Connect with us
Publicitate

Actualitate

Număr mare de contestații depuse în Alba, după rezultatele la Bacalaureat 2020. Majoritatea sunt la proba scrisă de Română

Publicat

Peste 1.200 de contestații au fost depuse în Alba, în sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat, potrivit datelor IȘJ Alba. Majoritatea sunt la Română.

În total, sunt 1.264 de contestații au fost depuse în județul Alba, după afișarea primelor rezultate obținute de candidații prezenți la probele din sesiunea curentă a examenului de Bacalaureat.

Citeşte şi TOP 10 LICEE în ALBA după rezultate BACALAUREAT 2020. CLASAMENTUL în funcție de rata de promovare, înainte de contestaţii

Din totalul celor 1264 de contestații, la proba scrisă de Limba și literatura română au fost depuse 582, la proba obligatorie a profilului 356, la proba la alegere a profilului și a specializării 321,  iar la proba de Limba și literatura maternă – 5 contestații.

Soluționarea lucrărilor contestate va avea loc în perioada 1-4 iulie, rezultatele finale urmând a fi făcute publice duminică, 05 iulie.

Comparativ, anul trecut au fost doar 900 de contestații.

Cei șapte elevi de ZECE ai județului Alba, la Bacalaureat 2020. Cum au văzut examenul și ce planuri de viitor au

Reamintim că rata de promovare (înainte de contestații) la Bacalaureat 2020, în județul Alba, este de 69,07%. Din seria curentă, rata de promovare este 75,19%, iar din seriile anterioare, 34,22%. Comparativ cu anul trecut, rata de promovare este mai mare.

În sesiunea iunie-iulie 2020, au promovat 1731 de candidați, dintr-un total de 2506 candidați prezenți. Dintre aceștia, 1603 de candidați sunt din promoția curentă, iar 128 de candidați sunt din promoțiile anterioare.

136 de candidați au absentat, iar 7 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceștia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale examenului național de Bacalaureat.

Au fost 7 candidați care au obținut media 10, 22 candidați care au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română, 3 candidați cu nota 10 la proba de Limba și literatura maternă, 119 candidați cu nota 10 la proba obligatorie a profilului şi 136 care au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

– echivalarea/recunoaşterea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;

– susţinerea tuturor probelor scrise şi obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea;

– obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.

Sesiunea specială, pentru candidații care nu s-au putut prezenta la probele inițiale, din cauza problemelor de sănătate (temperatură peste cea de referință) sau au fost în carantină/izolare, începe din 6 iulie.

Corectarea lucrărilor

În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

În cazul în care diferenţa dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, acestea nu se transcriu pe lucrare şi se procedează astfel: preşedintele comisiei nominalizează alţi doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării; după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare şi se semnează de către evaluatori;  preşedintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare şi semnează.

În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, dacă, după desecretizarea lucrării, se constată o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea se resecretizează şi este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori. Nota finală, ca urmare a reevaluării în etapa de soluţionare a contestaţiei, este calculată după modelul de mai sus.

CALENDAR BACALAUREAT 2020 – sesiune specială:

29 iunie – 3 iulie: înscrierea candidaților

6 iulie: Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

7 iulie: proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

8 iulie: proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

9 iulie: Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

10 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

10 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

12 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00).

Promovarea examenului de bacalaureat permite accesul în învăţământul superior, în conformitate cu condiţiile generale şi specifice stabilite în acest sens. În urma promovării examenului de bacalaureat, absolventului i se eliberează diplomă de bacalaureat.

Candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate