Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Noutăți în Programul „Prima Casă”: Când va reîncepe și ce trebuie să știe cei care vor să aplice

Publicat

În acest an statul alocă mai puţini bani pentru Prima Casă, dar nu va renunţa la el cel puţin până în 2021. Programul va demara din a doua jumătate a lunii februarie şi va veni cu elemente de noutate, potrivit directorului Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu.

Potrivit lui Alexandru Petrescu, din 2018 până în 2020 vor fi alocate, anual, câte două miliarde de lei, adică aproximativ 65% din fondurile oferite în 2016. Suma va fi însă şi mai mică în 2021: maximum un miliard şi jumătate de lei.

Totodată, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii a mai precizat că programul Prima Casă va demara din a doua jumătate a lunii februarie şi va veni cu elemente de noutate.

„Ca un element de noutate, urmează să facem o alocare intermediară la jumătatea anului. Deci, nu în totalitate cele două miliarde de lei au fost alocate către cele 30 de bănci. Au fost puţin peste trei sferturi, urmând ca în funcţie de performanţa lor, primele trei bănci care trec de pragul de 80% epuizare a fondului să primească ca şi recunoaştere de buni performeri şi restul alocării care ne-a rămas în sold, urmând ca la sfârşitul anului, noiembrie-decembrie 2018, să analizăm nivelul de performanţă, să luăm din alocările băncilor care nu au performat aşa cum sperau ele sau credeam noi că vor performa şi să le dăm în continuare tot performărilor. Scopul este ca ultima zi din anul 2018 să ne prindă cu zero lei din ceea ce înseamnă cele două miliarde de lei alocate”, a explicat Alexandru Petrescu.

De asemenea, beneficiarii programului vor putea urmări pe site-ul instituţiei care este stadiul de analiză a dosarelor.

Din 2009, de când a fost înfiinţat şi până acum, prin acest progrogram au fost date peste 240.000 de credite.

„La momentul la care programul a fost lansat în 2009 exista un blocaj din perspectiva creditării bancare pentru achiziţii imobiliare şi programul chiar a venit în întâmpinarea băncilor să le încurajeze să crediteze. Astăzi, 2018, există o activitatea efervescentă de creditare, există pachete de creditare în afara programului <Prima Casă> cu termeni şi condiţii oarecum similare, înseamnă că efectiv programul şi-a atins scopul şi urmează încă existenţa lui câţiva ani pentru a fi sigur că există o sustenabilitate a acestei dinamici, dar evident că nu pot spune că această strategie la un moment dat un guvern nu o poate schimba”, a declarat Petrescu.

sursa: digi24.ro, capital.ro, antena3.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax