 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 7.543 de persoane.

Echipele de control au depistat și sancționat 61 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 90 care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 6.200 lei.

În filtrele constituite la intrările / ieșirile celor 6 localități carantinate (Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud) precum și pe raza acestora au acționat 156 de forțe de ordine care au controlat 4.054 de persoane și 3.188 de autovehicule.

Au fost depistate și sancționate 90 de persoane care nu au putut justifica motivul deplasării, în conformitate cu noile restricții de circulație.

Reamintim faptul că, în intervalul orar 06,00 – 22,00, în interiorul zonei carantinate, se poate circula doar în anumite situații prevăzute de actul normativ, printre care amintim deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri de strictă necesitate, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau nu se poate realiza de la distanță, deplasarea în scopul donării de sânge, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietății sau pentru alte motive justificate cum ar fi îngrijirea copiilor, a vârstnicilor, a persoanelor bolnave ori în caz de deces al unui membru de familie.

În intervalul orar 22,00 – 06,00 este permisă circulația persoanelor numai în interes profesional, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau realizată de la distanță, respectiv pentru deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică a persoanelor sau pentru nevoile animalelor de companie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT rutier la Șard. Un tânăr din comuna Cricău a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu mașina în afara carosabilului

Publicat

Un accident rutier s-a produs luni seara, pe raza localității Șard. Un tânăr de 31 de ani din comuna Cricău a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu mașina în afara carosabilului. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 23 noiembrie 2020, în jurul orei 20:40, polițiștii din Alba Iulia au intervenit pentru soluționarea unui accident rutier produs pe raza localității Șard, comuna Ighiu.

Din primele cercetări a rezultat că un tânăr de 31 de ani, din comuna Cricău, în timp ce conducea un autoturism, a pierdut controlul asupra acestuia și s-a răsturnat în afara carosabilului.

În urma accidentului, conducătorul auto a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate.

Pentru a circula în siguranță, Inspectoratul de Poliție Județean Alba recomandă conducătorilor auto:

  • Adaptaţi în permanenţă viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere concrete sectorului de drum pe care circulați.
  • Reduceţi viteza în locurile impuse de lege şi în special la trecerile de pietoni, în zonele aglomerate, în apropierea şi la traversarea intersecţiilor, la depăşirea mijloacelor de transport oprite în staţii;
  • Păstrați distanța de siguranță între autovehiculele;
  • Evitaţi efectuarea unor manevre riscante şi în deosebi a depăşirilor neregulamentare;
  • Adoptaţi un comportament preventiv în trafic!

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate