Economie
O nouă destinație turistică, în Alba. Autoritățile au finalizat Transapuseana, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din țară
O nouă destinație turistică, în Alba. Autoritățile județene din Alba au finalizat Transapuseana, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din țară.
Șoseaua, în lungime de 78 de kilometri, străbate o zonă muntoasă și puțin accesibilă până acum, cu peisaje extraordinare.
”Suntem în faza în care finalizăm inclusiv Lotul 2 (…) Toate cele 14 poduri au fost finalizate, în momentul de față se lucrează la ultimele retușuri, respectiv se montează semnele de circulație și s-au făcut deja pre-marcajele pentru a putea să facem și marcajele axiale și laterale” a spus Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean Alba.
El a adăugat că recepția finală va fi solicitată săptămâna viitoare.
”În maxim 3 săptămâni vom avea finalizat tot ceea ce înseamnă acest drum extrem de important pentru județul Alba, cea mai mare investiție pe un drum județean din România” a mai spus Hațegan.
O nouă destinație turistică, în Alba
Acesta a mai vorbit despre importanța turistică a noului drum, cu peisaje spectaculoase pe parcursul celor 78 de kilometri și cu multe obiective care pot fi vizitate.
Totodată, drumul va revitaliza comunitățile pe cale de dispariție din zona muntoasă și ar putea avea în viitor și o relevanță turistică.
Șoseaua a fost numită inițial ”Transalpina de Apuseni”, din cauza pantelor abrupte și a priveliștilor extraordinare, iar apoi a fost denumită oficial ”Transapuseana”.
Drumul pleacă din Aiud (DN1) spre Râmeț și ajunge în Bucium Sat (DN 74), trecând prin mai multe sate și cătune aproape izolate, dar cu potențial turistic natural important.
Drumul va face ușor accesul spre diferite monumente ale Apusenilor, iar pe de altă parte va revitaliza comunitățile locale din zonă.
Vezi și Top 10 – Cele mai frumoase locuri de vizitat din județul Alba. Idei pentru excursii de neuitat, recomandate de cititorii Alba24
Transapuseana leagă o serie de localități din Munții Apuseni: va străbate Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat și ajunge în Bucium Cerbu, aproape de Abrud.
Are o lungime de 78,43 de kilometri, 6.700 de piste de biciclete, 21 de stații de autobuz, 12.610 metri pătrați de trotuare, 14 poduri noi și aproximativ 200 de podețe.
Foto: Marius Hațegan
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Vasy
sâmbătă, 31.08.2024 at 09:30
Un drum cu un potențial turistic extraordinar,dar din păcate aceiași problema,calitatea lucrărilor tipic Romanesc,in unele zone deja se formează gropi in asfalt la un an de când a fost turnat😂😂😂😂
Cori
sâmbătă, 31.08.2024 at 21:47
Un traseu superb, pina când vor venii miticii cu dorința nestavîlita de a acapara totul Deja sunt prea multi nu mai avem loc de ei. Cazul Bran, Valea Prahovei, Transfăgărășanul, Transalpina etc.. unde apar se distruge totul.